Докъде може да стигне човешката жестокост – един ужасяващ експеримент на Марина Абрамович

Докъде може да стигне човешката жестокост – един ужасяващ експеримент на Марина Абрамович

През 70-те години на миналия век сръбската художничка Марина Абрамович провежда един ексцентричен и много любопитен пърформанс, чиято цел е да установи докъде могат да стигнат хората, ако имат пред себе си неподвижен човек, който не се съпротивлява, и разполагат с абсолютна власт над него.

Безспорен авторитет в света на съвременното изкуство, Марина Абрамович е наричана грандамата на пърформанс изкуството. Нейните изпълнения винаги са нестандартни и провокативни и за тях се говори дълго в артистичните среди.

Един от най-известните ѝ спектакли се нарича „Ритъм 0“ и се организира през 1974 г. в Неапол. Идеята е проста: Абрамович трябва да стои неподвижно в продължение на шест часа в една от залите на изложбен център, а хората, дошли да я видят, могат да правят с нея каквото си поискат, като използват всеки от 72-та предмета, подредени на една маса до нея. На практика посетителите имат пряк достъп до „експоната“ и самите те са част от този пърформанс.

Абрамович застава в средата на залата с табела на гърдите, на която пише:

Инструкции: На масата до мен има 72 предмета, които можете да употребите върху мен както пожелаете.

Изпълнение: Аз съм обектът. Поемам пълна отговорност за целия период.

Продължителност: 6 часа (20:00 – 2:00 ч.).

На масата има „предмети за удоволствие“ и „предмети за унищожаване“. Част от безобидните вещи са роза, перо, парфюм, мед, хляб, грозде, вино, а сред опасните са ножици, скалпел, ножчета за бръснене, метален лост, пистолет и куршум.

В началото посетителите подхождат плахо към поканата да правят каквото поискат с „експоната“ в залата – просто я наблюдават, завъртат я, докосват я, вдигат ръцете ѝ нагоре, някои я целуват или я докосват по-интимно…

Но после, както казва един от присъстващите изкуствоведи, „неаполитанската нощ се разгорещява“. Започват да свалят дрехите на художничката, да рисуват по тялото ѝ и да я нараняват. На третия час всички дрехи на Абрамович са нарязани с ножчета за бръснене и свалени от нея, а на четвъртия час същите остриета започват да изследват кожата ѝ. Един от мъжете взема от масата скалпел и прави разрез на шията ѝ, за да „пие от кръвта ѝ“. Други мъже я опипват или извършват дребни сексуални посегателства. Изобщо е подложена на всякакъв вид тормоз. Но художничката е толкова отдадена на представлението, че не се съпротивлява на нищо.

А когато един от посетителите опира в главата на Абрамович зареден пистолет и слага собствения ѝ пръст на спусъка, в залата настъпват безредици и се намесва охраната на събитието.

Впечатленията на самата Абрамович от това, което хората са правили с нея, са още по-ужасяващи.

„В началото публиката искаше да се позабавлява с мен. Но с времето хората ставаха все по-агресивни. Това бяха шест часа истински ужас! Разрязаха дрехите ми, забиха в тялото ми бодли от рози, насочиха пистолет в слепоочието ми…

Накрая, точно след 6 часа, станах и започнах да вървя към публиката… гола, със сълзи в очите. А те буквално избягаха от залата, защото осъзнаха, че тяхната играчка е „оживяла“ – бях започнала да контролирам собственото си тяло. Спомням си, че когато вечерта се прибрах в хотела и се погледнах в огледалото, открих един прошарен кичур…“

Този случай демонстрира един ужасяващ факт за човешката природа, който повечето хора не биха признали за себе си – че при подходящи обстоятелства ние, хората, сме склонни да се нараняваме един друг и да проявяваме неподозирана за един „нормален“ човек жестокост.

„Едно от нещата, които исках да покажа, е колко бързо човек може да се върне към състоянието на див пещерен човек, ако му се позволи. И аз разбрах от собствен опит, че ако оставиш решението на публиката, можеш да бъдеш убит“, казва художничката.

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Талантът на Джордан Питърсън като оратор и смелостта му да изразява мислите си го направиха изключително популярен в целия свят. Той е определян като „един от най-значителните съвременни мислители“ и „най-влиятелният интелектуалец на западното общество“, а милиони хора са вдъхновени от личността и словото му. На лекциите и публичните му изяви се стичат десетки хиляди, последователите му в YouTube вече са 5 милиона души, в Twitter – 2,5 милиона, в Instagram – 3,5 милиона, а видеоклиповете, създадени от негови почитатели, които циркулират в мрежата, наближават милиард.

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Умните не се обиждат, а правят изводи – 25 цитата от Агата Кристи

Един дълъг, изпълнен с емоции и превратности живот. Една изключителна личност, надарена с богато въображение, природна интелигентност и неизчерпаема страст към живота... Това е тя, Агата Кристи, неизбледняващата икона [...]

Подменя ли се виновникът за гастрита и язвената болест

В името на печалбите на фармацевтичните компании, започнаха да учат младите лекари, че за тези заболявания е виновна бактерията хеликобактер пилори. Точно тя, видите ли, предизвиквала развитието на гастрита и язвената болест. И подкрепят твърдението си с довода, че при тези болести я откриват в стомаха по-често, отколкото когато ги няма.

Можем да излекуваме собствените си болки, като се обърнем към болките на другите – 15 духовни послания, от които се нуждаем днес

Искаме да ви припомним мъдрите слова на двама духовни гиганти, които звучат особено актуално в това тежко за целия свят време – време, в което човечеството се сблъска с небивало [...]

Не пропускай безценните мигове с родителите си. Утре може да е късно…

Приятелите могат да бъдат предатели, любимите – неверни, но родителите винаги остават с теб. Те са най-безценното в живота... и най-недооцененото от нас. Една притча разказва за това... В една [...]

Как действа на организма приемът на лекарства

През последните години медицината започна да използва фармакотерапията като основен метод на лечение. Постепенно лекарите от лекуващи се превърнаха в предписващи лекарства. Необузданото използване на фармакотерапията в цял свят доведе [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top