Животът никога не е черно-бял – 10 правила, с които ще вървите през живота по-леко

Животът никога не е черно-бял – 10 правила, с които ще вървите през живота по-леко

Много от проблемите ни съществуват само в съзнанието ни. Те не са резултат от някакви събития, неуспехи или действия на други хора, а просто следствие от няколко вредни ментални навика.

Вижте тези 10 форми на поведение, от които ако успеете да се освободите, ще решите много свои проблеми и веднага ще усетите положителна промяна в живота си.

1. Не правете прибързани изводи – това разрушава отношенията
Този на пръв поглед незначителен навик може доста да усложни живота ви. От една страна, когато вярвате, че знаете какво ще се случи, приспивате вниманието си и започвате да действате на базата на предположения. А повечето от тях обикновено са абсолютно неверни. Оттам неправилни са и действията. Другата лоша страна на този навик е, че ние много често си мислим, че знаем защо хората правят това или онова или че знаем какво точно си мислят. Отново из основи погрешно! А точно това, както нищо друго, разрушава отношенията.

2. Не драматизирайте
Много от нас раздухват дребните неуспехи и проблеми до мащабите на гигантски катастрофи и реагират в стил „на живот и смърт“. Защо го правим? Кой знае, може би така се чувстваме по-важни и значими… Във всеки случай това е колкото глупаво, толкова и пагубно и неефективно.

3. Не въвеждайте правила
Огромна част от всички „трябва“ и „длъжен съм“, които ни съпътстват в живота, са безполезни. Единственото, което ни носят, е стрес и чувство за вина. Следвайки тези въображаеми правила, ние затормозяваме мозъка си с ненужни препятствия и детински порядки. А когато се опитваме да налагаме тези правила и на другите, тогава се превръщаме в досадно мрънкало или в самоуверен фанатик.

4. Избягвайте стереотипите и етикетите
Думите, които използвате, могат да ви направят уязвими. Негативният език и критиката пораждат и такова мислене. Опитвайки се да натикате всяко нещо в определени категории, вие спирате да виждате истинското му значение, още повече че и ограничавате своето мислене до степен на безполезност.

5. Не бъдете перфекционисти
Животът никога не е „черно и бяло“, нито пък „всичко или нищо“. В повечето случаи „достатъчно“ означава именно „достатъчно“. Ако търсите перфектната работа например, то по-вероятно е да не я намерите никога, тъй като всички възможности ще ви се струват по-лоши отколкото са в действителност. Перфекционизмът е ментален проблем, който най-често не носи никакво удоволствие и удовлетворение и всеки път ни изпраща в търсене на нещо, което не съществува.

6. Не обобщавайте
Един-два неуспеха все още не са признак за постоянен провал. Както и случайният триумф не ни превръща в гении. Единичните събития – добри или лоши – невинаги са признак за трайна тенденция. Нещата са такива, каквито са. И нищо повече.

7. Не приемайте отношенията си с околните прекалено навътре
Повечето хора около вас, дори колеги и приятели, в 99% от времето си не говорят, не мислят и не ги е грижа за вас. Много от хората във фирмата, в която работите, или пък съседите ви вероятно никога не са чували за вас. И не искат да чуват. А житейските несгоди или успехи на другите в повечето случаи нямат никакво отношение към вас и вашия живот.

8. Не се доверявайте на емоциите
Чувствата и емоциите невинаги са верният показател за това, което се случва в действителност. Просто заради това, че чувствате нещо по определен начин, не значи, че то е истината. Понякога източникът на емоциите може да е преумора, раздразнение или просто глад и някакво физическо неразположение. От това дали се чувствате добре или зле фактите не се променят. И въпреки че чувствата може да са истински, те не са самата истина.

9. Не се поддавайте на негативизъм
Упражнявайте се в оптимизъм. Ако очаквате неприятности, те ще се случат. Негативната настройка е все едно да гледате света през изкривени очила, при това мръсни. Наистина е изумително как човек може да види точно това, което иска – и доброто, и лошото. Когато започнете да го търсите, на всяка цена ще го намерите.

10. Не живейте с миналото
Това е най-важното! Просто забравете миналото и продължавайте напред. Най-големите злини, разочарования, нещастия и отчаяни постъпки на този свят произлизат от хора, вкопчени за минали обиди и проблеми. И колкото повече ги предъвква човек в ума си, толкова по-огромни изглеждат те и толкова по-зле го карат да се чувства. Просто ги забравете! Така ще отнемете силата на миналото да ви наранява и контролира.

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!


Препоръчано по темата: „ЕМОЦИОНАЛНА ПЛАСТИЧНОСТ“ от д-р Сюзън Дейвид, издателство Гнездото

●●●

Сюзън Дейвид е доктор на психологическите науки, психолог в медицинския факултет на Харвард. Като психолог и практически наставник тя повече от двайсет години изучава емоциите и начина, по който взаимодействаме с тях. И като резултат от дългогодишната си работа и проучвания развива една нова концепция, която нарича „емоционална пластичност“ ‒ изключителна идея, променила начина, по който обществото ни възприема емоциите.

Емоционалната пластичност е процес, който ни помага да живеем в настоящето и да бъдем гъвкави в един сложен и бързо променящ се свят, да понасяме стреса и да преодоляваме неуспехите. „Не е нужно да игнорираме трудните емоции или да се насилваме да разсъждаваме позитивно, казва д-р Дейвид, нито пък да бъдем съвършени или винаги щастливи. Трябва да приемаме емоциите си спокойно, с кураж и себесъстрадание и да живеем в мир с тях.“

Емоционална пластичност | д-р Сюзън Дейвид

от д-р Сюзън Дейвид

Един изцяло нов метод за справяне с емоциите! Метод, който ни показва как да се откачим от вредните мисловни модели, да осъзнаем по-добре емоциите си и да живеем в мир с тях, за да се наслаждаваме на взаимоотношенията си, да постигаме целите си и да живеем пълноценно точно сега.

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

от д-р Евгений Божиев

Една безценна книга, от която ще научите как е устроено тялото ви, по какви закони функционира и как да се справите с болките и неразположенията. Ще разберете повече за старостта и с какво са свързани болестите на напредналата възраст. И най-важното – как сами да се справите с тях и да направите тялото си послушно и здраво на всяка възраст.

Ще откриете лесни техники за справяне с конкретни заболявания, методи за премахване на болката в различни части на тялото, както и много общи принципи на здравето…

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Подменя ли се виновникът за гастрита и язвената болест

В името на печалбите на фармацевтичните компании, започнаха да учат младите лекари, че за тези заболявания е виновна бактерията хеликобактер пилори. Точно тя, видите ли, предизвиквала развитието на гастрита и язвената болест. И подкрепят твърдението си с довода, че при тези болести я откриват в стомаха по-често, отколкото когато ги няма.

Как страхът ни разболява: невронауката за хроничния страх

Когато умът превключи от страх към любов, той е способен да излекува тялото. И това не е някакво метафизично явление. Това е най-обикновена физиология. Невроизследователят Джоузеф Леду, който в своята [...]

Джордан Питърсън: Въведете идеален ред в собствения си дом, преди да критикувате света

Разгледайте житейската си ситуация. Започнете от малките неща. Възползвате ли се напълно от възможностите, които животът ви предлага? Давате ли най-доброто от себе си в работата си, или се предавате [...]

Когато съдим другите…

Едно момче попитало мъдреца: – Кажете Учителю, защо всички ни учат, че не бива да съдим другите? Моля ви, обяснете ми защо това е толкова важно. Учителят, както винаги постъпвал, [...]

Можем да излекуваме собствените си болки, като се обърнем към болките на другите – 15 духовни послания, от които се нуждаем днес

Искаме да ви припомним мъдрите слова на двама духовни гиганти, които звучат особено актуално в това тежко за целия свят време – време, в което човечеството се сблъска с небивало [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top