Вслушайте се в тялото си и му се доверете. То знае всичко. То знае най-добре

Вслушайте се в тялото си и му се доверете. То знае всичко. То знае най-добре

Все повече хора по света се интересуват от „интуитивното хранене“. Неговата методика е разработена от д-р Стивън Хоукс, който, страдайки от наднормено тегло, постоянно се измъчвал с глад и тежки диети. Но резултатът винаги бил един и същ – бързо връщане на старите килограми. Докато накрая професорът решил да опита нещо ново – просто спрял да яде, когато не е гладен.

За сметка на това, когато му се хапвало чипс например, си го позволявал без да изпитва угризения. Хоукс смята, че ако организмът има нужда от определена храна, той ще си я „поиска“.

След като започнал да се храни по новия метод на интуитивното хранене, той успял да свали 22 килограма и да запази теглото си.

Този начин на хранене коренно се различава от диетите, които в повечето случаи изискват ограничаване на желанието и отказ от потребностите на организма, което, както знаем, води до последващо напълняване, доколкото организмът си изисква своето. Докато интуитивното хранене следва принципа: Дай на организма именно това, което той иска, вслушай се в него и той ще бъде удовлетворен. Защото тялото знае какво му е нужно.

Ето десетте принципа на интуитивното хранене:

1. Забравете за диетите – буквално
Осъзнайте ясно, че всяка диета е вредна и безполезна. Изхвърлете книгите и списанията, които ви предлагат измамната надежда да отслабнете лесно, бързо и завинаги. Разгневете се на всички тези лъжи, заради които се чувствате неудачници всеки път, когато диетата спира да действа и си връщате всички килограми, дори и повече. Ако оставите в съзнанието си дори и мъничка надежда, че някъде може да намерите нова, по-добра и ефективна диета, вие няма да можете да се концентрирате върху интуитивното хранене.

2. Уважавайте своя глад
Давайте на тялото си адекватно количество енергия и въглехидрати. В противен случай много лесно ще се сринете при първото изкушение. Ако чакате да стигнете до момента, в който да изпитате силен глад, всички опити за умерено и съзнателно хранене ще се окажат мимолетни и ще изгубят смисъла си. Именно разпознаването на първичните биологични сигнали на глада са началото на доверието и приятелството между вас и храната. Много важно е да се научите да ядете само за утоляване на глада.

3. Избавете се от контрола над храненето
Кажете категорично НЕ на всички призиви (а и на мислите в главата си), които твърдят, че сте отличник, ако консумирате по-малко от 1000 калории, и пълен провал, ако си позволявате парченце шоколадова торта. Този контрол и постоянното броене на калории непрекъснато ви насажда чувство за вина и той се намира дълбоко в подсъзнанието ви. Отървете се от него, защото това е ключова стъпка към интуитивното хранене.

4. Помирете се с храната
Обявете пълно примирие във вашите битки с храната. Предоставете си пълно разрешение за ядене. Ако си казвате, че не може и не трябва да ядете определена храна, с времето това се превръща в неконтролируем жажда точно за тези храни, и то сякаш е последното ядене в живота ви. А резултатът е ясен – преяждане и излишни килограми.

5. Уважавайте чувството си за ситост
Вслушвайте се в сигналите на тялото си, което винаги съобщава, че повече не изпитва глад. Обърнете внимание как се чувствате в тези моменти, когато сте комфортно сити. Направете пауза по време на хранене и обърнете внимание на вкуса на храната и на нивото ви на ситост в този момент. Опитайте се да оцените своето усещане за наяждане по десетобална система, в която 10 е преяждане, а 1 – силен глад. Спрете се на оценка 5-6, дори и чинията ви да е все още пълна.
Направете си експеримент с нещо, което много обичате, например шоколад. Хапнете малко и отбележете усещанията в устата си. След това отхапете още една малка хапка. На третата и четвъртата вече ще установите, че не ви е толкова вкусна както първата. Тоест тялото ви подава сигнал: Забави, намали количеството, вече имам това, което ми е необходимо.

6. Превърнете храненето в ритуал
В азиатските страни например повечето хора са интуитивни консуматори. Те вярват, че храната е едно от най-големите удоволствия. Те ядат, когато са гладни, и спират, когато са се наяли.
Когато се храните точно с това, което ви харесва, и то в приятна обстановка, когато се наслаждавате на всяко късче храна и на самия процес на хранене, получаваното от храната удоволствие се увеличава многократно. Ако опитате това, с удивление ще установите, че „достатъчно“ храна става значително по-малко количество.

7. Справете се с чувствата си, без да прибягвате до храна
Намерете начин да се успокоявате, отвличате или поощрявате без храна. Тревога, самота, скука, гняв… това са все познати емоции, които изпитваме много често. И всяко от тези чувства си има своя спусък и начин за удовлетворение. Но храната не решава проблемите на нито един то тях. Тя просто може да утеши или отвлече за кратко време. Още повече задоволяването на емоционалния глад ви кара да се чувствате още по-зле. В крайна сметка, вие така или иначе ще трябва да се справите с източника на емоциите. А в случая – и с последствията от преяждането.

8. Уважавайте тялото си и своя ген
Приемете своите физически дадености. Никой не може да обуе обувки с 4 пъти по-малък размер, нали? Също толкова безполезно е да очаквате това и от тялото си. Ако сте прекалено критични и с нереалистични очаквания към своето тяло, ще ви е много трудно да се откажете от диетите. Трябва да се научите да уважавате себе си и тялото си, независимо какво показва кантарът – да се харесвате, да спрете да се комплексирате и да се сприятелите със себе си. Осъзнавайки, че тялото ви е едно от достойнствата ви, вие сами ще поискате да го усъвършенствате.

9. Забравете за казармените тренировки
Просто бъдете активни и почувствайте разликата. Обърнете внимание на самото движение на тялото, а не на горенето на калории. Ако се съсредоточите върху ефекта след физически занимания, ще усетите целия заряд на енергия и ще усетите какво точно е по-добро за вас – дали да полежите още пет минутки сутрин в леглото, или да се изстреляте като пружина и дори да излезете на сутрешна разходка.

10. Уважавайте здравето си и избирайте храната разумно
Избирайте такава храна, която се грижи и за здравето, и за вкусовите ви рецептори. Не забравяйте, че не е нужно да спазвате стриктни режими, за да бъдете здрави.
Избирайте качествена храна, хранете се бавно и с удоволствие и не спирайте да се вслушвате в тялото си.

То знае всичко. То знае най-добре. Доверете му се.

източник: fit4brain превод: gnezdoto

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!


Препоръчано по темата: „ГЕНЕТИКА И ХРАНЕНЕ: ИСТОРИЯТА НА ЧОВЕШКИЯ АПЕТИТ“ от д-р Джайлс Йоу, издателство Гнездото

●●●

Авторът д-р Джайлс Йоу има над двайсетгодишен опит в изучаването на затлъстяването и мозъчните механизми за контрол на храненето. Той получава докторската си степен в Кеймбриджкия университет и участва в новаторски изследвания, които разкриват главните пътища, по които мозъкът контролира приема на храна. Настоящите му научни изследвания са фокусирани върху различията в тези мозъчни пътища при различните индивиди, както и върху влиянието на генетиката по отношение на хранителните ни навици.

Отговорите на огромен брой въпроси относно диетите, начина на хранене и механизма на затлъстяване ще научите от „Генетика и хранене“. Една увлекателна и изключително полезна книга, която всеки трябва да прочете. Всички факти, от които се нуждаете, за да установите здравословни взаимоотношения с храната и да откриете диетата, подходяща точно за вас.

от д-р Джайлс Йоу

Защо дебелеем? Защо някои хора са по-гладни от други? Кои биологични сили движат хранителното ни поведение? Защо много от популярните диети са подвеждащи и дори опасни?

Позовавайки се на най-новите научни открития и на собствените си генетични изследвания в Кеймбриджкия университет, д-р Джайлс Йоу, генетик с над двайсетгодишен опит в областта на затлъстяването, се заема със задачата да ни помогне да излезем от този омагьосан кръг.

от д-р Евгений Божиев

Една безценна книга, от която ще научите как е устроено тялото ви, по какви закони функционира и как да се справите с болките и неразположенията. Ще разберете повече за старостта и с какво са свързани болестите на напредналата възраст. И най-важното – как сами да се справите с тях и да направите тялото си послушно и здраво на всяка възраст.

Ще откриете лесни техники за справяне с конкретни заболявания, методи за премахване на болката в различни части на тялото, както и много общи принципи на здравето…

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Когато съдим другите…

Едно момче попитало мъдреца: – Кажете Учителю, защо всички ни учат, че не бива да съдим другите? Моля ви, обяснете ми защо това е толкова важно. Учителят, както винаги постъпвал, [...]

Човекът, който търсел истината

Мустафа бил добър и мъдър човек. И през целия си живот търсел истината. Затова повече слушал, отколкото говорел. Слушал с еднакво внимание всички – и тези, които хората смятали за [...]

Все ми е едно дали имам пари. Интересува ме дали съм благословен да зърна слънцето още един ден

Способни ли сме да отвръщаме с радост дори при най-ужасяващите обстоятелства? Можем ли да простим и най-голямата несправедливост и да продължим да се наслаждаваме на живота? Озлоблението и неспособността да [...]

Жертва ли сме на своите гени?

Още доказателства за идеята, че убежденията се превръщат във физиологически промени в тялото, идват от лабораториите на учените, които изследват онзи дял от молекулярната биология, наречен епигенетика – „контрол над [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top