Огледай се. Може би богатството, което търсиш, е в краката ти

Огледай се. Може би богатството, което търсиш, е в краката ти

Живял някога беден селянин. Един ден, докато работел на своята нива, той намерил прозрачен камък, който бил изключително красив, а на слънчевата светлина блестял с неотразими цветове. Взел го човекът и решил да го занесе вкъщи, за да зарадва децата си.

Те наистина го харесали и веднага започнали да си играят с него, но както често се случва при децата, скоро новата играчка им омръзнала и те оставили камъка на перваза на прозореца и забравили за него.

Минало известно време и един ден в дома на селянина останал да пренощува някакъв чужденец, който минавал през селото. Гостът бил интересен човек, знаел много неща за света, бил пътешествал по далечни земи. Докато вечеряли, той разказвал на своя домакин за пътешествията си, но по някое време изведнъж сменил посоката на разговора и казал:

– Виждам, че си трудолюбив човек, блъскаш се от сутрин до вечер, за да осигуриш прехрана на семейството си, но колкото и да работиш на своята нивичка, винаги ще изнемогваш. Знам едно място, където има купища диаманти, буквално в краката ти. Само трябва да се наведеш и да ги вземеш. Казват му диамантената долина. Ако отидеш там, можеш да станеш приказно богат, вместо да пропиляваш живота си в това село.

На следващия ден странникът си заминал, без да каже къде се намира диамантената долина. Но в душата на селянина се загнездила мисълта за диамантите и не му давала покой. Ден и нощ мислел за това как може да забогатее и да промени живота си. Накрая един ден взел решение: Трябва да намери диамантената долина! Продал част от земята си и се отправил на път. На сбогуване казал на семейството си:

– Чакайте ме! Не знам колко време ще ми отнеме това пътешествие, но ще се върна богат. Много богат!
Тръгнал селянинът, обикалял близки и далечни земи, разпитвал навсякъде дали са чували за диамантената долина, но никой не знаел за такова място с купища диаманти. Минали пет години в скитане, но безуспешно.

Единственото, което научил за цялото си пътуване, било какво е диамант и как точно изглежда той.

Върнал се човекът у дома и когато влязъл в скромната си къща, пред погледа му попаднал онзи камък, който донесъл преди години. Той още си стоял на прозореца, където децата го били захвърлили. Тогава осъзнал, че в неговия дом стои най-огромният и рядък диамант, който може да се намери на земята.

И си спомнил как го е намерил в краката си. Тук, на своята нивичка, в своето родно място.

Ние, хората, много често сме склонни да се превъзнасяме по чуждестранното, далечното, бляскавото… Особено в днешно време, когато няма нищо по-лесно от това да си купиш билет и да заминеш в друга страна. Слушаме в захлас разказите на „успелите“ българи в чужбина и бързичко стягаме багажа. Но може би истинското богатство е тук, в нашата малка и неподредена, красива и топла България…  И може би тепърва ще преосмисляме смисъла на думата „богатство“…

 


Притчата е част от сборника ВИНАГИ ИМА НАДЕЖДА: 150 ПРИТЧИ ЗА ИЗКУСТВОТО НА ЖИВОТА, издателство Гнездото

„ВИНАГИ ИМА НАДЕЖДА“ е първата книга от поредицата. Притчите в нея са систематизирани в няколко тематични раздела: Винаги има надежда; Пътешествието, наречено живот; Човекът в търсене на себе си; Пътят към Бога; Доброто и Злото. Изборът; Силата на думите; Любовта; Блясъкът на златото; И Бог създаде жената…; Ум царува, ум робува…

Независимо дали се намирате в труден период, дали търсите себе си или се нуждаете от духовна подкрепа, в тази книга ще откриете отговор на въпроса, който ви измъчва. Ще намерите точно това, от което се нуждаете в момента.

Промоцията е валидна до 30 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

САМО ДО 30.04.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Умните не се обиждат, а правят изводи – 25 цитата от Агата Кристи

Един дълъг, изпълнен с емоции и превратности живот. Една изключителна личност, надарена с богато въображение, природна интелигентност и неизчерпаема страст към живота... Това е тя, Агата Кристи, неизбледняващата икона [...]

Не можеш да излекуваш тялото, без да лекуваш душата: историята на едно самоизцеление

Мария беше типична жителка на окръг Марин в Северна Калифорния. Беше вегетарианка, обичаше разходките сред природата, практикуваше йога, състезаваше си в триатлони, приемаше много хранителни добавки, не пушеше и избягваше употребата на алкохол и упойващи вещества. Но медицинският й картон беше дебел половин метър и тя страдаше от четири хронични заболявания.

Как се раждат първият роман на Агата Кристи и прочутият Еркюл Поаро

Прибрах се вкъщи и ликуваща, разказах всичко на Арчи. С нас имаше и още някой, макар че тогава не го осъзнавах. Еркюл Поаро, моето белгийско творение, се беше провесил на врата ми, вкопчил се здраво в мен като хищно древно божество.

Ставаме по-добри, когато добротата ни е подложена на изпитание – мъдри думи за тежки моменти

Страданието е възможност, която съдбата ти предоставя – да се научиш на твърдост, да можеш да запазиш самообладание пред лицето на опасности и изпитания. За да израсне и да [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top