Избирайте внимателно и мъдро името на детето си

Избирайте внимателно и мъдро името на детето си

Името на човека е най-сладкият и най-важен за него звук на всеки език.
Дейл Карнеги

Името е първото притежание, което придобиваме на този свят. То е като пожелание или орисия за успеха в живота и за качествата, с които да преодоляваме своите предизвикателства. Всички родители се вълнуват, когато дойде време да изберат име за детето си, и приемат с голяма сериозност тази задача. Понякога преживяват истински кошмар, докато умуват, обмислят и спорят как да нарекат бебето, и се увличат до такава степен, че забравят, че името е нещо, което остава за цял живот. Навярно точно така са се появили някои фантастични и гръмки лични прозвища като Петилетка, Щраус, Африкан, Изгрев и Кокона (както свидетелстват съответните държавни регистри).

Затова, скъпи родители, помислете добре и вземете мъдро решение.

Според някои психолози традиционните имена са за предпочитане пред необичайните и ексцентрични прозвища. Като много други неща, личните имена също са подвластни на модни тенденции. През 2021-ва например у нас са проплакали най-много Александровци и Виктории. Факт е, че изпитваме по-силна симпатия към хората, с които споделяме едно и също име. Дори да става дума за непознати. Тази „еднаквост“ и „сходство“ още в самото начало скъсява дистанцията и смъква някои прегради. За повечето хора еднаквостта – това, че имат нещо общо с другите, – създава чувство на комфорт и действа успокояващо. Това се отнася с особена сила за децата и тийнейджърите. В крехката и деликатна училищна възраст да бъдеш различен, понякога е равносилно на отхвърляне, изолация и самота. Разбира се, това не важи за децата, които още от малки са силни индивидуалисти. За тях да носят традиционно име, би означавало да се слеят с тълпата, да бъдат едни от многото.

Не забравяйте също, че първото впечатление е най-важното. Представете си как след много години детето ви отива на интервю за работа, протяга ръка и се представя на потенциалния си шеф. Ако името е прекалено ексцентрично, то може да създаде негативно първо впечатление, което става напълно несъзнателно. В този случай то е препятствие, което трябва да се преодолее, за да се опознае човека. Според едно проучване името може да бъде повод за отхвърляне и пречка за привличане на потенциални романтични партньори в сайтовете за онлайн запознанства.

Някои учени твърдят, че хората с еднакви имена имат сходна съдба. Да вземем за пример Ана Болейн – втората съпруга на Хенри VIII, – която е обезглавена заради обвинения във вещерство и предателство. Тежка участ застига и Ана Австрийска, Ана Романова и др. Съдбите на тези жени са едновременно славни и трагични.

Според народните вярвания името носи много голяма сила и е определящо за целия живот на човека. Затова в миналото много родители са давали на децата си такива имена, които са символ на здраве и дълголетие (Здравко, Живко, Лазар), на сила и храброст (Бойко, Страхил), за качества на характера (Мила, Добри, Веселин), за успех в живота (Първан, Велика), за физическа красота (Румяна, Хубен) и т.н. От друга страна, имена като Кольо, Гина, Запрян са неблагоприятни, защото будят негативни асоциации.

А учителят Петър Дънов казва, че всяка буква и в азбуката, и в името на човек носи определена вибрация. То не е просто комбинация от гласни и съгласни, а истинска програма, която въздейства от раждането до смъртта на човека. Според Дънов съвършеното име е съставено от нечетен брой букви. Добре е да има повече срички, защото многото букви носят повече и по-различни вибрации и по този начин обогатяват личността. А най-важната буква в него е първата.

Затова избирайте внимателно и мъдро какво име ще дадете на детето си, с какво пожелание ще започне животът му и вероятно каква ще бъде съдбата му.

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

Емоционална пластичност | д-р Сюзън Дейвид

от д-р Сюзън Дейвид

Един изцяло нов метод за справяне с емоциите! Метод, който ни показва как да се откачим от вредните мисловни модели, да осъзнаем по-добре емоциите си и да живеем в мир с тях, за да се наслаждаваме на взаимоотношенията си, да постигаме целите си и да живеем пълноценно точно сега.

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

„Храни се като мен и ще изглеждаш като мен“, или как инфлуенсърите продават панацея на уязвимите

Хората, които рекламират и препоръчват тези стилове на живот, в повечето случаи са красиви млади дами, разполагащи с плоски като дъска кореми, миниатюрни пори (които по някаква случайност никога не се запушват) и, разбира се, с голяма група отдадени последователи в социалните мрежи. Това е реалността в индустрията.

Ти ме научи да обичам…

Един мъж казал на съпругата си най-важните думи: „Ти ме научи да обичам“. През годините, в които били заедно, той много пъти ѝ казвал „обичам те“. Но тези най-важни [...]

Всеки може да бъде твой учител, независимо дали го харесваш или не!

Когато Учителят бил на смъртното си ложе, най-добрите му ученици и последователи се събрали около него, за да чуят последните му слова и напътствия. Един от по-младите възпитаници се приближил [...]

Жертва ли сме на своите гени?

Още доказателства за идеята, че убежденията се превръщат във физиологически промени в тялото, идват от лабораториите на учените, които изследват онзи дял от молекулярната биология, наречен епигенетика – „контрол над [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top