Децата се раждат със свой собствен оптимизъм. Те притежават чистота и простота, за каквато можем само да мечтаем

Децата се раждат със свой собствен оптимизъм. Те притежават чистота и простота, за каквато можем само да мечтаем

Едно малко момиченце се приближило до бижутерийния магазин и се вторачило във витрината. Когато погледът на детето се спрял на това, което търсело, очите му заблестели от радост. То влязло в магазина и със сериозен тон се обърнало към продавача:

– Моля ви, покажете ми перлената огърлица, която е на витрината. Искам да я купя за сестра ми. И ще ви помоля да я сложите в най-красивата опаковка, която имате.

Бижутерът учудено погледна към момичето и попитал:

– А ти, миличка, колко пари имаш?

Детето извадило смачкана на топка хартия от джоба си, разгънало я и изсипало върху стъклената витрина пред себе си голямо количество дребни монети.

– Това достатъчно ли е? – с надежда попитало то и вдигнало поглед към бижутера.

Той видял, че въпреки количеството на монетите, сумата е крайно недостатъчна за скъпата перлена огърлица, но любезно изслушал разказа на момиченцето.

– Знаете ли – започнало то, – днес по-голямата ми сестра има рожден ден и искам да ѝ направя най-страхотния подарък на света. Майка ни почина преди две годни и оттогава тя сама се грижи за мен и по-малкия ни брат. Тя е толкова добра… толкова я обичам… и знам, че много ще се зарадва на тази огърлица, защото съм я чувала да казва, че за нея няма по-красиво и изискано бижу от една перлена огърлица.

Трогнат от емоционалния детски разказ, бижутерът извадил от стъклен шкаф една перлена огърлица, сложил я в луксозна кутийка и отгоре залепил малка червена панделка.

– Ето, подаръкът за твоята сестра е готов – казал той и подал кутийката на малката си клиентка.

Момиченцето благодарило и с щастлива усмивка излязло от магазина. След няколко часа обаче пред бижутера застанала млада жена, която имала видима прилика с малката посетителка от сутринта. Девойката притеснено извадила от чантата си кутийката с червената панделка и я сложила на плота.

– Идвам да ви се извиня и да ви върна тази огърлица… – смутено започнало момичето. – Малката ми сестра днес я донесе вкъщи, но изобщо нямам представа как се е сдобила с нея… Предполагам, че е много скъпа, а тя няма толкова пари. Нито пък аз.

– Сестра ви наистина сутринта купи от мен тази огърлица – с топъл глас отговорил бижутерът. – И плати за нея най-високата цена. Тя даде всичко, което имаше. А сега вземете обратно своя подарък и се приберете у дома при своето семейство, за да отпразнувате рождения си ден. И знайте, че имате цялата любов на света. Защото да обичаш безрезервно, означава да дадеш всичко, което имаш.

Децата се раждат със свой собствен оптимизъм. Те притежават чистота и простота, за каквато можем само да мечтаем.
Мешел Ндеджеочело

 


Притчата е част от сборника ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА: 150 ИСТОРИИ ЗА ЧУДОТО НА ЖИВОТА, издателство Гнездото

Ако тихият глас на сърцето ви е заглушен от хилядите незначителни и безсмислени неща, с които е пълен животът ни, тази книга ще ви помогне да си припомните онези истински и важни неща, които са в най-съкровените кътчета на сърцето. Защото те винаги са били там.

В „ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА“, третата книга от колекцията с притчи, подбрахме 150 малки и топли истории, повечето от които са така наречените съвременни притчи. Техните сюжети са от нашето съвремие, а някои дори са по действителни случаи.

Тези истории ще заредят деня ви с енергия, ще стоплят сърцето ви и ще ви успокоят след дългия ден…

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

  • Мустафа бил добър и мъдър човек. И през целия си живот търсел истината. Затова повече слушал, отколкото говорел. Слушал с еднакво внимание всички – и тези, които хората смятали за умни, и онези, които мислели [...]

  • Живял някога един владетел. Той имал четири жени. Четвъртата си жена той обичал най-много. Осигурявал ѝ най-доброто, хранел я с отбрани гозби, обличал я с най-скъпите дрехи и задоволявал всичките ѝ прищевки. Другата любимка на [...]

  • Една притча за тънката граница между свободата и робството, за доброволното робство, в което всички ние участваме. И която звучи повече от актуално в днешния ден. Фараонът бил още млад, но вече започнал да строи [...]

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Как действа на организма приемът на лекарства

През последните години медицината започна да използва фармакотерапията като основен метод на лечение. Постепенно лекарите от лекуващи се превърнаха в предписващи лекарства. Необузданото използване на фармакотерапията в цял свят доведе [...]

Ти ме научи да обичам…

Един мъж казал на съпругата си най-важните думи: „Ти ме научи да обичам“. През годините, в които били заедно, той много пъти ѝ казвал „обичам те“. Но тези най-важни [...]

Какво е да живееш в три различни века. Разказите на едни от най-дълголетните хора на планетата

Те не са супергерои, но можем да ги считаме за такива поради факта, че са успели да останат на този свят много повече време, отколкото предполага средната продължителност на живота. [...]

Все ми е едно дали имам пари. Интересува ме дали съм благословен да зърна слънцето още един ден

Способни ли сме да отвръщаме с радост дори при най-ужасяващите обстоятелства? Можем ли да простим и най-голямата несправедливост и да продължим да се наслаждаваме на живота? Озлоблението и неспособността да [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top