Няма по-хубаво от това да си гладен и да ти се спи – здрав си и нищо не мъчи душата ти

Няма по-хубаво от това да си гладен и да ти се спи – здрав си и нищо не мъчи душата ти

Докато се въртя в леглото през нощта, през главата ми минават тревожни мисли и влизам от сън в сън, кой от кой по-странен, се сещам за думите на баба, че няма по-хубаво от това да си гладен и да ти се спи.

Като дете все не можех да разбера кое му е хубавото. Това си беше лошо отвсякъде. А и така да е, какъв е проблемът? Яж и си лягай!

Трябваше да преживея много безсънни нощи и много дни, в които не ми е до ядене, за да разбера, че да си гладен и да ти се спи, означава, че си здрав и нищо не мъчи душата ти. А от това по-хубаво няма.

„Работѝ, измори се, хапни си нещо люто, кисело и солено (това беше по нейния вкус), пийни вода и легни се наспи! От туй по-хубаво няма!“ – това беше рецептата на баба за дълъг и щастлив живот.

Но някои неща, колкото и да ти ги говорят, не ги ли изживееш, не можеш да ги разбереш. Сега, когато и аз остарявам и по-често лично ги изживявам, все повече я разбирам и затова често я цитирам. Не защото е чудо нечувано и невиждано, а защото всеки съвет е резултат от дългия й живот и натрупана мъдрост. Зад всяко кратко изречение стоят преживявания, безсъние, тревога и чувство за хумор. И ако някой, по-мъдър от мен, ги разбере по-рано, ще му спестят много неприятности. Макар че опитът ми е показал, че всяко нещо го осъзнаваш, когато му дойде времето. Нито по-рано, нито по-късно!

Едно от неща, които също разбрах с годините, беше и твърдението на баба, че „колкото си по-прост, толкова по-леко си прекарваш живота!“.

– Бабо, това не може да е вярно! Как ще ти е по-лесно?! Толкова неща няма да знаеш и разбираш.

– Е, да де! – беше краткият ѝ отговор. – Тежко е само за тези наоколо, ама на тебе ти е леко. Свиркаш си и морето ти е все до колене.

Така че, ако мога шеговито до обобщя казаното дотук, изводът е: няма по хубаво от това да си гладен, да ти се спи и да си прост (поне малко). И да ви кажа честно, колкото повече се замислям, толкова по-вярно ми се струва…

автор: Диана Стефанова

Промоцията е валидна до 15 април 2024 г. при поръчка онлайн!


Препоръчано по темата: „КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА“ Анна Кирянова, издателство Гнездото

●●●

Анна Кирянова е известен руски психотерапевт и професионален философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Има висше философско образование и втора специалност „психологическо консултиране и психология на личността“.

Дълбоките и мъдри истории на Анна Кирянова са вдъхновили хиляди читатели и са им помогнали да погледнат на света по нов начин. Нейната философия е, че позитивните хора невинаги са в състояние сами да разпознаят в себе си положителната енергия. Затова е необходима помощта на специалист, който знае как да „извади“ всичко хубаво и добро, което човек носи в себе си, и да накара това добро да работи в негова полза.

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от д-р Евгений Божиев

Една безценна книга, от която ще научите как е устроено тялото ви, по какви закони функционира и как да се справите с болките и неразположенията. Ще разберете повече за старостта и с какво са свързани болестите на напредналата възраст. И най-важното – как сами да се справите с тях и да направите тялото си послушно и здраво на всяка възраст.

Ще откриете лесни техники за справяне с конкретни заболявания, методи за премахване на болката в различни части на тялото, както и много общи принципи на здравето…

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

САМО ДО 18.03.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Всеки може да бъде твой учител, независимо дали го харесваш или не!

Когато Учителят бил на смъртното си ложе, най-добрите му ученици и последователи се събрали около него, за да чуят последните му слова и напътствия. Един от по-младите възпитаници се приближил [...]

Благодарим ти, Агата Кристи, благодарим ти за книгите и за житейската мъдрост!

Всички знаем името на Агата Кристи. Всички сме осъмвали с нейните заплетени истории. Но какво знаем за човека Агата Мери Клариса? Аз например не знаех абсолютно нищо освен широко известните [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top