„Не съм достатъчно добър“ – синдромът на самозванеца

„Не съм достатъчно добър“ – синдромът на самозванеца

Животът е низ от предизвикателства и това, което ни отличава и определя, е как се изправяме срещу тях. Понякога обаче ни обзема непреодолимото чувство, че няма да се справим или че не сме това, за което ни мислят. Ако това чувство ви е познато, тогава може да страдате от така наречения „синдром на самозванеца“. Но не изпадайте в паника, защото не сте единствените. Статистиката показва, че около 70 процента от хората се чувстват по този начин в даден момент от живота си.

Какво представлява „синдромът на самозванеца“? Това е онзи натрапчив глас вътре в нас, който не спира да натяква: „Ти не си достатъчно добър“, „Не те бива, колкото другите.“ Той е жесток и критичен и поражда силна тревожност. Неусетно започваме да приемаме, че това е собственият ни глас и че той казва истината. И точно там ни е грешката. Защото това не е вътрешният ни глас, а просто един „натрапник“.

„Синдромът на самозванеца“ е психично явление, което се наблюдава, когато отдаваме успехите си на късмета или на помощта на другите. Или когато ги омаловажаваме, като си казваме, че тези успехи не са нищо особено и че другите биха постигнали много повече. Някои хора стигат още по-далеч. Те смятат, че ще бъдат разобличени като измамници, защото не са такива, за каквито се представят.

Как да разберете дали страдате от „синдрома на самозванеца“? Замислете се дали сте си казвали наум или сте изричали на глас някоя от следните фрази: „не съм достатъчно добър“, „не ме бива“, „не ставам“, „аз съм провал“, „аз съм лоша майка“ и т.н. „Самозванецът“ използва принизяващ език. Липсата на увереност му пречи твърдо да заяви какво иска или какво е постигнал. Той трудно приема похвалите, защото приписва успеха си на другите или защото смята, че това не е никакъв успех.

Но както споменахме, не сте единствените. А мащабите на успеха нямат никакво значение. Дори най-интелигентните и надарени хора в света понякога гледат на себе си като на пълен провал. Алберт Айнщайн е бил на мнение, че хората надценяват работата му, и се е чувствал като измамник. А известната писателка Агата Кристи – брилянтният ум зад десетки детективски истории – е била убедена, че се представя за нещо, което не е, и не се е смятала за истинска писателка.

Как да се отървете от „синдрома на самозванеца“? Има няколко различни стъпки, към които е добре да се придържате. Но не се изхвърляйте. Изпълнявайте ги една по една. За да постигнете успех, трябва да сте спокойни и уверени.

1. Изразявайте чувствата си. Не допускайте грешката да ги потискате или задържате в себе си. Това е нещо, което правите от страх да не се изложите. Или защото се съмнявате, че ще получите съчувствие и разбиране. Доверете се на приятелите си. Потърсете подходящ форум в интернет. Говоренето и споделянето ще придаде валидност на чувствата ви.

2. Бъдете обективни. Колкото и да е трудно, старайте се да разграничавате чувствата си от обективните факти. Когато получавате похвала или признание за работата си, със сигурност има причина за това. Не се подценявайте, като омаловажавате онези свои успехи, които са реални и видими.

3. Съсредоточете се върху положителното. Когато ви налегнат лошите мисли, направете списък на успехите, които не сте вярвали, че можете да постигнете. Винаги гледайте от положителната страна на нещата!

4. Не се отчайвайте, когато допуснете грешка. Тази стъпка също е трудна. Не забравяйте, че грешките са част от живота. Трябва само да се научите как да се справяте с натрапчивите мисли, които се опитват да ви завладеят, и да довеждате нещата докрай.

5. Ако не ви идва отвътре, престорете се. И постепенно наистина ще се почувствате като герой. Дотогава обаче приемайте всички положителни оценки за работата си като потвърждение за това. Погледнете се в огледалото и си кажете, че сами сте завоювали успехите си и заявете твърдо и ясно какво точно искате.

източник: brightside.meпревод: Гнездото

Промоцията е валидна до 30 юни 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Талантът на Джордан Питърсън като оратор и смелостта му да изразява мислите си го направиха изключително популярен в целия свят. Той е определян като „един от най-значителните съвременни мислители“ и „най-влиятелният интелектуалец на западното общество“, а милиони хора са вдъхновени от личността и словото му. На лекциите и публичните му изяви се стичат десетки хиляди, последователите му в YouTube вече са 5 милиона души, в Twitter – 2,5 милиона, в Instagram – 3,5 милиона, а видеоклиповете, създадени от негови почитатели, които циркулират в мрежата, наближават милиард.

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Тест: Как се справяш с негативните емоции и как това се отразява на живота ти?

С помощта на емоциите сме оцелявали в течение на милиони години еволюция. И дори тези, като гняв, тъга, страх, презрение и отвращение, които заемат най-некомфортния дял в емоционалния спектър, вероятно [...]

Джордан Питърсън: Въведете идеален ред в собствения си дом, преди да критикувате света

Разгледайте житейската си ситуация. Започнете от малките неща. Възползвате ли се напълно от възможностите, които животът ви предлага? Давате ли най-доброто от себе си в работата си, или се предавате [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top