Болката е неизбежна, страданието е въпрос на избор

Болката е неизбежна, страданието е въпрос на избор

Днешното общество ни предлага многобройни възможности за бягство от реалността: все по-обсебващи видеоигри и забавления в интернет, алкохол, наркотици… Особено когато преминаваме през житейска криза или току-що сме преживели загуба, търсим начини да се отдалечим от това толкова присъщо на живота усещане за преходност и непостоянство.

Нищо не продължава вечно – нито доброто, нито лошото. Приемането на тази постановка е ключът към това да се възползваме максимално от великолепните моменти, които ни подарява животът, и да не се отчайваме, когато дойде несполуката.

Притча за втората стрела
– Ако човек върви през гората и го уцели стрела, ще го заболи ли? – попитал учителят.
– Разбира се… – отвърнал ученикът.
– А ако впоследствие го застигне втора стрела, повече ли ще го заболи? – продължил Буда.
– Разбира се, много повече.
– И така, първата стрела олицетворява лошите неща, които ни се случват и които не можем да избегнем, онези, върху които нямаме никакъв контрол – заключил Буда. – Но втората стрела изстрелваме самите ние, като си причиняваме ненужно страдание.

Втората стрела е онова, което днес е модерно да се нарича мета-емоции – нещо, което чувстваме по отношение на това, което сме почувствали.

Ако ни се случи нещо лошо, ще изпитаме болка. И това е нормално. Но след първия шок ние имаме склонността да започнем да преживяваме отново злощастното събитие. И когато започнем да го премисляме и да подхранваме болката от първия удар, единственото, което постигаме, е да си причиним много повече болка. Това е втората стрела.

Няма как да се защитим от първите стрели, защото животът е постоянно приключение, и то изпълнено с рискове, но можем да си спестим забиването на вторите, които представляват грижите и безпокойството, провокирани от мисълта за първата стрела.

Буда е обобщил това в известния си афоризъм: „Болката е неизбежна, страданието е въпрос на избор“.

Ето какво можем да направим, за да избегнем вторите стрели, които вгорчават живота ни много повече от самите удари на съдбата:

• Да разберем и осмислим факта, че животът е съставен и от огорчение, и от удовлетворение. Без първото не бихме могли да се насладим на второто, тъй като оценяваме добрите неща благодарение на контраста с лошите. Студената вода ни доставя по-голямо удоволствие, след като сме изпитали жажда. Намирането на любовта е много по-голяма привилегия, след като сме живели в тъга и самота.

• Да осъзнаем преходността на болката. Онова, което ни наранява, има ограничена продължителност във времето, освен ако не се заемем да подсилваме и да удължаваме ехото му. Когато се ограничим в преживяването на болката, без да я събуждаме отново и отново, тя започва да изчезва и често се утаява вътре в нас под формата на натрупано познание.

• Да компенсираме несполуките, като се наслаждаваме на своите неповторими моменти. Независимо дали сме сами, или в компанията на любими хора, най-добрият начин да преглътнем някое лошо събитие е да си подарим красиво и приятно преживяване, което да ни разкрие светлата страна на живота.

И така: ако приемем първата стрела (болката), но не си забиваме сами втората (страданието, породено от фокусирането върху първата), ще избегнем самобичуването и ще живеем по-леко, като се наслаждаваме на всичко добро, което ни предлага животът.

 


Откъс от книгата ИЧИГО-ИЧИЕ на Ектор Гарсия и Франсеск Миралес, издателство Гнездото

Забелязвате ли красотата на света, чувате ли човека до себе си? Наслаждавате ли се на всяка среща, на всяко преживяване? Не оставяйте безценните мигове от живота ви да се изплъзват като пясък между пръстите. Те са истински важните неща. Те са единствени по рода си съкровища, които никога няма да се повторят. Това ни припомня философията на ичиго-ичие, част от мистичната и богата култура на Япония. Всеки неповторим момент е малък оазис на щастието. А събрани заедно, тези оазиси ще образуват море от щастие.

С книгата „Ичиго-ичие“ ще откриете една вдъхновяваща и преобразяваща среща, която ще ви помогне да превърнете всеки миг в най-добрия момент от живота си.

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Двамата испански автори Ектор Гарсия и Франсеск Миралес със страст и изследователско любопитство изследват географията на щастието и дълголетието. Случайна среща между неуморния пътешественик, блогър и фотограф Ектор Гарсия, който от 20 години живее в Япония, и популярния писател, преводач и журналист Франсеск Миралес поставя началото на един уникален проект, посветен на японското дълголетие. Книгата Икигай, както и последвалата поредица за Япония, постига феноменален успех по целия свят.

И след като запознават милиони читатели с тайнствените думи „икигай“ и „ичиго-ичие“, се отправят на поредното вдъхновяващо пътешествие – този път в мистична Индия, духовния резерват на човечеството.

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от д-р Джайлс Йоу

Защо дебелеем? Защо някои хора са по-гладни от други? Кои биологични сили движат хранителното ни поведение? Защо много от популярните диети са подвеждащи и дори опасни?

Позовавайки се на най-новите научни открития и на собствените си генетични изследвания в Кеймбриджкия университет, д-р Джайлс Йоу, генетик с над двайсетгодишен опит в областта на затлъстяването, се заема със задачата да ни помогне да излезем от този омагьосан кръг.

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Как действа на организма приемът на лекарства

През последните години медицината започна да използва фармакотерапията като основен метод на лечение. Постепенно лекарите от лекуващи се превърнаха в предписващи лекарства. Необузданото използване на фармакотерапията в цял свят доведе [...]

Защо информационните технологии ни пристрастяват, а съблазнителните реклами ни карат да купуваме

В човешкия мозък има система на поощренията, която е свързана с обещанието за удоволствие. Когато разпознае възможност за награда, мозъкът отделя невростимуланта допамин, който казва на останалите мозъчни дялове [...]

Джордан Питърсън: Въведете идеален ред в собствения си дом, преди да критикувате света

Разгледайте житейската си ситуация. Започнете от малките неща. Възползвате ли се напълно от възможностите, които животът ви предлага? Давате ли най-доброто от себе си в работата си, или се предавате [...]

Когато съдим другите…

Едно момче попитало мъдреца: – Кажете Учителю, защо всички ни учат, че не бива да съдим другите? Моля ви, обяснете ми защо това е толкова важно. Учителят, както винаги постъпвал, [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top