Един от най-важните уроци за любовта

Един от най-важните уроци за любовта

На една своя лекция преподавател поставил на своите студенти темата за брака и съвместния живот. По време на дискусията повечето от тях изразили мнение, че бракът е ненужна отживелица, тъй като според тях основното в една връзка е романтиката и когато тя изчезне, по-добре отношенията да се прекратят, отколкото да се превърнат в монотонно и вяло съжителство.

Преподавателят внимателно изслушал всички мнения и аргументи, след което казал:

– Сега ще ви разкажа една истинска история… от моя живот… Родителите ми живяха заедно петдесет години. Една сут­рин, докато приготвяла закуската, майка ми получила инфаркт и паднала на пода. Татко чул шума и изтичал в кухнята, взел я на ръце и веднага я закарал в болницата. За съжаление, сърцето ѝ не издържало и когато пристигнали в спешното отделение, вече било късно. Тя била мъртва.

На погребението татко стоеше с празен поглед и не разменяше дума с никого, дори с мен и брат ми. Не го видяхме да плаче, но беше съсипан и сякаш за една нощ се беше състарил с десет години. Вечерта се събрахме вкъщи, говорехме за мама и за всички онези красиви моменти, с които беше изпълнен животът ни заедно. Но татко продължаваше да мълчи и да гледа в една точка. Изведнъж той стана и каза:

– Закарайте ме на гроба ѝ.
– Но, татко, почти полунощ е! Не можем да ходим на гробищата по това време!
– Моля ви, не спорете с мен – повиши глас татко. – Днес загубих жената, с която живях петдесет години. И знам, че сега трябва да отида на гроба ѝ.

Настъпи тягостна тишина. Разбрахме, че татко няма да отстъпи и се съгласихме. Взехме фенери, качихме се в колата и тръгнахме.

Когато стигнахме до гроба на мама, татко коленичи на още влажната пръст, помоли се тихо и после се обърна към нас:

– Знаете ли, това бяха петдесет прекрасни години. И никой няма право да говори за истинска любов, ако няма представа какво означава да си изживял целия си живот с такава жена! – Той направи пауза и след като избърса очите си с ръка, продължи: – Ние бяхме заедно винаги и във всичко… и в радост, и в мъка, когато се родихте вие, когато изгубих работата си, когато някой беше болен… радвахме се заедно на вашите успехи, плачехме заедно, когато някой от вас страдаше, молехме се заедно, подкрепяхме се, ако някой от нас имаше трудни моменти… А сега нея я няма. И знаете ли, радвам се, че тя си отиде. Радвам се, защото си отиде преди мен. Тя нямаше да може да се справи с това, през което минах аз днес. Нямаше да може да преживее моето погребение и после да остане сама, без мен. Толкова много я обичам, че не бих понесъл мисълта за страданието, което щеше да ѝ причини моята смърт. Благодарен съм на Бога за това, че си отиде преди мен.

Когато татко спря да говори, ние трудно сдържахме сълзите си. Прегърнахме го, а той се опитваше да ни утеши:

– Всичко е наред, деца. Сега можем да се прибираме у дома. Днес беше добър ден.

Този ден за пръв път разбрах какво означава истинска любов.

Вие, уважаеми студенти, говорите за романтика, за монотонно съжителство. А мислите ли, че има нещо по-романтично от единението на две сърца, когато всеки е готов да жертва всичко заради другия.

Студентите мълчали. Никой не намерил думи, с които да възрази или да коментира историята на преподавателя. И вероятно на тази лекция те научили един от най-важните уроци в живота.

Да бъдеш силно обичан от някого, ти дава сила. Да обичаш силно някого, ти дава кураж!
Лао Дзъ

 


Притчата е част от сборника ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА: 150 ИСТОРИИ ЗА ЧУДОТО НА ЖИВОТА, издателство Гнездото

Ако тихият глас на сърцето ви е заглушен от хилядите незначителни и безсмислени неща, с които е пълен животът ни, тази книга ще ви помогне да си припомните онези истински и важни неща, които са в най-съкровените кътчета на сърцето. Защото те винаги са били там.

В „ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА“, третата книга от колекцията с притчи, подбрахме 150 малки и топли истории, повечето от които са така наречените съвременни притчи. Техните сюжети са от нашето съвремие, а някои дори са по действителни случаи.

Тези истории ще заредят деня ви с енергия, ще стоплят сърцето ви и ще ви успокоят след дългия ден…

Промоцията е валидна до 30 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

САМО ДО 30.04.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Ти ме научи да обичам…

Един мъж казал на съпругата си най-важните думи: „Ти ме научи да обичам“. През годините, в които били заедно, той много пъти ѝ казвал „обичам те“. Но тези най-важни [...]

10 признака, че имате твърде много стрес хормони

За мнозина изразът „под стрес съм“ е станал своеобразен отличителен знак, повод за гордост. Ние парадираме със своя стрес като доказателство, че сме ангажирани, ефективни и ценни за обществото. Но за много от нас понятието „стресиран“ всъщност означава, че много, наистина много се страхуваме.

Как страхът ни разболява: невронауката за хроничния страх

Когато умът превключи от страх към любов, той е способен да излекува тялото. И това не е някакво метафизично явление. Това е най-обикновена физиология. Невроизследователят Джоузеф Леду, който в своята [...]

Не пропускай безценните мигове с родителите си. Утре може да е късно…

Приятелите могат да бъдат предатели, любимите – неверни, но родителите винаги остават с теб. Те са най-безценното в живота... и най-недооцененото от нас. Една притча разказва за това... В една [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top