Може ли да лекува молитвата

Може ли да лекува молитвата

В последните години зачестиха проучванията върху лечебния ефект на молитвата. Едно от тях се провежда в Средноамериканския кардиологичен институт в Канзас Сити, щата Мисури. Окуражаващите резултати, получени при друг експеримент, подтикват доктор Уилям Харис, ръководител на проекта, да проведе собствено изследване. Въпреки всичко той е скептичен.

Доктор Харис с големи усилия успява да убеди кардиолога доктор Джеймс О‘Кийфи да вземе участие в изследването на този ефект при пациенти със сърдечни заболявания. Самият О‘Кийфи споделя, че подобна възможност му е изглеждала крайно абсурдна от чисто научна гледна точка. И че научният свят е напълно различен и несъвместим с духовния. Имал съмнения дори в самото съществуване на описаното явление и че молитвата може да окаже каквото и да е въздействие.

За да избегне плацебо ефекта, Харис не казва на пациентите, че някой ще се моли за тях, нито че са участници в експеримент. В продължение на една година около 1000 от пациентите, постъпващи в интензивното отделение на института, се разделят в две групи. За половината от тях се молят свещеникът в болницата и група доброволци. След една година всички пациенти, участвали в проучването, са подложени на преглед от трета независима страна. Резултатите показват, че онези от тях, за които са се молили, преживяват 11 процента по-малко сърдечни пристъпи, инфаркти и животозастрашаващи усложнения.

Какво е това? Чудо или въпрос на вероятност?

Доктор Елизабет Тарг, психиатър в Тихоокеанския колеж по медицина в Сан Франциско, проучва въздействието на молитвата при тежко болни пациенти със СПИН. Изследването включва общо 20 души, поставени на приблизително едно и също лечение. Всичките 10 души, за които се отправят молитви, оживяват, докато четирима от втората група умират от заболяването. В бъдеще първите влизат в болница 6 пъти по-рядко и престоят им е значително по-кратък.

Според доктор Дийпак Чопра тези експерименти доказват, че в природата има лечебни сили, за които науката проявява само наченки на разбиране. Физиците откриха, казва той, че отвъд границите на физическия свят съществува една друга реалност, където сме способни да си помагаме и въздействаме от разстояние. Провежданите изследвания засега само опипват почвата и в тълкуването на резултатите учените трябва да са особено предпазливи. Но данните са достатъчно обнадеждаващи, изтъква той, и проучванията трябва да продължат. В противен случай рискуваме да пренебрегнем един от най-смайващите феномени в природата.

Трябва да добавим, че молитвата подобрява и укрепва душевното състояние. Обширни проучвания показват, че благодарение на вярата и молитвата децата и тийнейджърите по-рядко стават жертва на алкохола, наркотиците и депресията. Молитвата е вид тайнство, начин за общуване с Бога. Тя дава успокоение и намалява напрежението.

Петър Дънов казва, че благодарността е молитва. Когато благодарите, вие вече се молите. Когато благодарите на Бога за доброто, то расте. Когато благодарите за страданието, то си отива.

автор: Анна Златанова за Гнездото, по материал на ABC News

Промоцията е валидна до 30 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Д-р Лиса Ранкин е лекар, визионер, който се опитва да промени отживелите представи за медицината и здравето. Тя е бестселър автор на „Ню Йорк Таймс“ и един от популярните лектори в TED. Основател е на Институт по холистична медицина. Провежда семинари и изнася лекции, както онлайн, така и във възстановителни центрове.

Лиса Ранкин е страстно отдадена на своята мисия да помага на хората да се лекуват и да се предпазват от заболявания. Тя търси пресечната точка между науката и духовността, за да ни покаже пътя към физическото и ментално здраве.

Книги от д-р Лиса Ранкин

от д-р Лиса Ранкин

Медицината все още здраво стиска в ръцете си златния ключ към човешкото здраве и не приема идеята, че чрез мислите и емоциите си човек може да подобри здравословното си състояние или обратното – да се разболее. Но истината е, че всичко е в нашите ръце, в нашия могъщ ум.

В човешкия организъм е скрита огромна мъдрост, неподозирана сила, която може да твори чудеса. Просто трябва да му създадем подходящи условия за това.

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от д-р Евгений Божиев

Една безценна книга, от която ще научите как е устроено тялото ви, по какви закони функционира и как да се справите с болките и неразположенията. Ще разберете повече за старостта и с какво са свързани болестите на напредналата възраст. И най-важното – как сами да се справите с тях и да направите тялото си послушно и здраво на всяка възраст.

Ще откриете лесни техники за справяне с конкретни заболявания, методи за премахване на болката в различни части на тялото, както и много общи принципи на здравето…

Емоционална пластичност | д-р Сюзън Дейвид

от д-р Сюзън Дейвид

Един изцяло нов метод за справяне с емоциите! Метод, който ни показва как да се откачим от вредните мисловни модели, да осъзнаем по-добре емоциите си и да живеем в мир с тях, за да се наслаждаваме на взаимоотношенията си, да постигаме целите си и да живеем пълноценно точно сега.

САМО ДО 30.04.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Можем да излекуваме собствените си болки, като се обърнем към болките на другите – 15 духовни послания, от които се нуждаем днес

Искаме да ви припомним мъдрите слова на двама духовни гиганти, които звучат особено актуално в това тежко за целия свят време – време, в което човечеството се сблъска с небивало [...]

Какво е да живееш в три различни века. Разказите на едни от най-дълголетните хора на планетата

Те не са супергерои, но можем да ги считаме за такива поради факта, че са успели да останат на този свят много повече време, отколкото предполага средната продължителност на живота. [...]

Умните не се обиждат, а правят изводи – 25 цитата от Агата Кристи

Един дълъг, изпълнен с емоции и превратности живот. Една изключителна личност, надарена с богато въображение, природна интелигентност и неизчерпаема страст към живота... Това е тя, Агата Кристи, неизбледняващата икона [...]

Джордан Питърсън: Не позволявайте на децата си да правят неща, които ви карат да не ги харесвате

Наскоро наблюдавах как едно тригодишно хлапе едва-едва се влачи след родителите си сред тълпите хора на летището. На интервали от пет секунди то надаваше пронизителен вик – и по-важното, правеше [...]

Не пропускай безценните мигове с родителите си. Утре може да е късно…

Приятелите могат да бъдат предатели, любимите – неверни, но родителите винаги остават с теб. Те са най-безценното в живота... и най-недооцененото от нас. Една притча разказва за това... В една [...]

Подменя ли се виновникът за гастрита и язвената болест

В името на печалбите на фармацевтичните компании, започнаха да учат младите лекари, че за тези заболявания е виновна бактерията хеликобактер пилори. Точно тя, видите ли, предизвиквала развитието на гастрита и язвената болест. И подкрепят твърдението си с довода, че при тези болести я откриват в стомаха по-често, отколкото когато ги няма.

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top