Цел на здравеопазването стана не здравият човек, а човекът, който цял живот пие лекарства

Цел на здравеопазването стана не здравият човек, а човекът, който цял живот пие лекарства

Господстващата в съвременната медицина концепция се основава на представата, че биохимичните промени в човешкия организъм са и причина, и патогенетичен механизъм на развитието на болестите. Всички човешки заболявания се разглеждат именно през призмата на биохимичните промени. Върху това се гради и лечението им. Щом са предизвикани от биохимични промени, логично е и лечението да се провежда чрез възстановяването на биохимичните показатели на организма.

Точно тази концепция доведе до откровено изкривяване в медицината, при което лекарите не си представят друго лечение освен изписването на лекарства.

Точно тя стана причина за бурното развитие на фармацевтичната индустрия и създаде ситуация, в която не науката, а фармацевтичните компании определят посоката на развитие на цялата медицина.

Ситуация, в която лекарите не се учат да лекуват, а да дават лекарства. А цел на здравеопазването стана не здравият човек, а човекът, който цял живот трябва да пие шепи лекарства.

За съжаление всички, включително и лекарите, и ръководителите в системата на здравеопазването, толкова са свикнали със съществуващото положение, че го смятат за естествено. Просто никой не забелязва колко парадоксално е то.

Но ако се замислим по-сериозно – нима на държавата не са нужни здрави хора, наистина здрави, а не поддържащи съществуването си с помощ­та на химически препарати? Нима не е очевидно, че това неистово използване на фармацевтични средства влияе на генотипа на населението?

Пред очите ни се нарушава нормалната работа на имунната система при всички хора. И в това няма нищо чудно, ако си припомним факта, че човешкият организъм разполага с цяла система за защита от проникващите чужди вещества, а приемът на каквито и да е лекарства неизбежно разрушава тази защита.

За да стигне до точката на своето действие, фармацевтичният продукт трябва да разруши застаналите на пътя му защитни механизми. Затова честият прием дори на най-безобидните на пръв поглед препарати (например витамините) разрушава имунитета.

Медицината, основана на фармакологично „лечение“, се прави, че не знае това. Защото на фармацевтичните компании не им е изгодно да свиват производството си. Именно затова алтернативните методи за въздействие върху човешкото здраве остават в сянка и не се развиват. И сякаш не съществуват за официалната медицина. Но фактът, че обикновените хора вече са приучени към „лечението“ с лекарства, не е причина да спрем да обръщаме внимание на това безобразие.

Има ли алтернатива? Има! Предлагам нова медицинска концепция, насочена не към предоставяне на финансова изгода на частни компании, а към действителното оздравяване на населението. Огромен плюс в тази концепция е това, че тя дава възможност десетократно да се намали финансирането на здравеопазването при значително подобряване на здравето на хората.

Същността на новата концепция е различното разбиране на причините и механизмите за възникването на болестите. Фактът, че то отговаря на действителността, е проверен през вековете от много поколения. Тази концепция се основава на баланса.

Става въпрос за това, че всяка биологична система, включително и човешкият организъм, е динамична, а не статична. Вътрешната среда в човешкия организъм се променя постоянно. Промените са подчинени на много цикли и приличат на люлеенето на махало. В началото движението е в едната посока, а след това – в обратната. Заболяването идва, когато промяната е само в едната посока. Това всъщност е болестта.

Нашето тяло и всички негови части се намират в постоянно движение. Дори когато спим, ние дишаме, сърцето ни се съкращава и отпуска, кръвта се движи по кръвоносните съдове. Движението започва дълго преди да се родим и продължава до самата ни смърт. Именно движението поддържа живота в тялото ни.

За никого не е тайна, че движението се осъществява с помощта на мускулите. Мускулите са различни: скелетни, сърдечни, мимически, на храносмилателната и дихателната система и т.н. Но всички те притежават едно общо свойство – способността да се съкращават и отпускат.

Мускулите съставляват повече от половината маса на човешкото тяло. Именно благодарение на мускулите се движим, виждаме, говорим, чуваме, ядем, преработваме храната, възпроизвеждаме се. Изобщо всичко, което правим, го правим с помощта на мускулите. Те са в основата на съществуването на тялото ни. Но пак те са и главните източници на проблемите ни. Мускулите могат да ограничават движенията ни, да нарушават храносмилането ни, дишането ни, сърдечната ни дейност и т.н. На практика всички болести са свързани с нарушаване дейността на мускулите.

А кога се нарушава дейността им? Когато се наруши балансът.

Мускулът трябва да се съкращава и отпуска. А ние насочваме всичките си усилия към съкращаването, като забравяме за отпускането. Всеки стрес също съкращава мускулите и в крайна сметка се получава постоянно мускулно напрежение. Това напрежение не само променя фигурата, отразява се на походката и затруднява движенията, но и нарушава работата на вътрешните органи, които са свързани с определени мускули. Нарушава и енергийните потоци в тялото, което води до енергиен дисбаланс, а това също влияе негативно на състоянието на организма.

Почти всички хора след четиресет години, а мнозина и доста преди това, изпитват постоянно мускулно напрежение. За да се излезе от това патологично състояние, не трябва да се пият купища лекарства, а просто да се свали мускулното напрежение, като по този начин се възстановява балансът в организма.

Ако в часовете по физическа култура в училищата децата не се занимават с глупости, а придобият тъкмо тези знания – как работи тялото, как е устроено, по какви закони функционира, как да го поддържаме работоспособно до преклонна възраст – тогава и болните ще намалеят значително (тъй като ще боледуват само мързеливците), и щатът на медицинските работници ще може да се съкрати значително, и половината лечебни заведения ще бъдат закрити. Защото всеки човек ще може самостоятелно да се поддържа в добро здраве, без да прибягва до услугите на лекар и вземането на лекарства.

В новата концепция обаче има едно съществено „НО“: загубите за фармацевтичната мафия. Ако това, което предлагаме, се направи, девет от десет фармацевтични компании ще трябва да се закрият като излишни. Затова и медицината никога няма да премине към новата концепция…

Промоцията е валидна до 15 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Д-р Евгений Божиев е завършил факултета за подготовка на лекари за авиацията и космонавтиката в Ленинградската военномедицинска академия. Специализира неврология, неврофизиология, психотерапия, мануална терапия, остеопатия, оздравителни техники. Неговите уникални методи за самолечение са проверени от над 30 години медицинска практика, а авторските му видеоклипове се гледат от милиони хора.

Като истински и отдаден лечител, в своята „Книга на живота“ той ни показва как сами да поддържаме тялото си здраво и жизнено на всяка възраст с помощта на лесни техники, упражнения и съвети. Всяка болест може да бъде излекувана, а всеки човек може да върне здравето и младежкия си вид, убеден е д-р Божиев. Единственото, което трябва да направим, е да посветим половин час на ден на някои прости и лесни за изпълнение упражнения. За целта обаче трябва да сме наясно с причините за възникване на болестите и с механизма на тяхното развитие.

Когато прочетете тази книга, ще се убедите, че доброто здраве, за което всички мечтаем, не е толкова трудно постижимо, а тя ще се превърне в безценен наръчник за всеки ден.

от д-р Евгений Божиев

Една безценна книга, от която ще научите как е устроено тялото ви, по какви закони функционира и как да се справите с болките и неразположенията. Ще разберете повече за старостта и с какво са свързани болестите на напредналата възраст. И най-важното – как сами да се справите с тях и да направите тялото си послушно и здраво на всяка възраст.

Ще откриете лесни техники за справяне с конкретни заболявания, методи за премахване на болката в различни части на тялото, както и много общи принципи на здравето…

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

Емоционална пластичност | д-р Сюзън Дейвид

от д-р Сюзън Дейвид

Един изцяло нов метод за справяне с емоциите! Метод, който ни показва как да се откачим от вредните мисловни модели, да осъзнаем по-добре емоциите си и да живеем в мир с тях, за да се наслаждаваме на взаимоотношенията си, да постигаме целите си и да живеем пълноценно точно сега.

САМО ДО 18.03.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Или престани да се оплакваш и започвай да стреляш, или смири гордостта си и си избери по-лесна цел

– Учителю – попитал ученикът, – защо има толкова трудности, които ни пречат да постигнем целите си, отклоняват ни от избрания път и ни карат да се признаем за слаби? [...]

Умните не се обиждат, а правят изводи – 25 цитата от Агата Кристи

Един дълъг, изпълнен с емоции и превратности живот. Една изключителна личност, надарена с богато въображение, природна интелигентност и неизчерпаема страст към живота... Това е тя, Агата Кристи, неизбледняващата икона [...]

Не можеш да излекуваш тялото, без да лекуваш душата: историята на едно самоизцеление

Мария беше типична жителка на окръг Марин в Северна Калифорния. Беше вегетарианка, обичаше разходките сред природата, практикуваше йога, състезаваше си в триатлони, приемаше много хранителни добавки, не пушеше и избягваше употребата на алкохол и упойващи вещества. Но медицинският й картон беше дебел половин метър и тя страдаше от четири хронични заболявания.

Все ми е едно дали имам пари. Интересува ме дали съм благословен да зърна слънцето още един ден

Способни ли сме да отвръщаме с радост дори при най-ужасяващите обстоятелства. Можем ли да простим и най-голямата несправедливост и да продължим да се наслаждаваме на живота?Озлоблението и неспособността да простим [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top