Показвайте на детето най-доброто от себе си – принципите на метода Монтесори

Показвайте на детето най-доброто от себе си – принципите на метода Монтесори

Всеки родител мечтае детето му да развие своя потенциал, като същевременно се забавлява и расте спокойно и уверено в собствените си способности. В съвременната система на обучение и възпитание има редица методи, чрез които това може да бъде постигнато. Но има един по-нестандартен, който се отличава от останалите – методът Монтесори.

Създателят на този интересен метод е д-р Мария Монтесори – италианска лекарка и световноизвестна педагожка. Тя развива своята система въз основа на научни наблюдения на деца от раждането до юношеска възраст. Трудът ѝ жъне успехи в различни култури по целия свят вече над 100 години. А най-ценното в него е, че може да бъде прилаган еднакво ефективно както в училищата и детските градини от преподавателите, така и от родителите у дома.

Какво е методът Монтесори?

Най-характерно за метода е, че се сформират групи от деца на различна възраст. Целта е по-малките деца да се учат от по-големите, а по-големите да затвърждават знанията си, докато преподават на по-малките. Ролята на възрастния е да определи време за всяко занимание и да ръководи процеса. Това взаимодействие е отражение на реалния свят, където индивидите работят и общуват с хора от всички възрасти. Освен това е чудесна възможност за родителите с две и повече деца да разпределят еднакво вниманието си.

Важно е и мястото, на което се събират децата, да е подготвено така, че да насърчава независимостта, свободата (в определени граници, разбира се) и чувството за цел.

Принципи за възпитание на дететo

Всъщност този метод не е насочен само към децата. Той е предизвикателство и за човека, който реши да го прилага, защото най-важното в него е личният пример. Мария Монтесори е извела 19 принципа, които са основополагащи за успеха на метода ѝ:

1. Обучавайте децата с помощта на предметите, които ги заобикалят.
2. Ако едно дете често е критикувано, то се учи да критикува и съди.
3. Ако едно дете често е хвалено, то се научава да цени себе си и другите.
4. Ако детето расте във враждебна среда, то става агресивно.
5. Ако сте честни с детето си, то ще израсне честен човек.
6. Ако едно дете често бива осмивано, то ще израсне срамежливо и плахо.
7. Ако едно дете живее с чувството за сигурност, то ще има вяра в другите.
8. Ако едно дете често е порицавано, то често ще изпитва чувство за вина.
9. Ако едно дете често среща одобрение, то ще се научи на самоуважение.
10. Ако сте снизходителни към детето, то ще се научи на търпение.
11. Ако често се веселите с детето, то ще изгради доверие във вас.
12. Ако едно дете живее в атмосфера на приятелство и добронамереност, то ще се научи как да открива любовта.
13. Не говорете лошо за детето – нито в негово присъствие, нито в негово отсъствие.
14. Съсредоточете се върху развитието на добрите качества в детето, така че за лошите да не остане място.
15. Слушайте внимателно какво говорят и ви питат децата и винаги им отговаряйте.
16. Уважавайте детето дори когато греши – грешките са поправими и не е важно дали ще бъдат поправени веднага, или след време.
17. Бъдете готови да помогнете на дете, което се намира в търсене, и бъдете незабележими за детето, което всичко е намерило.
18. Помагайте на детето да развива своите способности от най-ранна възраст. Правете това с търпение, грижа, разбирателство и любов.
19. Във възпитанието на детето винаги се придържайте към основния принцип, а именно – показвайте му най-доброто от себе си.

Предимства на метода Монтесори

  • Този метод взема предвид, че децата се учат по различни начини, и включва всички стилове на учене. Децата са свободни да учат, следвайки собствени темпове, отчита се всеки напредък.
  • Започвайки от най-ранна възраст, децата усвояват умения за ред, координация, концентрация и независимост.
  • Те се чувстват защитени, защото са част от грижовна общност.
  • Радват се на свобода в допустимите граници по отношение на посоката на обучение.
  • Превръщат се в активни търсачи на знания.
  • Научават се да гледат критично на собствената си работа и да се учат се от грешките си.

Децата са като пеперуди, носени от вятъра. Някои могат да се издигат по-високо от другите, но всички те летят по най-добрия начин, на който са способни. Защо да ги сравняваме една с друга? Всяка една е различна. Всяка една е специална. Всяка една е прекрасна.
Мария Монтесори

Промоцията е валидна до 30 юни 2024 г. при поръчка онлайн!

Емоционална пластичност | д-р Сюзън Дейвид

от д-р Сюзън Дейвид

Един изцяло нов метод за справяне с емоциите! Метод, който ни показва как да се откачим от вредните мисловни модели, да осъзнаем по-добре емоциите си и да живеем в мир с тях, за да се наслаждаваме на взаимоотношенията си, да постигаме целите си и да живеем пълноценно точно сега.

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

„Храни се като мен и ще изглеждаш като мен“, или как инфлуенсърите продават панацея на уязвимите

Хората, които рекламират и препоръчват тези стилове на живот, в повечето случаи са красиви млади дами, разполагащи с плоски като дъска кореми, миниатюрни пори (които по някаква случайност никога не се запушват) и, разбира се, с голяма група отдадени последователи в социалните мрежи. Това е реалността в индустрията.

Подменя ли се виновникът за гастрита и язвената болест

В името на печалбите на фармацевтичните компании, започнаха да учат младите лекари, че за тези заболявания е виновна бактерията хеликобактер пилори. Точно тя, видите ли, предизвиквала развитието на гастрита и язвената болест. И подкрепят твърдението си с довода, че при тези болести я откриват в стомаха по-често, отколкото когато ги няма.

Не пропускай безценните мигове с родителите си. Утре може да е късно…

Приятелите могат да бъдат предатели, любимите – неверни, но родителите винаги остават с теб. Те са най-безценното в живота... и най-недооцененото от нас. Една притча разказва за това... В една [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top