Въпросът не е дали, а как ще остареем

Въпросът не е дали, а как ще остареем

За да продължава животът, клетките на тялото непрекъснато трябва да се делят, създавайки свои точни копия – млади и пълни с енергия. Новите клетки на свой ред също започват да се делят. Този процес продължава с години, през които организмът ни е здрав и не ни създава проблеми.

И после изведнъж… започваме да стареем. Но защо? Нали клетките се обновяват и теоретично биха могли да живеят вечно?

Щом това не се случва, значи в тялото ни има някой строг надзирател, който в определен момент заявява: „Време е за пенсия!“ и послушните клетки спират да се делят.
Звучи ви неправдоподобно?

Молекулярният биолог д-р Елизабет Блекбърн открива този „надзирател“ и подробно изучава механизма на неговата работа, за което през 2009 година получава Нобелова награда по физиология и медицина.

Оказва се, че за нашата младост и дълголетие отговарят теломерите – повтарящи се сегменти от некодирана ДНК, които живеят в краищата на хромозомите. Д-р Блекбърн установява, че именно теломерите са бутонът за изключване, който определя кога една клетка спира да се дели. Защото с всяко следващо делене на клетката теломерите се скъсяват и скоростта на тяхното износване определя колко бързо остаряват клетките и кога ще умрат. А това се случва, когато теломерите са станали критично къси. Тогава настъпва старостта и организмът започва да боледува.

Нали се сещате за защитните пластмасови краища на връзките за обувки? Наричат се накрайници. Работата на тези накрайници е да предпазват връзките от разплитане. А сега си представете, че връзките ви за обувки са вашите хромозоми – онази структурна част вътре в клетката, която е носител на генетичната ви информация. Теломерите приличат на тези накрайници; те образуват малки шапчици в края на хромозомите и предпазват генетичния материал от разплитане. Те са накрайниците на остаряването. Но с времето теломерите имат склонността да се скъсяват.

Когато накрайниците на връзките за обувки се износят твърде много, връзките стават неизползваеми. Спокойно можете да ги изхвърлите. Нещо подобно се случва и с клетките. Когато теломерите станат прекалено къси, клетката окончателно спира да се дели.

А колкото по-дълга е тази пластмасова пластинка в края на връзката, толкова по-малко вероятно е тя да се разнищи. В случая с хромозомите, колкото по-дълги са теломерите, толкова по-малко вероятно е в клетката да се задейства сигнал за тревога или да настъпи промяна в структурата на хромозомите.

Учените обаче стигат до смайващото откритие, че тези краища на хромозомите всъщност могат да се удължават. В резултат на това остаряването се оказва динамичен процес, който може да се ускори или забави, дори да се обърне. Остаряването не е задължително да бъде, както толкова дълго се смяташе, еднопосочно спускане по хлъзгавия склон на физическата немощ и разпад. Въпросът не е дали, а по какъв начин ще остареем, и това до голяма степен зависи от клетъчното ни здраве.

Оказва се, че можем да влияем на процеса на стареене!

Д-р Блекбърн и здравният психолог д-р Елиса Епъл посвещават много години на научна работа, за да открият онези механизми, които влияят върху процеса на съкращаване на теломерите и съответно върху здравето и дълголетието. И това са прости и ефективни действия, промяна в ежедневните ни навици, които могат да „отложат“ старостта и да ни осигурят дълги години, в които сме в добро здраве, изпълнени с енергия и жизненост.

Чували сме много пъти колко е важен сънят, физическите упражнения, стресът и начинът на хранене за нашето здраве. Но сега за пръв път имаме шанса да надникнем в сърцето на клетката и да разберем как функционира човешкият организъм и как точно начинът на живот влияе на здравето и дълголетието на клетъчно ниво.

Всичко това Д-р Елизабет Блекбърн и д-р Елиса Епъл ни предлагат в книгата „Ефектът на теломерите“. Книгата сама по себе си е уникална. От една страна, тя ни дава възможност да се докоснем до най-революционните и значими нива на съвременната наука. В нея няма голословни твърдения и предположения – само факти и научни изследвания. От друга страна, авторите са се постарали да ни представят тази безценна информация колкото може по-достъпно и разбираемо, с вълнуващи житейски истории, с интересни тестове и нагледни илюстрации.

След като прочетете книгата, ще намерите неочаквани отговори на много и най-различни въпроси. Като например:

  • Защо на еднаква възраст някои хора изглеждат млади и енергични, а други – стари и съсипани?
  • Струва ли си да участвате в супермаратони и кое натоварване на организма се смята за прекомерно?
  • Кое е по-важно – степента на стреса в живота ни или нашата реакция към стресиращите събития?
  • Има ли значение образованието за нашето здраве и дълголетие?
  • Трябва ли да се откажем от кафето, ако искаме да сме здрави?
  • Защо отношенията със съседите ни и мястото, на което живеем, са толкова важни?
  • Кои са тримата смъртни врагове на клетките и как да спрем да ги храним? И много други…

 


Откъс от книгата ЕФЕКТЪТ НА ТЕЛОМЕРИТЕ на д-р Елизабет Блекбърн и д-р Елиса Епъл, издателство Гнездото

Промоцията е валидна до 15 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Д-р Елизабет Блекбърн, молекулярен биолог, доктор на науките, е посветила целия си професионален път на теломерите, а основната ѝ изследователска дейност променя изцяло някои схващания в науката. За откриването на ензима теломераза, който възстановява теломерите, тя получава Нобелова награда.

Д-р Елиса Епъл е водещ здравен психолог, който изследва стреса, стареенето и затлъстяването. Тя провежда оригинални изследвания върху това как начинът на живот и психологическите навици могат да защитят теломерите, забавяйки болестите и подобрявайки качеството на живот.

В книгата „Ефектът на теломерите“ двете авторки предлагат едно революционно и напълно ново разбиране на процесите на стареене. Те откриват, че теломерите са онзи скрит механизъм, който обяснява по какъв начин се изчерпват ресурсите на организма. И че един от основните фактори, за да „отложим“ старостта и да се радваме на дълъг живот в добро здраве, е именно дължината и здравето на теломерите. И най-важното – че с малки промени в начина си на живот можем да влияем на този процес.

Това е първата книга, която ни дава властта сами да удължим времетраенето на своята младост!

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

от д-р Евгений Божиев

Една безценна книга, от която ще научите как е устроено тялото ви, по какви закони функционира и как да се справите с болките и неразположенията. Ще разберете повече за старостта и с какво са свързани болестите на напредналата възраст. И най-важното – как сами да се справите с тях и да направите тялото си послушно и здраво на всяка възраст.

Ще откриете лесни техники за справяне с конкретни заболявания, методи за премахване на болката в различни части на тялото, както и много общи принципи на здравето…

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

САМО ДО 18.03.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

Западните медии наричат Джордан Питърсън „един от най-значителните съвременни мислители“ и „най-влиятелният интелектуалец на западния свят“, а милиони млади хора са вдъхновени от личността и словото му. В своите „12 правила за живота“ прочутият [...]

Или престани да се оплакваш и започвай да стреляш, или смири гордостта си и си избери по-лесна цел

– Учителю – попитал ученикът, – защо има толкова трудности, които ни пречат да постигнем целите си, отклоняват ни от избрания път и ни карат да се признаем за слаби? [...]

Благодарим ти, Агата Кристи, благодарим ти за книгите и за житейската мъдрост!

Всички знаем името на Агата Кристи. Всички сме осъмвали с нейните заплетени истории. Но какво знаем за човека Агата Мери Клариса? Аз например не знаех абсолютно нищо освен широко известните [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top