Какво да направим с нерешените проблеми в края на деня

Какво да направим с нерешените проблеми в края на деня

Един човек наел майстор, който да ремонтира банята му. Майсторът бил съвестен и сръчен и бързо напредвал с работата. В един от дните той отишъл сутринта с угрижено лице и мълчаливо започнал да облича работния си комбинезон.

– Нещо случило ли се е? – попитал от любезност домакинът. – Изглеждаш ми разтревожен.
– Ами… да, нещо такова. Обадиха ми се от банката да ми напомнят, че съм просрочил кредита си. Настанаха трудни времена, нали знаеш… – отговорил майсторът и се захванал за работа.

След известно време той излязъл от банята и отишъл при своя работодател.
– Много съжалявам, но за днес ще трябва да приключа – започнал притеснено той. – Електрическата ми бормашина изгоря… тя е на доста години и явно ще трябва да купувам нова. Извинявай… ще направя всичко възможно да възобновя работата още утре.

Тръгнал си той, но след пет минути се върнал, а лицето му било още по-разстроено.
– Явно днес не е най-добрият ми ден – казал майсторът. – Много ми е неудобно, но мога ли да те помоля да ме закараш до дома ми. Колата ми също отказа…
– Разбира се, ще те закарам. Не се тревожи – отговорил стопанинът.

Докато пътували през града, майсторът седял потънал в мълчание и нервно мачкал с ръце каскета си. Когато пристигнали пред дома му – малка спретната къща в краен квартал – той слязъл и настоятелно подканил своя спътник да влезе.
– Много ти благодаря за разбирането и за помощта. Моля те, ела да те почерпя едно кафе… да те запозная със семейството ми…

Другият мъж приел поканата и двамата тръгнали през двора. Докато вървели към къщата, майсторът се спрял пред едно дръвче, като докоснал последователно няколко клончета с двете си ръце. А когато отворил входната врата, на лицето му греела усмивка. Той бодро поздравил жена си и целунал двете си деца. Когато влезли, вече нямало и следа от напрегнатото му и разтревожено изражение.

Изпили по едно кафе, поговорили си малко и когато гостът станал да си ходи, домакинът излязъл да го изпрати до колата му.

– Извинявай за любопитството – казал мъжът, – но какъв беше този ритуал с дръвчето пред къщата ти? Стори ми се интересно това, което направи…

– О, това е моето дърво на проблемите – отговорил майсторът и се усмихнал. – Всеки човек има някакви проблеми, а понякога, в дни като днешния, просто се нижат един след друг… Но това не значи, че трябва да ги внасям в дома си и да товаря с тях и семейството си. Затова всяка вечер, когато се прибирам вкъщи, аз просто ги окачвам на това дърво и моля Бог да се погрижи за тях. А на другия ден, когато излизам, си ги вземам отново. Но знаеш ли, странното е, че когато дойда сутрин, проблемите вече не са толкова големи, колкото са били предишната вечер.

Не можем да избегнем срещата с големите проблеми. Всичко, което можем да решим за себе си, е дали да ги посрещнем добре или зле.
Теодор Рузвелт

 


Притчата е част от сборника ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА: 150 ИСТОРИИ ЗА ЧУДОТО НА ЖИВОТА, издателство Гнездото

Ако тихият глас на сърцето ви е заглушен от хилядите незначителни и безсмислени неща, с които е пълен животът ни, тази книга ще ви помогне да си припомните онези истински и важни неща, които са в най-съкровените кътчета на сърцето. Защото те винаги са били там.

В „ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА“, третата книга от колекцията с притчи, подбрахме 150 малки и топли истории, повечето от които са така наречените съвременни притчи. Техните сюжети са от нашето съвремие, а някои дори са по действителни случаи.

Тези истории ще заредят деня ви с енергия, ще стоплят сърцето ви и ще ви успокоят след дългия ден…

Промоцията е валидна до 30 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

САМО ДО 30.04.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Можем да излекуваме собствените си болки, като се обърнем към болките на другите – 15 духовни послания, от които се нуждаем днес

Искаме да ви припомним мъдрите слова на двама духовни гиганти, които звучат особено актуално в това тежко за целия свят време – време, в което човечеството се сблъска с небивало [...]

Всеки може да бъде твой учител, независимо дали го харесваш или не!

Когато Учителят бил на смъртното си ложе, най-добрите му ученици и последователи се събрали около него, за да чуят последните му слова и напътствия. Един от по-младите възпитаници се приближил [...]

Или престани да се оплакваш и започвай да стреляш, или смири гордостта си и си избери по-лесна цел

– Учителю – попитал ученикът, – защо има толкова трудности, които ни пречат да постигнем целите си, отклоняват ни от избрания път и ни карат да се признаем за слаби? [...]

Ти ме научи да обичам…

Един мъж казал на съпругата си най-важните думи: „Ти ме научи да обичам“. През годините, в които били заедно, той много пъти ѝ казвал „обичам те“. Но тези най-важни [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top