Велик е този, който побеждава, без да се сражава – 23 самурайски мъдрости

Велик е този, който побеждава, без да се сражава – 23 самурайски мъдрости

Подбрахме някои от принципите на самураите – изкусните японски воини, за които честта и съвършенството са преди всичко, и за които изкуството на войната съжителства с красотата и поезията.

Животът е дълго пътешествие по пътя към себепознанието.

Ако не познаваш нито врага си, нито себе си, се намираш в голяма опасност.

Ако направиш грешка, поправи я. Ако го направиш без отлагане, тя скоро ще бъде забравена.

Да питаш, когато знаеш, означава да постъпиш вежливо. Да питаш, когато не знаеш, е абсолютно необходимо.

Учи прилежно през целия си живот. Всеки ден ставай по-изкусен в сравнение с вчера, а утре – по-изкусен в сравнение с днес. Съвършенството няма край.

Стотици победи в стотици битки не е признак на величие. Велик е този, който побеждава, без да се сражава.

Преди да изкажеш мнението си пред един човек, помисли дали той е в състояние да го приеме.

Когато се сблъскваш с неуспехи и трудности, не е достатъчно просто да не се тревожиш. Трябва смело и с радост да се втурнеш напред.

Сериозността на болестите и нещастията се определят от нашето отношение към тях.

Ако успееш да разбереш едно нещо, пред тебе се откриват други осем.

Една дума е достатъчна, за да заявиш своята сила или своето малодушие.

Това, което наричат щедрост, на практика е състрадание.

Самураят трябва да избягва голямото количество саке, прекомерната гордост и големия разкош.

Претегляй всяка своя дума и постоянно се питай истина ли е това, което възнамеряваш да кажеш.

Който хваща меча пиян, проявява не само безразсъдство, но и малодушие.

Три са главните проявления на човек – външният му вид, стилът на писане и маниерът на говорене.

Врагът ти ще те презира, ако не изглеждаш перфектно.

Обучението прави умния по природа по-умен, а глупавият – не толкова безнадежден.

Не бъди безцеремонен с човек, който е дошъл при теб. Независимо дали си зает.

Бъди верен на мисълта си. Не се отвличай. Следвай една мисъл и не позволявай да се сменя всеки миг.

Да говориш много за себе си, е не просто безполезно. В най-лошия случай това може да породи сплетни и да се сдобиеш с нови врагове. Вместо това по-добре си остани у дома и размишлявай върху поезията.

Проблемите идват, когато разчитайки на бъдещето, хората стават мързеливи и оставят нещата да се изплъзнат от ръцете им, когато след дълги размисли отлагат важните неща, вярвайки, че могат да ги свършат утре.

Със сигурност няма нищо друго, освен действителната цел на настоящия момент. Целият човешки живот е поредица от моменти.

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Двамата испански автори Ектор Гарсия и Франсеск Миралес със страст и изследователско любопитство изследват географията на щастието и дълголетието. Случайна среща между неуморния пътешественик, блогър и фотограф Ектор Гарсия, който от 20 години живее в Япония, и популярния писател, преводач и журналист Франсеск Миралес поставя началото на един уникален проект, посветен на японското дълголетие. Книгата Икигай, както и последвалата поредица за Япония, постига феноменален успех по целия свят.

И след като запознават милиони читатели с тайнствените думи „икигай“ и „ичиго-ичие“, се отправят на поредното вдъхновяващо пътешествие – този път в мистична Индия, духовния резерват на човечеството.

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

от д-р Евгений Божиев

Една безценна книга, от която ще научите как е устроено тялото ви, по какви закони функционира и как да се справите с болките и неразположенията. Ще разберете повече за старостта и с какво са свързани болестите на напредналата възраст. И най-важното – как сами да се справите с тях и да направите тялото си послушно и здраво на всяка възраст.

Ще откриете лесни техники за справяне с конкретни заболявания, методи за премахване на болката в различни части на тялото, както и много общи принципи на здравето…

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Тест: Как се справяш с негативните емоции и как това се отразява на живота ти?

С помощта на емоциите сме оцелявали в течение на милиони години еволюция. И дори тези, като гняв, тъга, страх, презрение и отвращение, които заемат най-некомфортния дял в емоционалния спектър, вероятно [...]

Как действа на организма приемът на лекарства

През последните години медицината започна да използва фармакотерапията като основен метод на лечение. Постепенно лекарите от лекуващи се превърнаха в предписващи лекарства. Необузданото използване на фармакотерапията в цял свят доведе [...]

Джордан Питърсън: Не позволявайте на децата си да правят неща, които ви карат да не ги харесвате

Наскоро наблюдавах как едно тригодишно хлапе едва-едва се влачи след родителите си сред тълпите хора на летището. На интервали от пет секунди то надаваше пронизителен вик – и по-важното, правеше [...]

Ставаме по-добри, когато добротата ни е подложена на изпитание – мъдри думи за тежки моменти

Страданието е възможност, която съдбата ти предоставя – да се научиш на твърдост, да можеш да запазиш самообладание пред лицето на опасности и изпитания. За да израсне и да [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top