Kак да намериш най-доброто училище за детето си

Kак да намериш най-доброто училище за детето си

Младо семейство искало да осигури на детето си добро образование и когато момченцето трябвало да тръгне в първи клас, го записали в най-известното училище в града.

В първия учебен ден дядото на детето го хванал за ръка и тръгнал с него към училището. Когато влезли в двора, наоколо тичали малки и големи ученици. Виждайки новодошлите, малка групичка ученици се приближила към възрастния човек и внука му и започнали да подвикват към тях.

– Ама че смешен дядка! – провикнал се един.
– Ей, дебелак… – изкикотил се друг.
– Виж ги само как са облечени! Селяни! – намесил се трети.

В този момент се чул училищният звънец и децата се разбягали към сградата.

Тогава дядото хванал момчето за ръка и решително го повел навън.

– Ура, няма да ходя на училище! – радостно извикало детето.

– Ще ходиш, разбира се, само че не в това училище – сърдито отвърнал дядото.

Старецът завел момчето вкъщи и след като го поверил на грижите на баба му, сам тръгнал да търси „най-доброто училище“.

Тръгнал из града и последователно влизал във всички училища. Сядал на една пейка в двора и чакал децата да излязат в междучасие. На някои места не му обръщали внимание, на други му подвиквали по същия начин като в първото училище. Но той тихо се обръщал и си тръгвал. В края на деня, изморен от дългата обиколка из града, възрастният човек влязъл в двора на малко училище в покрайнините и уморено се облегнал на оградата. След малко се чул звънецът и дворът се напълнил с деца.

– Господине, лошо ли ви е? Искате ли да ви донеса чаша вода? – чул изведнъж детско гласче.

– Елате, ще ви помогнем, ако искате да поседнете на една пейка – обадило се друго дете и помахало на приятелчето си.

– Може би трябва да повикаме учителя – предложило трето.
След малко на двора се появил млад учител и отишъл при децата да разбере какво се е случило.

– Най-после намерих най-доброто училище за моя внук – въздъхнал старецът.

– Може би грешите, господине – казал учителят. – Нашето училище съвсем не е най-доброто. Сградата ни е малка и за съжаление, не разполагаме с големи ресурси.

Вечерта, когато се прибрал вкъщи, старецът съобщил на дъщеря си, че на следващия ден ще отиде да запише внука си във въпросното училище.

– Но, татко – възразила майката на детето, – как може да твърдиш, че това е най-доброто училище? Ти самият си бил ученик преди толкова години… сега животът е различен, критериите са други. Ти нямаш представа как се избира училище.

– Има едно-единствено нещо, което е важно при избора на училище. И то никога няма да се промени: добрите учители правят едно училище добро. А те се познават по учениците… – твърдо възразил човекът.

Да отделиш цяла година, за да откриеш подходящия учител, е по-важно и от три години учене.
китайска мъдрост

 


Притчата е част от сборника ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА: 150 ИСТОРИИ ЗА ЧУДОТО НА ЖИВОТА, издателство Гнездото

Ако тихият глас на сърцето ви е заглушен от хилядите незначителни и безсмислени неща, с които е пълен животът ни, тази книга ще ви помогне да си припомните онези истински и важни неща, които са в най-съкровените кътчета на сърцето. Защото те винаги са били там.

В „ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА“, третата книга от колекцията с притчи, подбрахме 150 малки и топли истории, повечето от които са така наречените съвременни притчи. Техните сюжети са от нашето съвремие, а някои дори са по действителни случаи.

Тези истории ще заредят деня ви с енергия, ще стоплят сърцето ви и ще ви успокоят след дългия ден…

Промоцията е валидна до 30 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

САМО ДО 30.04.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Човекът, който търсел истината

Мустафа бил добър и мъдър човек. И през целия си живот търсел истината. Затова повече слушал, отколкото говорел. Слушал с еднакво внимание всички – и тези, които хората смятали за [...]

Жертва ли сме на своите гени?

Още доказателства за идеята, че убежденията се превръщат във физиологически промени в тялото, идват от лабораториите на учените, които изследват онзи дял от молекулярната биология, наречен епигенетика – „контрол над [...]

Какво е да живееш в три различни века. Разказите на едни от най-дълголетните хора на планетата

Те не са супергерои, но можем да ги считаме за такива поради факта, че са успели да останат на този свят много повече време, отколкото предполага средната продължителност на живота. [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top