На ръба на пропастта – една история, която ще ви помогне в труден момент

На ръба на пропастта – една история, която ще ви помогне в труден момент

Един млад човек преживявал тежък период от живота си. Случили му се поредица от беди и несполуки, изгубил работата си, натрупал дългове, а нямал нито един близък, към когото да се обърне за подкрепа. Отчаян и обезверен, един ден той решил да сложи край на живота си.

Станал преди изгрев слънце и тръгнал към една висока пропаст в края на града. Но когато стигнал до мястото, там видял възрастен мъж, който стоял на един камък и се наслаждавал на утринната свежест. Старецът видял, че мъжът е разстроен, и по зачервените му очи и блуждаещия поглед се досетил за намеренията му. Затова благо го заговорил:
– Какво те води насам, синко?

Мъжът вътрешно се ядосал на непознатия и понечил да се върне, но после решил да седне до него и да го изчака да си тръгне, за да осъществи замисленото.

– А, нищо… просто се разхождам – отвърнал вяло. – А ти какво правиш тук толкова рано?

– Дойдох, за да посрещна изгрева на слънцето. Да приветст­вам утрото и да благодаря на Бога, че ми е дал още един ден, че ме е дарил с дълъг живот, че мога да се движа, че виждам красотата наоколо…

– Е, ти явно си късметлия… Сигурно си имал щастлив и спокоен живот. Но ако беше на мое място, нямаше да говориш така. Толкова ми е черен животът, че просто не виждам смисъл от него… Аз не съм от любимците на съдбата и няма за какво да благодаря…

– Не знам какво означава за теб спокоен и щастлив живот, но ще ти разкажа за моя. Когато бях на твоите години, имах всичко, което може да иска един млад човек. Живеех в луксозна къща, имах красива жена, проспериращ бизнес, много приятели… Смятах, че съм постигнал всичко, че всичко ми е ясно. Просто нямаше какво да се обърка… И през ум не ми минаваше, че някой ден може да го изгубя. Но се случи така, че в рамките на една година подреденият ми и перфектен живот се стопи като пясъчен замък, пометен от морето. Но знаеш ли, сега съм благодарен на Бога за всеки миг от осемдесетгодишния ми живот.

– Какво се случи? – заинтригувал се младият мъж и за пръв път откакто бил дошъл на скалата сякаш се оживил.

– Най-напред една неразумна сделка от моя страна доведе до поредица от финансови загуби и накрая целият ми бизнес се сгромоляса, а аз се оказах затънал в огромни дългове. За да се разплатя с всички кредитори, се наложи да продам дома си и цялото си имущество. След всичко това ми остана малка сума, с която можех да преживея едва няколко месеца. През това време съпругата ми ме напусна, а след време разбрах, че се е омъжила за един от най-близките ми приятели. Приятелите ми също се разбягаха. Явно се притесняваха, че може да им искам пари назаем. Пък и вече не бях от тяхната категория… Освен това от стреса се разклати и здравето ми, не можех да спя, започнаха проблеми със сърцето…

– Господи! – възкликнал младият мъж, който вече с нескрито любопитство слушал своя събеседник. – Наистина злините никога не идват сами… И какво стана после? Как успяхте да излезте от това положение?

– Всъщност се оказа, че това е най-хубавото нещо, което се е случвало в живота ми. Само че тогава все още не го знаех. По онова време бях толкова отчаян, че единственият изход, който виждах, беше да се самоубия. И един ден, докато безцелно се скитах по улиците, случайно срещнах стар приятел от детството, който беше дошъл за няколко часа по работа в града. Разказа ми, че живее в някакво затънтено село на брега на морето, където държи малко ресторантче на плажа. Покани ме да му гостувам. Така или иначе вече нямаше какво да правя в големия град, така че приех предложението. Когато отидохме в селото, му разказах цялата си история и той предложи, ако искам да остана там и да му помагам за заведението. Какво пък, казах си, нямам какво да губя. Поне няма да му бъда в тежест. Така започна новият ми живот. В началото се чувствах доста странно, защото бях свикнал на съвсем различен ритъм на живот, бях живял сред лукс и удобства, сред бизнес срещи и светски партита… А в селото дните бяха спокойни и еднообразни. Вечер се разхождах край морето, понякога до среднощ си говорехме с моя приятел на чаша вино, обсъждахме какви промени да направим в ресторанта, смеехме се, връщахме се към детските спомени… Много скоро, вероятно от чистата храна и от морския въздух, усетих, че възвръщам добрата си форма, здравето ми се стабилизира. След няколко месеца вече се чувствах толкова добре, че дори не можех и да помисля за връщане към стария си начин на живот. Срещнах нови приятели, живеех просто и смислено, не бързах, хранех се умерено и здравословно. И най-важното – преосмислих всички ценности, върху които бях градил живота си. Разбрах, че да притежаваш много, е най-тежкият товар, който можеш да носиш в живота си. Че е по-добре да имаш двама истински приятели, отколкото цяла дузина ласкатели и фалшиви доброжелатели. Осъзнах, че колкото по-просто живееш, толкова по-леко дишаш. И че с по-малко багаж се върви по-лесно.

Затова понякога идвам тук, в града, където изгубих всичко, за да благодаря на Бог, че ми го отне преди толкова години. Защото това ми показа истинския живот, научи ме на търпение, на прошка и на смирение. И когато стоя тук, на тази скала, винаги си спомням, че точно от ръба на пропастта ми се откри най-прекрасната гледка в живота. А може би, ако тогава не бях изгубил всичко, сега нямаше да съм жив. Кой знае…

Младежът слушал в захлас разказа на възрастния мъж и неусетно се изпълвал с надежда и оптимизъм. Вече нямало и помен от мрачните му мисли за самоубийство.

– Много се радвам, че ви срещнах – искрено казал той. – И ви благодаря, че ми разказахте вашата история. Мисля, че имах нужда точно от това.

– Аз също се радвам, че си поговорихме – отвърнал старецът. – А на изпроводяк искам да ти кажа още нещо. Никога не забравяй, че преди изгрева е най-тъмно.

В крайна сметка всичко в живота се случва точно така, както е трябвало да се случи. Просто трябва внимателно да наблюдаваш, за да разбереш това.
Марк Аврелий

 


Притчата е част от сборника ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА: 150 ИСТОРИИ ЗА ЧУДОТО НА ЖИВОТА, издателство Гнездото

Ако тихият глас на сърцето ви е заглушен от хилядите незначителни и безсмислени неща, с които е пълен животът ни, тази книга ще ви помогне да си припомните онези истински и важни неща, които са в най-съкровените кътчета на сърцето. Защото те винаги са били там.

В „ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА“, третата книга от колекцията с притчи, подбрахме 150 малки и топли истории, повечето от които са така наречените съвременни притчи. Техните сюжети са от нашето съвремие, а някои дори са по действителни случаи.

Тези истории ще заредят деня ви с енергия, ще стоплят сърцето ви и ще ви успокоят след дългия ден…

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Тест: Как се справяш с негативните емоции и как това се отразява на живота ти?

С помощта на емоциите сме оцелявали в течение на милиони години еволюция. И дори тези, като гняв, тъга, страх, презрение и отвращение, които заемат най-некомфортния дял в емоционалния спектър, вероятно [...]

10 признака, че имате твърде много стрес хормони

За мнозина изразът „под стрес съм“ е станал своеобразен отличителен знак, повод за гордост. Ние парадираме със своя стрес като доказателство, че сме ангажирани, ефективни и ценни за обществото. Но за много от нас понятието „стресиран“ всъщност означава, че много, наистина много се страхуваме.

Защо информационните технологии ни пристрастяват, а съблазнителните реклами ни карат да купуваме

В човешкия мозък има система на поощренията, която е свързана с обещанието за удоволствие. Когато разпознае възможност за награда, мозъкът отделя невростимуланта допамин, който казва на останалите мозъчни дялове [...]

Как страхът ни разболява: невронауката за хроничния страх

Когато умът превключи от страх към любов, той е способен да излекува тялото. И това не е някакво метафизично явление. Това е най-обикновена физиология. Невроизследователят Джоузеф Леду, който в своята [...]

Как се раждат първият роман на Агата Кристи и прочутият Еркюл Поаро

Прибрах се вкъщи и ликуваща, разказах всичко на Арчи. С нас имаше и още някой, макар че тогава не го осъзнавах. Еркюл Поаро, моето белгийско творение, се беше провесил на врата ми, вкопчил се здраво в мен като хищно древно божество.

Ставаме по-добри, когато добротата ни е подложена на изпитание – мъдри думи за тежки моменти

Страданието е възможност, която съдбата ти предоставя – да се научиш на твърдост, да можеш да запазиш самообладание пред лицето на опасности и изпитания. За да израсне и да [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top