Въпросът не е дали, а как ще остареем

Въпросът не е дали, а как ще остареем

За да продължава животът, клетките на тялото непрекъснато трябва да се делят, създавайки свои точни копия – млади и пълни с енергия. Новите клетки на свой ред също започват да се делят. Този процес продължава с години, през които организмът ни е здрав и не ни създава проблеми.

И после изведнъж… започваме да стареем. Но защо? Нали клетките се обновяват и теоретично биха могли да живеят вечно?

Щом това не се случва, значи в тялото ни има някой строг надзирател, който в определен момент заявява: „Време е за пенсия!“ и послушните клетки спират да се делят.
Звучи ви неправдоподобно?

Молекулярният биолог д-р Елизабет Блекбърн открива този „надзирател“ и подробно изучава механизма на неговата работа, за което през 2009 година получава Нобелова награда по физиология и медицина.

Оказва се, че за нашата младост и дълголетие отговарят теломерите – повтарящи се сегменти от некодирана ДНК, които живеят в краищата на хромозомите. Д-р Блекбърн установява, че именно теломерите са бутонът за изключване, който определя кога една клетка спира да се дели. Защото с всяко следващо делене на клетката теломерите се скъсяват и скоростта на тяхното износване определя колко бързо остаряват клетките и кога ще умрат. А това се случва, когато теломерите са станали критично къси. Тогава настъпва старостта и организмът започва да боледува.

Нали се сещате за защитните пластмасови краища на връзките за обувки? Наричат се накрайници. Работата на тези накрайници е да предпазват връзките от разплитане. А сега си представете, че връзките ви за обувки са вашите хромозоми – онази структурна част вътре в клетката, която е носител на генетичната ви информация. Теломерите приличат на тези накрайници; те образуват малки шапчици в края на хромозомите и предпазват генетичния материал от разплитане. Те са накрайниците на остаряването. Но с времето теломерите имат склонността да се скъсяват.

Когато накрайниците на връзките за обувки се износят твърде много, връзките стават неизползваеми. Спокойно можете да ги изхвърлите. Нещо подобно се случва и с клетките. Когато теломерите станат прекалено къси, клетката окончателно спира да се дели.

А колкото по-дълга е тази пластмасова пластинка в края на връзката, толкова по-малко вероятно е тя да се разнищи. В случая с хромозомите, колкото по-дълги са теломерите, толкова по-малко вероятно е в клетката да се задейства сигнал за тревога или да настъпи промяна в структурата на хромозомите.

Учените обаче стигат до смайващото откритие, че тези краища на хромозомите всъщност могат да се удължават. В резултат на това остаряването се оказва динамичен процес, който може да се ускори или забави, дори да се обърне. Остаряването не е задължително да бъде, както толкова дълго се смяташе, еднопосочно спускане по хлъзгавия склон на физическата немощ и разпад. Въпросът не е дали, а по какъв начин ще остареем, и това до голяма степен зависи от клетъчното ни здраве.

Оказва се, че можем да влияем на процеса на стареене!

Д-р Блекбърн и здравният психолог д-р Елиса Епъл посвещават много години на научна работа, за да открият онези механизми, които влияят върху процеса на съкращаване на теломерите и съответно върху здравето и дълголетието. И това са прости и ефективни действия, промяна в ежедневните ни навици, които могат да „отложат“ старостта и да ни осигурят дълги години, в които сме в добро здраве, изпълнени с енергия и жизненост.

Чували сме много пъти колко е важен сънят, физическите упражнения, стресът и начинът на хранене за нашето здраве. Но сега за пръв път имаме шанса да надникнем в сърцето на клетката и да разберем как функционира човешкият организъм и как точно начинът на живот влияе на здравето и дълголетието на клетъчно ниво.

Всичко това Д-р Елизабет Блекбърн и д-р Елиса Епъл ни предлагат в книгата „Ефектът на теломерите“. Книгата сама по себе си е уникална. От една страна, тя ни дава възможност да се докоснем до най-революционните и значими нива на съвременната наука. В нея няма голословни твърдения и предположения – само факти и научни изследвания. От друга страна, авторите са се постарали да ни представят тази безценна информация колкото може по-достъпно и разбираемо, с вълнуващи житейски истории, с интересни тестове и нагледни илюстрации.

След като прочетете книгата, ще намерите неочаквани отговори на много и най-различни въпроси. Като например:

  • Защо на еднаква възраст някои хора изглеждат млади и енергични, а други – стари и съсипани?
  • Струва ли си да участвате в супермаратони и кое натоварване на организма се смята за прекомерно?
  • Кое е по-важно – степента на стреса в живота ни или нашата реакция към стресиращите събития?
  • Има ли значение образованието за нашето здраве и дълголетие?
  • Трябва ли да се откажем от кафето, ако искаме да сме здрави?
  • Защо отношенията със съседите ни и мястото, на което живеем, са толкова важни?
  • Кои са тримата смъртни врагове на клетките и как да спрем да ги храним? И много други…

 


Откъс от книгата ЕФЕКТЪТ НА ТЕЛОМЕРИТЕ на д-р Елизабет Блекбърн и д-р Елиса Епъл, издателство Гнездото

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Д-р Елизабет Блекбърн, молекулярен биолог, доктор на науките, е посветила целия си професионален път на теломерите, а основната ѝ изследователска дейност променя изцяло някои схващания в науката. За откриването на ензима теломераза, който възстановява теломерите, тя получава Нобелова награда.

Д-р Елиса Епъл е водещ здравен психолог, който изследва стреса, стареенето и затлъстяването. Тя провежда оригинални изследвания върху това как начинът на живот и психологическите навици могат да защитят теломерите, забавяйки болестите и подобрявайки качеството на живот.

В книгата „Ефектът на теломерите“ двете авторки предлагат едно революционно и напълно ново разбиране на процесите на стареене. Те откриват, че теломерите са онзи скрит механизъм, който обяснява по какъв начин се изчерпват ресурсите на организма. И че един от основните фактори, за да „отложим“ старостта и да се радваме на дълъг живот в добро здраве, е именно дължината и здравето на теломерите. И най-важното – че с малки промени в начина си на живот можем да влияем на този процес.

Това е първата книга, която ни дава властта сами да удължим времетраенето на своята младост!

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

от д-р Евгений Божиев

Една безценна книга, от която ще научите как е устроено тялото ви, по какви закони функционира и как да се справите с болките и неразположенията. Ще разберете повече за старостта и с какво са свързани болестите на напредналата възраст. И най-важното – как сами да се справите с тях и да направите тялото си послушно и здраво на всяка възраст.

Ще откриете лесни техники за справяне с конкретни заболявания, методи за премахване на болката в различни части на тялото, както и много общи принципи на здравето…

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Не пропускай безценните мигове с родителите си. Утре може да е късно…

Приятелите могат да бъдат предатели, любимите – неверни, но родителите винаги остават с теб. Те са най-безценното в живота... и най-недооцененото от нас. Една притча разказва за това... В една [...]

Ставаме по-добри, когато добротата ни е подложена на изпитание – мъдри думи за тежки моменти

Страданието е възможност, която съдбата ти предоставя – да се научиш на твърдост, да можеш да запазиш самообладание пред лицето на опасности и изпитания. За да израсне и да [...]

Умните не се обиждат, а правят изводи – 25 цитата от Агата Кристи

Един дълъг, изпълнен с емоции и превратности живот. Една изключителна личност, надарена с богато въображение, природна интелигентност и неизчерпаема страст към живота... Това е тя, Агата Кристи, неизбледняващата икона [...]

Когато съдим другите…

Едно момче попитало мъдреца: – Кажете Учителю, защо всички ни учат, че не бива да съдим другите? Моля ви, обяснете ми защо това е толкова важно. Учителят, както винаги постъпвал, [...]

Какво е да живееш в три различни века. Разказите на едни от най-дълголетните хора на планетата

Те не са супергерои, но можем да ги считаме за такива поради факта, че са успели да останат на този свят много повече време, отколкото предполага средната продължителност на живота. [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top