10 начина да подобрим кръвообращението си

10 начина да подобрим кръвообращението си

Кръвообращението доставя хранителни вещества и кислород на клетките, а едновременно с това изнася въглеродния диоксид и отпадните продукти на тяхната обмяна.

Както и сами можем да се досетим, лошото кръвообращение никак не е от полза за човешкия организъм. С неговото влошаване могат да настъпят редица неблагоприятни промени, а понякога дори да бъдат нанесени трайни щети.

За здравето на кръвоносната система се грижат начинът ни на живот и хранителният ни режим. Какви конкретни стъпки можем да предприемем, за да я поддържаме в добра форма, ще разгледаме в следващите 10 предложения:

1. Спорт

Спортувайте редовно! Аеробните упражнения са особено полезни за здравето на сърдечно-съдовата система и допринасят за доброто кръвообращение. Ходене, тичане, каране на колело или плуване ще раздвижат чудесно кръвта ви. Друга добра опция е йогата. Всички спортове се грижат за кръвообращението, но не бива да забравяме да започваме постепенно и да не прекаляваме с натоварването.

2. Масаж

Масажът е изключително приятен начин за стимулация на кръвообращението. Притокът на кръв се увеличава и проблемите със студените крайници постепенно отшумяват. Освен това се освобождавате от стреса и напрежението, които влияят повече от негативно на здравето.

3. Хидратация

Колко често чувате от близки и познати, че стават да пият вода нощем или изобщо забравят да го правят? Карат на кафета, сокове, алкохол… Медицинската наука ще има много какво да каже по въпроса и със сигурност няма да е ласкателна към този вреден навик. Безсмислено е да казваме, че нашият живот зависи от приемането на вода. Няма защо и да се чудим защо тя е полезна за кръвообращението. Освен това помага и да се пречистваме от токсините в организма.

4. Зелен чай

Ползите от зеления чай са безброй. Твърди се, че той има способността да разширява кръвоносните съдове, като по този начин позволява по-доброто и безпроблемно циркулиране на кръвта. Две до три чаши зелен чай на ден са напълно достатъчни, за да се постигне този ефект. И един бонус съвет – винаги приготвяйте чая с вода, която е постояла да изстине няколко минутки след завиране. Така ще запазите максимален брой от полезните му качества. Врялата вода убива част от тях.

5. Поддържане на здравословно тегло

Между наднорменото тегло и лошото кръвообращение има пряка връзка. Когато килограмите са в повече, сърцето и кръвоносната система трябва да работят по-усърдно, за да доставят достатъчно кръв в цялото тяло. Освен това, наднорменото тегло може да способства развитието на холестеролови плаки, които да доведат до стесняване и втвърдяване на съдовете, или още по-лошо – тяхното запушване. Затова на добре информираните и специалистите, им е трудно да разберат това толериране на наднорменото тегло във връзка с приемането на себе си такъв, какъвто си. Това просто не е здравословно, дори на някого да му изглежда естетично.

6. Редуциране на стреса

Стресът е враг номер едно на нашия организъм. Все повече са доказателствата, че емоционалното напрежение води до сериозни здравословни проблеми. При стрес се отделят прекомерни количества от съответните хормони, което внася хаос в цялото тяло. Това важи и за кръвообращението, разбира се. Релаксирайте, избягвайте колкото се може повече стресовите ситуации и, отново бонус съвет – избягвайте хората, които ви карат да се чувствате нещастни, ядосани или тревожни.

7. Отказване на цигарите

Продуктите съдържащи никотин, в това число и модерните им електронни варианти, могат да увредят стените на кръвоносните съдове и да сгъстят кръвта. Пушенето води до влошаване на кръвообращението (освен и другите „приятни“ последствия, които няма да коментираме тук). Ето една много сериозна причина да се замислим дали не е време да се откажем от този вреден навик.

8. Избягване на продължително стоене в една поза

Стоенето в седнало положение за продължителни периоди от време, може да наруши правилното циркулиране на кръвта към краката. Продължителното возене в кола или самолет могат да имат същия ефект. За да бъдат избегнати тези неблагоприятни въздействия, е добре всячески да се стараете да се раздвижвате през кратки периоди. Ако се возите на самолет или в кола, можете да повдигате леко крака нагоре и после надолу и така по няколко повторения. Можете да вдигате ръце нагоре и отново надолу. Ако пък работата ви е свързана със седене на бюро, нагласете таймер на смартфона и ставайте да се раздвижвате на всеки кръгъл час.

9. Стречинг

Стречингът представлява система от специфични упражнения. Чрез него се подобрява кръвоснабдяването на мускулите и тяхната еластичност, и се повишава общият тонус на тялото. С няколко стречинг сесии на ден, можете драстично да подобрите кръвообращението. Потърсете примерни упражнения и започнете да ги правите регулярно. Скоро ще забележите подобрение.

10. Повдигане на краката

Повдигането на краката нависоко е полезно не само за кръвообращението, но и за здравето на самите вени. Това се отнася особено за хората с разширени такива. Десет минути на ден е достатъчно време, за да забележите промяна в състоянието на вените и общото кръвообращение съвсем скоро. Краката ви и цялото тяло имат нужда от това упражнение, особено след изморителен ден, прекаран в седяща позиция.

Доброто кръвообращение е ключ към добро здраве и предотвратяване на много здравословни проблеми. Мозъкът работи по-добре, крайниците са в по-добра кондиция, а кожата е по-красива и еластична. Спорт, щастие и добра храна – това е разковничето!

автор: Антоанета Дойчинова; източник: 10te.bg

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Д-р Евгений Божиев е завършил факултета за подготовка на лекари за авиацията и космонавтиката в Ленинградската военномедицинска академия. Специализира неврология, неврофизиология, психотерапия, мануална терапия, остеопатия, оздравителни техники. Неговите уникални методи за самолечение са проверени от над 30 години медицинска практика, а авторските му видеоклипове се гледат от милиони хора.

Като истински и отдаден лечител, в своята „Книга на живота“ той ни показва как сами да поддържаме тялото си здраво и жизнено на всяка възраст с помощта на лесни техники, упражнения и съвети. Всяка болест може да бъде излекувана, а всеки човек може да върне здравето и младежкия си вид, убеден е д-р Божиев. Единственото, което трябва да направим, е да посветим половин час на ден на някои прости и лесни за изпълнение упражнения. За целта обаче трябва да сме наясно с причините за възникване на болестите и с механизма на тяхното развитие.

Когато прочетете тази книга, ще се убедите, че доброто здраве, за което всички мечтаем, не е толкова трудно постижимо, а тя ще се превърне в безценен наръчник за всеки ден.

от д-р Евгений Божиев

Една безценна книга, от която ще научите как е устроено тялото ви, по какви закони функционира и как да се справите с болките и неразположенията. Ще разберете повече за старостта и с какво са свързани болестите на напредналата възраст. И най-важното – как сами да се справите с тях и да направите тялото си послушно и здраво на всяка възраст.

Ще откриете лесни техники за справяне с конкретни заболявания, методи за премахване на болката в различни части на тялото, както и много общи принципи на здравето…

Категории: Хранене и здравеЕтикети:
 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

Книги от д-р Лиса Ранкин

от д-р Лиса Ранкин

Медицината все още здраво стиска в ръцете си златния ключ към човешкото здраве и не приема идеята, че чрез мислите и емоциите си човек може да подобри здравословното си състояние или обратното – да се разболее. Но истината е, че всичко е в нашите ръце, в нашия могъщ ум.

В човешкия организъм е скрита огромна мъдрост, неподозирана сила, която може да твори чудеса. Просто трябва да му създадем подходящи условия за това.

Емоционална пластичност | д-р Сюзън Дейвид

от д-р Сюзън Дейвид

Един изцяло нов метод за справяне с емоциите! Метод, който ни показва как да се откачим от вредните мисловни модели, да осъзнаем по-добре емоциите си и да живеем в мир с тях, за да се наслаждаваме на взаимоотношенията си, да постигаме целите си и да живеем пълноценно точно сега.

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Ти ме научи да обичам…

Един мъж казал на съпругата си най-важните думи: „Ти ме научи да обичам“. През годините, в които били заедно, той много пъти ѝ казвал „обичам те“. Но тези най-важни [...]

10 признака, че имате твърде много стрес хормони

За мнозина изразът „под стрес съм“ е станал своеобразен отличителен знак, повод за гордост. Ние парадираме със своя стрес като доказателство, че сме ангажирани, ефективни и ценни за обществото. Но за много от нас понятието „стресиран“ всъщност означава, че много, наистина много се страхуваме.

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top