Изпитаните правила за здрав и щастлив живот на един 104-годишен старец

Изпитаните правила за здрав и щастлив живот на един 104-годишен старец

Съветите на дълголетниците винаги са много ценни, защото зад тях стои личен опит, проверен с времето. Вижте някои от безценните правила на стареца Андрей Ворон за здрав и щастлив живот.
Мъдрецът умира на 104-годишна възраст… при злополука.

За тялото…

Стойте по няколко минути боси на земята. „Отдавайте“ тялото си на земята, докато тя още не го е призовала.

Търсете контакт с водата. Тя сваля умората и пречиства мислите.

Пийте чиста, изворна вода, когато това е възможно, без да чакате да ожаднеете. Това е първото лекарство.

Всеки ден слагайте на масата си зеленчуци. И помнете: полезни са тези зеленчуци, които са пълни със слънце. На първо място е цвеклото – няма по-добра храна на земята от него. После са бобът, тиквата, морковите, доматите, спанака и салатата. 

Когато режете зеленчуците и плодовете с нож, те отчасти губят от земната си сила. Най-добре е да ги ядете и да ги варите цели. Лукът е два пъти по-полезен, ако го смачкате с ръце или с дървена дъска.

Ако искате, яжте месо, но по-рядко. Не яжте свинско, но тънко резенче сланина може да бъде от полза. Но не опушена.

Лошата храна са колбасите, пържените картофи, консервите, сладките неща. Яжте често, но по една шепа. За да ядете по-малко, пийте вода и компоти. Моята храна са зърнени храни и сурови зеленчуци. А от четвъртък вечерта до петък вечерта не ям нищо – само вода.

Постът е най-голямата благодат. Нищо не укрепва и не подмладява така, както постът. Костите стават леки, като на птиците. А сърцето – леко като на млад човек. След всеки пост аз се подмладявам с няколко години.

Слънцето изгрява и залязва за теб. Работата спорѝ след изгрев. Ако свикнеш с това, ще имаш силно тяло и здрав дух. А мозъкът най-добре си почива и се прояснява във вечерния сън.

Хубаво е в средата на деня да си дремнете за половин час, лежейки по гръб. Така кръвта освежава лицето и главата. Но не спете след храна, защото тогава кръвта става гъста и мазнините се отлагат по кръвоносните съдове.

Старайте се повече да сте под открито небе. И се научете да живеете в по-хладни помещения. Достатъчно е краката и ръцете ви да са на топло, но главата трябва да е на хладно. Тялото старее от топлината.

Укрепвайте слабото и болнаво тяло с билки. И не забравяйте орехите. Те приличат на нашия мозък. Те дават много сила на мозъка. Хубаво е ежедневно да използвате една чаена лъжичка орехово масло.

Не преяждайте. Гладният звяр е по-хитър и пъргав от сития човек. Римските легионери с шепа фурми и чаша вино са тичали по 20 километра с тежко снаряжение, сражавали са се по цял ден без почивка и са разбивали врага, а Римската империя е загинала от пресищане и разврат.

Не пийте нито непосредствено преди ядене, нито след него.

Ако сте изморени, чувствате се слаби или сте болни, просто оставете организма да си почине. Приемайте съвсем проста храна. За целия ден хапнете само един вид храна. На другия ден – някаква друга, но пак само един вид.

Ако усетите, че много бързо се изморявате, че всичко ви дразни и работата не ви върви, яжте моркови два-три пъти на ден. Така ще възстановите силите си.

За да се предпазите от настинки, не се мийте с гореща вода, яжте всеки ден орехи и чесън, ходете боси по насипани на пода царевични зърна. И спете много.

През сезона на плодовете може да се лишите от всякаква храна, но не и от плодове. Ако звездите са очите на небето, то очите на земята са плодовете. Сред тях няма важни и маловажни. Всеки плод ви дава сила и здраве.

Най-лечебната сила е здравият сън. Но всеки ден трябва да го заслужите със здрава работа.

За да не водите децата по болници и аптеки, оставете ги в ръцете на Природата. От малки ги научете да стъпват боси по земята. Това е най-силното каляване. Загоряло от слънцето, ухапала го пчела, ожулило се на коприва, изкъпало се в студена вода, издрала го къпина – това е хубаво. Така се калява от болести, тялото и духът му укрепват.

…и за душата

Бъдете добри и внимателни с хората. От всеки, дори и от най-несериозния, можете да научите нещо. Не правете хората нито врагове, нито приятели. Така няма да имате никакви пререкания.

Това, което е за вас, ще ви бъде дадено. Само се научете да чакате. Това, което не ви се полага, не го чакайте. Нека на душата ви да е леко.

Не вярвайте на суеверия, звездобройци и гадатели. Пазете сърцето и душата си чисти.

Когато ви е тежко на душата, движете се много. Най-добре на поляна, в гората или до водата. Но помнете: най-доброто лекарство за тялото и душата е пост, молитва и физическа работа.

Движете се. Камък, който се търкаля, никога не обраства с мъх. Работата и грижите ни държат на земята, затова не бягайте от тях, но и не им позволявайте да господстват над вас. И никога не се страхувайте да започнете нещо ново – това обновява.

Никога не съм бил на почивка и не съм проспал нито една неделя. Моята почивка е в смяната на заниманията. Психиката си почива, когато ръцете се трудят. Тялото набира сили, когато главата работи.

Не се опитвайте от всичко да извлечете изгода, а самите вие да бъдете полезни. Лоза, която не ражда, скоро изсъхва.

Бъдете весели, но не се присмивайте.

Поддържайте в себе си вътрешно чувство на радост и очарование от живота.

Намерете време за мълчание, за успокоение, за душевен разговор със себе си.

Кое е добро и кое – лошо, нека ви подсказва сърцето, а не хорските приказки и слухове.

Не преживявайте какво мислят или говорят за вас. Не се сърдете на хората. Не ги съдете.

Ако сърцето ви е пълно с любов, в него няма място за страх.

Не се съревновавайте с никого за нищо. На всеки – своето. По-добре отстъпвайте. Не спорете – всеки си има своя истина и своя обида.

Не поучавайте хората как да живеят и какво да правят. Може да дадете съвет, и то само ако ви го поискат. Не мислете себе си за по-умни и по-порядъчни от другите.

Никога не бийте децата и не им крещете – така ще израснат роби.

Научете се да се радвате на всичко живо – на тревата, на дърветата, на птиците, на земята и небето… Вглеждайте се в тях със спокойни очи и с внимателно сърце и те ще ви открият такива знания, каквито не можете да намерите в никоя книга. В тях ще намерите себе си – успокоени и обновени.

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Д-р Евгений Божиев е завършил факултета за подготовка на лекари за авиацията и космонавтиката в Ленинградската военномедицинска академия. Специализира неврология, неврофизиология, психотерапия, мануална терапия, остеопатия, оздравителни техники. Неговите уникални методи за самолечение са проверени от над 30 години медицинска практика, а авторските му видеоклипове се гледат от милиони хора.

Като истински и отдаден лечител, в своята „Книга на живота“ той ни показва как сами да поддържаме тялото си здраво и жизнено на всяка възраст с помощта на лесни техники, упражнения и съвети. Всяка болест може да бъде излекувана, а всеки човек може да върне здравето и младежкия си вид, убеден е д-р Божиев. Единственото, което трябва да направим, е да посветим половин час на ден на някои прости и лесни за изпълнение упражнения. За целта обаче трябва да сме наясно с причините за възникване на болестите и с механизма на тяхното развитие.

Когато прочетете тази книга, ще се убедите, че доброто здраве, за което всички мечтаем, не е толкова трудно постижимо, а тя ще се превърне в безценен наръчник за всеки ден.

от д-р Евгений Божиев

Една безценна книга, от която ще научите как е устроено тялото ви, по какви закони функционира и как да се справите с болките и неразположенията. Ще разберете повече за старостта и с какво са свързани болестите на напредналата възраст. И най-важното – как сами да се справите с тях и да направите тялото си послушно и здраво на всяка възраст.

Ще откриете лесни техники за справяне с конкретни заболявания, методи за премахване на болката в различни части на тялото, както и много общи принципи на здравето…

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

Книги от д-р Лиса Ранкин

от д-р Лиса Ранкин

Медицината все още здраво стиска в ръцете си златния ключ към човешкото здраве и не приема идеята, че чрез мислите и емоциите си човек може да подобри здравословното си състояние или обратното – да се разболее. Но истината е, че всичко е в нашите ръце, в нашия могъщ ум.

В човешкия организъм е скрита огромна мъдрост, неподозирана сила, която може да твори чудеса. Просто трябва да му създадем подходящи условия за това.

Емоционална пластичност | д-р Сюзън Дейвид

от д-р Сюзън Дейвид

Един изцяло нов метод за справяне с емоциите! Метод, който ни показва как да се откачим от вредните мисловни модели, да осъзнаем по-добре емоциите си и да живеем в мир с тях, за да се наслаждаваме на взаимоотношенията си, да постигаме целите си и да живеем пълноценно точно сега.

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Благодарим ти, Агата Кристи, благодарим ти за книгите и за житейската мъдрост!

Всички знаем името на Агата Кристи. Всички сме осъмвали с нейните заплетени истории. Но какво знаем за човека Агата Мери Клариса? Аз например не знаех абсолютно нищо освен широко известните [...]

Всеки може да бъде твой учител, независимо дали го харесваш или не!

Когато Учителят бил на смъртното си ложе, най-добрите му ученици и последователи се събрали около него, за да чуят последните му слова и напътствия. Един от по-младите възпитаници се приближил [...]

Или престани да се оплакваш и започвай да стреляш, или смири гордостта си и си избери по-лесна цел

– Учителю – попитал ученикът, – защо има толкова трудности, които ни пречат да постигнем целите си, отклоняват ни от избрания път и ни карат да се признаем за слаби? [...]

10 признака, че имате твърде много стрес хормони

За мнозина изразът „под стрес съм“ е станал своеобразен отличителен знак, повод за гордост. Ние парадираме със своя стрес като доказателство, че сме ангажирани, ефективни и ценни за обществото. Но за много от нас понятието „стресиран“ всъщност означава, че много, наистина много се страхуваме.

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top