Каква е причината за прочутата мъжка полигамия

Каква е причината за прочутата мъжка полигамия

Слушам разкази на клиентки и приятелки, самата аз наблюдавам и разбирам, че мъжката полигамия е един много удобен мит.

Под мъжка полигамия нямам предвид ситуациите, в които мъжът е имал отношения с една жена, разлюбил я е или е изгубил интерес към нея, разминали са се в ценностите или нещо подобно, и после е срещнал друга жена. Това е най-нормалният и естествен ход на живота.

Под полигамия аз разбирам наличието едновременно на няколко жени и поддържането на няколко паралелни връзки, честата смяна и леката подмяна на партньорки. Нещо като месомелачка.

Прието е мъжката полигамия да се свързва с инстинктите и да се обяснява с тях. Природата, казват, мъжката природа била такава – че имат неосъзната потребност да оплодят максимален брой женски. Ако на 20-25 годишна възраст това все още може да се обясни с мъжката физиология и с повишения натиск на хормоните върху мозъка, то такова поведение на 40 години и нагоре е съвсем друга история.

На мен ми се струва доста изморително съчиняването на безброй измислици и извинения ту за едната, ту за другата жена, съществуването едновременно на няколко паралелни легенди за себе и постоянният контрол върху поведението… защото жените са глупави. Отстрани погледнато, е просто суета на суетите. И някаква къртовска работа. За един зрял човек това би било много стресиращо.

Мисля, че цялата тази история в живота на мъжа се случва заради една добре известна психологическа причина – дълбока душевна рана от недостиг на любов. Дали още от майката, дали от жената, на него му е нанесена сериозна травма. Но за себе си и за околните той намира хиляди оправдания – ами, така е устроен, той си е мачо, жените го харесват… А дълбоко в неговата душа стои истината, скрита и от самия него – тъга, самота и липса на любов. Отсъствието на любовта вътре в човек е своеобразна личностна непълноценност.

За да обичаш другия, трябва да се потопиш в него, да му отдадеш частица от себе си, да се довериш… А това е страшно, любовта може да бъде болезнена. Докато сексът е напълно безопасен и за ума, и за сърцето.

Добре би било, ако сексът можеше да запълни тази празнина в душата, нали… Но празнина, получена от липса на любов, може да се запълни само с любов. Точно затова на тези мъже им е толкова важно да получат не само интимност, но и да накарат жената да се влюби. И ако успеят, това е балсам за душата им… дори за известно време те се чувстват прекрасно. Но това е едно безкрайно преследване, един лов с много трофеи, но без победител.

Безразборният секс, безчислените неангажиращи връзки са същата зависимост, както и всички други зависимости. И няма как да се подреди цялостният пъзел на личността.
А без цялостност няма нито мир, нито хармония.

Автор: Лилия Ахремчик, психолог и треньор
Превод: Gnezdoto

Промоцията е валидна до 15 април 2024 г. при поръчка онлайн!


Препоръчано по темата: „КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА“ Анна Кирянова, издателство Гнездото

●●●

Анна Кирянова е известен руски психотерапевт и професионален философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Има висше философско образование и втора специалност „психологическо консултиране и психология на личността“.

Дълбоките и мъдри истории на Анна Кирянова са вдъхновили хиляди читатели и са им помогнали да погледнат на света по нов начин. Нейната философия е, че позитивните хора невинаги са в състояние сами да разпознаят в себе си положителната енергия. Затова е необходима помощта на специалист, който знае как да „извади“ всичко хубаво и добро, което човек носи в себе си, и да накара това добро да работи в негова полза.

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от д-р Евгений Божиев

Една безценна книга, от която ще научите как е устроено тялото ви, по какви закони функционира и как да се справите с болките и неразположенията. Ще разберете повече за старостта и с какво са свързани болестите на напредналата възраст. И най-важното – как сами да се справите с тях и да направите тялото си послушно и здраво на всяка възраст.

Ще откриете лесни техники за справяне с конкретни заболявания, методи за премахване на болката в различни части на тялото, както и много общи принципи на здравето…

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

САМО ДО 18.03.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Тест: Как се справяш с негативните емоции и как това се отразява на живота ти?

С помощта на емоциите сме оцелявали в течение на милиони години еволюция. И дори тези, като гняв, тъга, страх, презрение и отвращение, които заемат най-некомфортния дял в емоционалния спектър, вероятно [...]

Умните не се обиждат, а правят изводи – 25 цитата от Агата Кристи

Един дълъг, изпълнен с емоции и превратности живот. Една изключителна личност, надарена с богато въображение, природна интелигентност и неизчерпаема страст към живота... Това е тя, Агата Кристи, неизбледняващата икона [...]

Как се раждат първият роман на Агата Кристи и прочутият Еркюл Поаро

Прибрах се вкъщи и ликуваща, разказах всичко на Арчи. С нас имаше и още някой, макар че тогава не го осъзнавах. Еркюл Поаро, моето белгийско творение, се беше провесил на врата ми, вкопчил се здраво в мен като хищно древно божество.

Силата на мъжа е във великодушието, а не само във физическата сила или в желязната воля

Мъжката сила прави мъжа успешен, желан, интересен, богат. Тя прави мъжа Мъж. Към такива мъже се стремят, уважават ги, с тях е спокойно и приятно. До такъв човек изпитваш чувство [...]

Или престани да се оплакваш и започвай да стреляш, или смири гордостта си и си избери по-лесна цел

– Учителю – попитал ученикът, – защо има толкова трудности, които ни пречат да постигнем целите си, отклоняват ни от избрания път и ни карат да се признаем за слаби? [...]

Всеки може да бъде твой учител, независимо дали го харесваш или не!

Когато Учителят бил на смъртното си ложе, най-добрите му ученици и последователи се събрали около него, за да чуят последните му слова и напътствия. Един от по-младите възпитаници се приближил [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top