Ти си уникален и неповторим. Но не очаквай да те оцени първият срещнат

Ти си уникален и неповторим. Но не очаквай да те оцени първият срещнат

Един ден при мъдреца отишъл млад човек с молба за помощ:
– Ти си последната ми надежда, Учителю. Идвам при теб, защото съм отчаян. Хората около мен ме смятат за жалък неудачник. А вече и аз самият започнах да се чувствам толкова нищожен, че не ми се живее. Моля те, кажи ми какво да направя?

Учителят се вгледал в младежа, замислил се и отговорил:
– Знаеш ли, сега имам доста работа и не мога да ти обърна внимание. Но ако искаш, можеш ти да ми помогнеш за нещо важно, а после аз ще се погрижа за твоя проблем.
– Добре – съгласил се веднага младежът, въпреки че отново се почувствал нещастен от това, че е пренебрегнат.

Учителят носел на едната си ръка красив и очевидно скъп пръстен с уникален камък. Той бавно го свалил от пръста си и го подал на момчето:
– Ето какво искам да направиш за мен. Спешно трябва да върна един дълг и се нуждая от пари. Затова искам да отидеш на пазара в града и да го продадеш. Но в никакъв случай не го продавай за по-малко от една златна монета. Запомни това!

Младият човек се обнадеждил, че задачата му не е толкова трудна за изпълнение и бързо тръгнал към пазара. Започнал да предлага пръстена на всеки, който се изпречел пред погледа му. В началото като че ли всички търговци проявявали интерес, но щом им кажел, че иска поне една златна монета, започвали да му се подиграват и дори да го ругаят. Младежът пообиколил още малко търговците и отчаян се запътил обратно при Учителя.

– Учителю, ето пак се провалих. Не можах да изпълня дори тази малка заръка, която ми възложи – тъжно казал той. – Показах пръстена на почти всеки, когото срещнах, но никой не ми плати златна монета. Предлагаха ми медна монета или най-много сребърна и всички твърдяха, че той не струва толкова. Пък и аз самият как бих могъл да се пазаря, като нямам представа колко струва в действителност?

– Правилно, синко… Ето, ти сам се досети къде е проблемът. Наистина, за да продадеш нещо на определена цена, ти трябва да знаеш каква е стойността в него. Затова сега отиди при един златар и го помоли да оцени пръстена, но не му го продавай. Просто го попитай каква сума би дал за него.

Младежът отново се върнал на пазара и влязъл при най-известния златар в града. Подал му пръстена и повторил указанията на мъдреца. Майсторът дълго го разглеждал, претеглил го, погледнал камъка през лупа и накрая рекъл:

– Предай на Учителя, че в момента не мога да му платя повече от 58 златни монети. Но ако ми даде малко време, ще го откупя за 70!
– 70?! – възкликнал младежът и хукнал обратно към Учителя. Нямал търпение да му разкаже какво се е случило.

Мъдрият човек изслушал оживения разказ на момчето и кротко му отговорил:

– Виждаш ли, синко! Ти си като този пръстен – скъп, уникален и неповторим. Но ако очакваш да те оцени първият срещнат, той може и да ти каже, че не струваш нищо. Трябва да търсиш оценката и мнението на познавач!

 


Притчата е част от сборника ВИНАГИ ИМА НАДЕЖДА: 150 ПРИТЧИ ЗА ИЗКУСТВОТО НА ЖИВОТА, издателство Гнездото

„ВИНАГИ ИМА НАДЕЖДА“ е първата книга от поредицата. Притчите в нея са систематизирани в няколко тематични раздела: Винаги има надежда; Пътешествието, наречено живот; Човекът в търсене на себе си; Пътят към Бога; Доброто и Злото. Изборът; Силата на думите; Любовта; Блясъкът на златото; И Бог създаде жената…; Ум царува, ум робува…

Независимо дали се намирате в труден период, дали търсите себе си или се нуждаете от духовна подкрепа, в тази книга ще откриете отговор на въпроса, който ви измъчва. Ще намерите точно това, от което се нуждаете в момента.

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Ставаме по-добри, когато добротата ни е подложена на изпитание – мъдри думи за тежки моменти

Страданието е възможност, която съдбата ти предоставя – да се научиш на твърдост, да можеш да запазиш самообладание пред лицето на опасности и изпитания. За да израсне и да [...]

Не пропускай безценните мигове с родителите си. Утре може да е късно…

Приятелите могат да бъдат предатели, любимите – неверни, но родителите винаги остават с теб. Те са най-безценното в живота... и най-недооцененото от нас. Една притча разказва за това... В една [...]

Умните не се обиждат, а правят изводи – 25 цитата от Агата Кристи

Един дълъг, изпълнен с емоции и превратности живот. Една изключителна личност, надарена с богато въображение, природна интелигентност и неизчерпаема страст към живота... Това е тя, Агата Кристи, неизбледняващата икона [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top