Допусни случайността в живота си. Покани неизвестното

Допусни случайността в живота си. Покани неизвестното

Замислял ли си се някога, че най-хубавите неща, включително и откритията, които ще бележат живота ти завинаги, стават случайно?

Какво е серендипити

Серендипити (Serendipity) e английска дума, която няма точен превод на български; означава неочаквано откриване на интересни и стойностни неща съвсем случайно, без да сме ги търсили активно. Думата серендипити за първи път е използвана през XVIII в. от британския писател Хорас Уолпоул в писмо до негов приятел. В него той му разказвал как героите от персийската приказка „Тримата принца от Серендип“ непрекъснато пътуват и правят случайни открития. Но принцовете не стояли в някой замък, в охолство и удобства, чакайки да им се случат хубави неща или да ги споходи късметът. Те били смели и находчиви, никога не се предавали и упорствали в търсенето на сполука дори когато нещата не вървели добре.

Серендипити не е магия

Ние сме актьори с активна роля в живота си и серендипити изисква от нас да обърнем цялото си внимание към случващото се наоколо, особено към необичайните събития: явни обърквания, грешки и възможности, които са очевидно маловажни… А може би не са!

В света на науката е добре известно, че много велики открития са ставали случайно. Може би най-прочутото сред тях е откриването на пеницилина. Флеминг забравил в лабораторията си една стъкленица, в която изследвал болестотворни организми, и когато след три седмици се наложило да разчисти работната си маса, той установил, че нещо убива бактериите в нея. Вместо да игнорира това откритие, той се захванал да анализира какво се е случило.
Серендипити не е магия. Какво щеше да се случи, ако Флеминг беше толкова прилежен, че не беше оставил лабораторната стъкленица да стои толкова време върху масата? Или ако просто я беше изхвърлил?

„Потърси нещо, намери друго и осъзнай, че намереното е по-добро за теб от това, което си мислил, че търсиш.“
Лорънс Блок

Отвори вратата за неочакваното

Някой те е поканил на пътешествие и ти си му отказал? Твой клиент ти е предложил да посетиш лабораторията му, но не си отишъл, защото си бил много зает? Поканили са те на събитие или честване в петък вечер, но не си приел?
Може би по-често трябва да казваш „да“ – никога не знаеш къде те очаква вдъхновението, което ще отключи твоя икигай.

Серендипити помага да открием неща, които не сме знаели, че не знаем. Хората са склонни да бягат от непознатото – чувстват се по-сигурни да се въртят в кръга на собствената си рутина. Но ако не излезем от зоната си на комфорт, никога няма да открием онова, което дори не сме предполагали, че не знаем.

Ключът се крие в създаването на благоприятни условия за увеличаване на възможността да се случи неочакваното. Най-добрият начин да провокираме серендипити е да даваме сигнали на света, като му казваме: „Хей, тук съм, това съм аз. Това е, което харесвам и което правя!“.
Ако стоиш вкъщи и гледаш телевизия по цял ден, никой няма да дойде при теб, нищо няма да се случи. Ако излезеш на кафе и не се обадиш на никого, със сигурност ще се наложи да четеш вестник сам в кафенето. И отново нищо няма да се случи.

Създаването на серендипити изисква динамичност. Трябва да се движим и да сме активни. Така ще провокираме ситуации, при които броят на неконтролираните и непланирани от нас неща ще е достатъчно голям, за да се случи щастливото „произшествие“.

3 ПЪТЯ КЪМ СЕРЕНДИПИТИ

Можем да разделим техниките за създаване на серендипити в три големи категории:
1. Да даваме сигнали на света: да обявим, че съществуваме; да кажем какво мислим и да покажем какво правим.
2. Да допуснем случайността в живота си.
3. Да се движим по света, тъй като най-важното е да сме в точния момент на точното място.

Идеи за подаване на сигнали към света, които помагат за създаване на серендипити:
● Публикувай в социалните мрежи. По-малко от 1% от потребителите споделят постинги в интернет. Ако го правиш, ти вече превъзхождаш останалите 99%. Напиши какво мислиш, коментирай последния филм, който си гледал, сподели снимки от интересни места, на които си бил.
● Напиши имейл на автора на книга, която ти е харесала, или изпрати съобщение през социалните мрежи на режисьора на последния филм, който си гледал. Дори да не ти отговори, със сигурност ще се зарадва и ще е благодарен! Ами ако ти отговори?
● Направи си визитна картичка – в Япония например е немислимо да нямаш такава. Раздавай я на всички хора, които могат да са от полза за твоя икигай. Ако някой ти остави своята картичка, напиши му имейл още на следващия ден.
● Предложи помощта си на човек, на когото по принцип не би помогнал.
● Поискай помощ за нещо, за което обикновено нямаш нужда от съдействие.

Идеи за допускане на случайността в живота ти чрез увеличаване на възможностите за настъпване на неочаквани събития:
● Покани на вечеря приятели, които не се познават помежду си.
● Направи си среща на кафе с някого, когото не познаваш достатъчно, но чувстваш, че можете да станете добри приятели.
● Свържи двама души, които не се познават, ако мислиш, че между тях може да има добра химия.
● Организирай парти с неочаквана тема.
● Ако заемаш ръководна длъжност в някоя компания и искаш да увеличиш серендипити, промени средата така, че служителите да могат да общуват повече помежду си. Създай им място за пиене на кафе, където да сядат удобно и да имат желание да прекарват повече време в разговори и обмяна на идеи.
● Следвай интересни хора и медии в социалните мрежи или чети уебстраници за неща, които по принцип не са сред основните ти интереси. Темите, които привидно не са свързани помежду си, увеличават възможностите за създаване на креативни връзки в ума ни.
● Прочети книга, която никога не би прочел заради жанра или тематиката ѝ.
● Започни да учиш нещо ново. Докосни се до други познания и способности, учи езици, занимавай се с различни спортове. Това ще разшири възможностите ти, когато си на точното място и в точното време.
● Направи нещо, което никога не си правил.

Идеи как да се движиш по света и да увеличиш възможностите си да попаднеш на най-доброто място в точното време:
● Пътувай по-често. Най-добре е да го правиш с приятели или да гостуваш на приятели, които живеят на други места – те могат да те въведат в местния живот.
● Когато пътуваш на малки разстояния, замени колата или градския транспорт с ходене пеш, като се вглеждаш в заобикалящите те неща.
● Измисли различен маршрут, за да отидеш на работа.
● Отиди в ресторант, в който никога не си ходил.

 


Откъс от книгата ДА ИЗЖИВЕЕШ СВОЯ ИКИГАЙ на Ектор Гарсия и Франсеск Миралес, издателство Гнездото

Книгата „Да изживееш своя икигай“ е още една среща с хилядолетната култура на Япония, която ще ви покаже как на практика да откриете и да изживеете приключението „икигай“. А то се намира в пресечната точка на вашите страст, професия, мисия и призвание.

Тази книга е пътеводител, който ще ви помогне да запазите хармонията по време на неизбежните превратности във вечно променящото се съществуване, за да се реализирате и да изпълните личната си мисия. Ако я четете внимателно и прилагате в ежедневния си живот практическите инструменти и техники, които ще намерите в нея, тя ще ви отведе на място, което досега може би е съществувало само във въображението ви.

Промоцията е валидна до 30 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Двамата испански автори Ектор Гарсия и Франсеск Миралес със страст и изследователско любопитство изследват географията на щастието и дълголетието. Случайна среща между неуморния пътешественик, блогър и фотограф Ектор Гарсия, който от 20 години живее в Япония, и популярния писател, преводач и журналист Франсеск Миралес поставя началото на един уникален проект, посветен на японското дълголетие. Книгата Икигай, както и последвалата поредица за Япония, постига феноменален успех по целия свят.

И след като запознават милиони читатели с тайнствените думи „икигай“ и „ичиго-ичие“, се отправят на поредното вдъхновяващо пътешествие – този път в мистична Индия, духовния резерват на човечеството.

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от д-р Джайлс Йоу

Защо дебелеем? Защо някои хора са по-гладни от други? Кои биологични сили движат хранителното ни поведение? Защо много от популярните диети са подвеждащи и дори опасни?

Позовавайки се на най-новите научни открития и на собствените си генетични изследвания в Кеймбриджкия университет, д-р Джайлс Йоу, генетик с над двайсетгодишен опит в областта на затлъстяването, се заема със задачата да ни помогне да излезем от този омагьосан кръг.

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

САМО ДО 30.04.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Човекът, който търсел истината

Мустафа бил добър и мъдър човек. И през целия си живот търсел истината. Затова повече слушал, отколкото говорел. Слушал с еднакво внимание всички – и тези, които хората смятали за [...]

Когато съдим другите…

Едно момче попитало мъдреца: – Кажете Учителю, защо всички ни учат, че не бива да съдим другите? Моля ви, обяснете ми защо това е толкова важно. Учителят, както винаги постъпвал, [...]

Не пропускай безценните мигове с родителите си. Утре може да е късно…

Приятелите могат да бъдат предатели, любимите – неверни, но родителите винаги остават с теб. Те са най-безценното в живота... и най-недооцененото от нас. Една притча разказва за това... В една [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top