Защото Бог шепне в ухото ти: „Не спирай… продължавай! Аз съм зад теб…“

Защото Бог шепне в ухото ти: „Не спирай… продължавай! Аз съм зад теб…“

Една майка много искала синът ѝ да стане пианист и още от малък го записала на уроци по пиано. Един ден, когато разбрала че в града ще гостува един от най-великите пианисти в света, решила да заведе на неговия концерт малкото момче, за да го поощри и вдъхнови в заниманията му по музика.

Когато влезли в театъра, момчето, което за пръв път посещавало подобно събитие, започнало с любопитство да изследва пространството. Виждайки, че майка му се е заговорила със свои познати, детето се шмугнало в един коридор и изведнъж се озовало пред врата, на която пишело „Забранено за външни лица“. Естествено, думата „забранено“ веднага накарала детето да отвори точно тази врата. То влязло вътре и се озовало в голямо тъмно пространство, където различило голям роял в средата на помещението.

В това време се чул последният сигнал за началото на представлението и майката установила, че синът ѝ е изчезнал. След като не го открила във фоайето, тя се насочила към залата с надеждата да го намери там, но от него нямало и следа. Докато жената разтревожено се оглеждала наоколо, светлините угаснали, завесата се вдигнала и лъчите на прожекторите осветили сцената.

В този момент майката с ужас установила, че малкият ѝ син е седнал пред рояла на сцената и небрежно свири някаква мелодия, която наскоро бил научил.

В залата се разнесъл тих шепот на удивление и докато хората се чудели какво се случва, на сцената с лека походка излязъл пианистът, когото всички очаквали. Маестрото ни най-малко не се смутил от малкия си гост и докато публиката възторжено аплодирала появата му, той с усмивка се приближил до рояла и тихичко казал на момчето:

– Не спирай. Продължавай да свириш.
Музикантът леко се наклонил зад гърба на детето и се включил в изпълнението, като добавил в мелодията най-ниските и най-високите регистри на пианото. Получило се невероятно изпълнение на четири ръце, от което аудиторията останала очарована. Бурни аплодисменти огласили залата, а майката на момчето гледала стъписана и не можела да повярва на очите си.

Така една нелепа и неловка ситуация се превърнала в нещо уникално и неповторимо. Публиката дълго аплодирала двамата пианисти, а малкото момче получило едновременно незабравимо преживяване и безценен урок. То било невероятно впечатлено от докосването си до великия музикант и първото си излизане на голяма сцена. И случката предопределила целия му живот. След години то се превърнало в един от най-добрите пианисти в света.

Понякога именно неразрешимите или нелепи ситуации могат да преобърнат живота на човек. Защото тогава Бог шепне в ухото му: „Не спирай… продължавай! Аз съм зад теб и заедно ще превърнем твоето плахо начинание във велико постижение. Просто не трябва да спираш…“

Нещата се развиват най-добре за онези, които, независимо как се развиват нещата, умеят да извличат най-доброто от ситуацията.
Джон Удън

 


Притчата е част от сборника ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА: 150 ИСТОРИИ ЗА ЧУДОТО НА ЖИВОТА, издателство Гнездото

Ако тихият глас на сърцето ви е заглушен от хилядите незначителни и безсмислени неща, с които е пълен животът ни, тази книга ще ви помогне да си припомните онези истински и важни неща, които са в най-съкровените кътчета на сърцето. Защото те винаги са били там.

В „ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА“, третата книга от колекцията с притчи, подбрахме 150 малки и топли истории, повечето от които са така наречените съвременни притчи. Техните сюжети са от нашето съвремие, а някои дори са по действителни случаи.

Тези истории ще заредят деня ви с енергия, ще стоплят сърцето ви и ще ви успокоят след дългия ден…

Промоцията е валидна до 15 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

САМО ДО 18.03.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

10 признака, че имате твърде много стрес хормони

За мнозина изразът „под стрес съм“ е станал своеобразен отличителен знак, повод за гордост. Ние парадираме със своя стрес като доказателство, че сме ангажирани, ефективни и ценни за обществото. Но за много от нас понятието „стресиран“ всъщност означава, че много, наистина много се страхуваме.

Жертва ли сме на своите гени?

Още доказателства за идеята, че убежденията се превръщат във физиологически промени в тялото, идват от лабораториите на учените, които изследват онзи дял от молекулярната биология, наречен епигенетика – „контрол над [...]

Подменя ли се виновникът за гастрита и язвената болест

В името на печалбите на фармацевтичните компании, започнаха да учат младите лекари, че за тези заболявания е виновна бактерията хеликобактер пилори. Точно тя, видите ли, предизвиквала развитието на гастрита и язвената болест. И подкрепят твърдението си с довода, че при тези болести я откриват в стомаха по-често, отколкото когато ги няма.

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top