Децата се раждат със свой собствен оптимизъм. Те притежават чистота и простота, за каквато можем само да мечтаем

Децата се раждат със свой собствен оптимизъм. Те притежават чистота и простота, за каквато можем само да мечтаем

Едно малко момиченце се приближило до бижутерийния магазин и се вторачило във витрината. Когато погледът на детето се спрял на това, което търсело, очите му заблестели от радост. То влязло в магазина и със сериозен тон се обърнало към продавача:

– Моля ви, покажете ми перлената огърлица, която е на витрината. Искам да я купя за сестра ми. И ще ви помоля да я сложите в най-красивата опаковка, която имате.

Бижутерът учудено погледна към момичето и попитал:

– А ти, миличка, колко пари имаш?

Детето извадило смачкана на топка хартия от джоба си, разгънало я и изсипало върху стъклената витрина пред себе си голямо количество дребни монети.

– Това достатъчно ли е? – с надежда попитало то и вдигнало поглед към бижутера.

Той видял, че въпреки количеството на монетите, сумата е крайно недостатъчна за скъпата перлена огърлица, но любезно изслушал разказа на момиченцето.

– Знаете ли – започнало то, – днес по-голямата ми сестра има рожден ден и искам да ѝ направя най-страхотния подарък на света. Майка ни почина преди две годни и оттогава тя сама се грижи за мен и по-малкия ни брат. Тя е толкова добра… толкова я обичам… и знам, че много ще се зарадва на тази огърлица, защото съм я чувала да казва, че за нея няма по-красиво и изискано бижу от една перлена огърлица.

Трогнат от емоционалния детски разказ, бижутерът извадил от стъклен шкаф една перлена огърлица, сложил я в луксозна кутийка и отгоре залепил малка червена панделка.

– Ето, подаръкът за твоята сестра е готов – казал той и подал кутийката на малката си клиентка.

Момиченцето благодарило и с щастлива усмивка излязло от магазина. След няколко часа обаче пред бижутера застанала млада жена, която имала видима прилика с малката посетителка от сутринта. Девойката притеснено извадила от чантата си кутийката с червената панделка и я сложила на плота.

– Идвам да ви се извиня и да ви върна тази огърлица… – смутено започнало момичето. – Малката ми сестра днес я донесе вкъщи, но изобщо нямам представа как се е сдобила с нея… Предполагам, че е много скъпа, а тя няма толкова пари. Нито пък аз.

– Сестра ви наистина сутринта купи от мен тази огърлица – с топъл глас отговорил бижутерът. – И плати за нея най-високата цена. Тя даде всичко, което имаше. А сега вземете обратно своя подарък и се приберете у дома при своето семейство, за да отпразнувате рождения си ден. И знайте, че имате цялата любов на света. Защото да обичаш безрезервно, означава да дадеш всичко, което имаш.

Децата се раждат със свой собствен оптимизъм. Те притежават чистота и простота, за каквато можем само да мечтаем.
Мешел Ндеджеочело

 


Притчата е част от сборника ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА: 150 ИСТОРИИ ЗА ЧУДОТО НА ЖИВОТА, издателство Гнездото

Ако тихият глас на сърцето ви е заглушен от хилядите незначителни и безсмислени неща, с които е пълен животът ни, тази книга ще ви помогне да си припомните онези истински и важни неща, които са в най-съкровените кътчета на сърцето. Защото те винаги са били там.

В „ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА“, третата книга от колекцията с притчи, подбрахме 150 малки и топли истории, повечето от които са така наречените съвременни притчи. Техните сюжети са от нашето съвремие, а някои дори са по действителни случаи.

Тези истории ще заредят деня ви с енергия, ще стоплят сърцето ви и ще ви успокоят след дългия ден…

Промоцията е валидна до 30 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

САМО ДО 30.04.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Умните не се обиждат, а правят изводи – 25 цитата от Агата Кристи

Един дълъг, изпълнен с емоции и превратности живот. Една изключителна личност, надарена с богато въображение, природна интелигентност и неизчерпаема страст към живота... Това е тя, Агата Кристи, неизбледняващата икона [...]

Подменя ли се виновникът за гастрита и язвената болест

В името на печалбите на фармацевтичните компании, започнаха да учат младите лекари, че за тези заболявания е виновна бактерията хеликобактер пилори. Точно тя, видите ли, предизвиквала развитието на гастрита и язвената болест. И подкрепят твърдението си с довода, че при тези болести я откриват в стомаха по-често, отколкото когато ги няма.

Можем да излекуваме собствените си болки, като се обърнем към болките на другите – 15 духовни послания, от които се нуждаем днес

Искаме да ви припомним мъдрите слова на двама духовни гиганти, които звучат особено актуално в това тежко за целия свят време – време, в което човечеството се сблъска с небивало [...]

Все ми е едно дали имам пари. Интересува ме дали съм благословен да зърна слънцето още един ден

Способни ли сме да отвръщаме с радост дори при най-ужасяващите обстоятелства. Можем ли да простим и най-голямата несправедливост и да продължим да се наслаждаваме на живота?Озлоблението и неспособността да простим [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top