Колективна заблуда или паралелни реалности

Колективна заблуда или паралелни реалности

Паметта има навика да ни погажда номера. Тя не работи като добре смазан механизъм и понякога създава фалшиви спомени. Може да се окаже, че си спомняме събитията не така, както са се случили. Или даже, че си спомняме събития, които изобщо не са се случили.

Когато засяга големи групи хора, при които споменът за дадено е събитие е погрешен и изкривен, този феномен се нарича „ефектът на Мандела“. Той носи името на бившия президент на ЮАР, Нелсън Мандела, и е свързан с един погрешен колективен спомен за времето и мястото на смъртта му. Оказва се, че много хора по света си спомнят, че Мандела е починал през 80-те години в затвора и дори че са гледали кадри от погребението му по новините. Истината е, че бележитият южноафрикански президент умира в дома си през 2013 година.

Терминът е измислен от Фиона Брум, изследователка на паранормални явления, която открива, че също като нея много хора по света си спомнят подробно и живо как кончината на Мандела в затвора е била отразена по новините.

Следователно „ефектът на Мандела“ описва възникването на погрешен колективен спомен, придобил значение на достоверен факт в съзнанието на много хора. Но как става това? Как е възможно огромен брой хора, които никога не са се срещали, да развият едно и също погрешно убеждение?

Според едно от научните обяснения „фалшивите“ спомени възникват в резултат на две неща. Първото е „конформизмът на Аш“ – това е склонността да възприемем определена нагласа или мнение, за да се впишем в дадена група. Другото се нарича „ефект на дезинформацията“, според който споменът за дадено събитие се променя под въздействие на всички факти и впечатления, които след това постъпват в ума. Има и едно трето явление, известно като „базов спомен“. Означава, че имаме най-обща представа за нещо, но без да помним подробностите. Реалният спомен се свежда до „базов“, така че да отговоря на съществуващите знания и възгледи. Пример за това е детският герой Любопитния Джордж. Джордж е маймунка без опашка, но в спомените на хората този факт е коригиран автоматично, по простата причина че е нормално маймунките да имат опашки.

Въпреки строго научните обяснения, според някои мнения „ефектът на Мандела“ е доказателство за съществуването на паралелни реалности. Те са толкова близки и сходни, че без да съзнаваме, прескачаме от една реалност в друга. Хипотезата за съществуването на паралелни вселени не е чужда на квантовата физика. Създадена е още през 60-те години от американския физик Хю Еверет. Сред привържениците на тази идея са едни от най-блестящите умове на нашето време, един от които е Стивън Хокинг.

Съществуват ли наистина паралелни реалности, или мозъците на толкова много хора са в състояние да образуват едни и същи фалшиви спомени?

Може би съвсем скоро предстои да открием.

източник: Live Science; превод: Гнездото

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Д-р Лиса Ранкин е лекар, визионер, който се опитва да промени отживелите представи за медицината и здравето. Тя е бестселър автор на „Ню Йорк Таймс“ и един от популярните лектори в TED. Основател е на Институт по холистична медицина. Провежда семинари и изнася лекции, както онлайн, така и във възстановителни центрове.

Лиса Ранкин е страстно отдадена на своята мисия да помага на хората да се лекуват и да се предпазват от заболявания. Тя търси пресечната точка между науката и духовността, за да ни покаже пътя към физическото и ментално здраве.

Книги от д-р Лиса Ранкин

от д-р Лиса Ранкин

Медицината все още здраво стиска в ръцете си златния ключ към човешкото здраве и не приема идеята, че чрез мислите и емоциите си човек може да подобри здравословното си състояние или обратното – да се разболее. Но истината е, че всичко е в нашите ръце, в нашия могъщ ум.

В човешкия организъм е скрита огромна мъдрост, неподозирана сила, която може да твори чудеса. Просто трябва да му създадем подходящи условия за това.

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от д-р Евгений Божиев

Една безценна книга, от която ще научите как е устроено тялото ви, по какви закони функционира и как да се справите с болките и неразположенията. Ще разберете повече за старостта и с какво са свързани болестите на напредналата възраст. И най-важното – как сами да се справите с тях и да направите тялото си послушно и здраво на всяка възраст.

Ще откриете лесни техники за справяне с конкретни заболявания, методи за премахване на болката в различни части на тялото, както и много общи принципи на здравето…

Емоционална пластичност | д-р Сюзън Дейвид

от д-р Сюзън Дейвид

Един изцяло нов метод за справяне с емоциите! Метод, който ни показва как да се откачим от вредните мисловни модели, да осъзнаем по-добре емоциите си и да живеем в мир с тях, за да се наслаждаваме на взаимоотношенията си, да постигаме целите си и да живеем пълноценно точно сега.

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Джордан Питърсън: В добре функциониращите общества главният показател за статуса е компетентността. Не властта!

Предлагаме ви няколко мисли от великолепната книга на д-р Джордан Питърсън „12 правила за живота: Противоотрова срещу хаоса“, която слага пръст в раните на днешния свят, за да ни покаже пътя [...]

Тест: Как се справяш с негативните емоции и как това се отразява на живота ти?

С помощта на емоциите сме оцелявали в течение на милиони години еволюция. И дори тези, като гняв, тъга, страх, презрение и отвращение, които заемат най-некомфортния дял в емоционалния спектър, вероятно [...]

10 признака, че имате твърде много стрес хормони

За мнозина изразът „под стрес съм“ е станал своеобразен отличителен знак, повод за гордост. Ние парадираме със своя стрес като доказателство, че сме ангажирани, ефективни и ценни за обществото. Но за много от нас понятието „стресиран“ всъщност означава, че много, наистина много се страхуваме.

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top