Отстранете причината, тогава ще изчезне и болестта – 20 мисли на Хипократ, които са по-актуални от всякога

Отстранете причината, тогава ще изчезне и болестта – 20 мисли на Хипократ, които са по-актуални от всякога

Хипократ (460-377) е най-великият лекар на Античността, наричан още „баща на медицината“ и смятан за една от най-значими фигури в областта на медицината. С името му се свързва Хипократовата клетва.

Много от неговите принципи и теории се използват до ден днешен, а някои от блестящите му прозрения са станали емблематични по отношение на здравето. На него дължим и прочутата фраза На първо място не вреди!“, превърнала се в основен етичен принцип на медицинските професии.

Някои от неговите мисли днес са по-актуални от всякога. Нека си ги припомним…

Отстранете причината, тогава ще изчезне и болестта.

Безпричинната умора предвещава болест.

Лекарят лекува, но природата излекува.

Младият дух спасява съсипаното тяло.

Всичко е полезно в умерени количества. Всяко излишество е в противоречие с природата.

При всички болести е добър признак, ако не губите присъствие на духа и запазите вкуса си към храната; обратното е лош знак.

Някои болни, въпреки осъзнаването, че са обречени, оздравяват само защото имат доверие в уменията на лекаря.

Изцелението е въпрос на време, но понякога е въпрос на шанс.

Нека храната ви бъде лекарство и лекарството – храна!

Нито засищането, нито гладът, нито каквото и да било друго е добро, ако се престъпи мярката на природата.

Душата на човека се развива до последния му дъх.

Работата е необходима за здравето.

Както дрехите се почистват, като се изтупва прахта от тях, така и гимнастиката почиства тялото.

Животът е твърде кратък, за да се изучи една професия.

Медицината е наистина най-благородното от всички изкуства.

Животът е кратък, изкуството – вечно.

Има две неща: наука и предубеденост; науката създава познание, а предубедеността — невежество.

Колкото звезди на небето, толкова скрити тайни в женското сърце.

Бракът е като треска – започва с горещина, а завършва със студ.

Промоцията е валидна до 15 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Д-р Лиса Ранкин е лекар, визионер, който се опитва да промени отживелите представи за медицината и здравето. Тя е бестселър автор на „Ню Йорк Таймс“ и един от популярните лектори в TED. Основател е на Институт по холистична медицина. Провежда семинари и изнася лекции, както онлайн, така и във възстановителни центрове.

Лиса Ранкин е страстно отдадена на своята мисия да помага на хората да се лекуват и да се предпазват от заболявания. Тя търси пресечната точка между науката и духовността, за да ни покаже пътя към физическото и ментално здраве.

Книги от д-р Лиса Ранкин

от д-р Лиса Ранкин

Медицината все още здраво стиска в ръцете си златния ключ към човешкото здраве и не приема идеята, че чрез мислите и емоциите си човек може да подобри здравословното си състояние или обратното – да се разболее. Но истината е, че всичко е в нашите ръце, в нашия могъщ ум.

В човешкия организъм е скрита огромна мъдрост, неподозирана сила, която може да твори чудеса. Просто трябва да му създадем подходящи условия за това.

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от д-р Евгений Божиев

Една безценна книга, от която ще научите как е устроено тялото ви, по какви закони функционира и как да се справите с болките и неразположенията. Ще разберете повече за старостта и с какво са свързани болестите на напредналата възраст. И най-важното – как сами да се справите с тях и да направите тялото си послушно и здраво на всяка възраст.

Ще откриете лесни техники за справяне с конкретни заболявания, методи за премахване на болката в различни части на тялото, както и много общи принципи на здравето…

Емоционална пластичност | д-р Сюзън Дейвид

от д-р Сюзън Дейвид

Един изцяло нов метод за справяне с емоциите! Метод, който ни показва как да се откачим от вредните мисловни модели, да осъзнаем по-добре емоциите си и да живеем в мир с тях, за да се наслаждаваме на взаимоотношенията си, да постигаме целите си и да живеем пълноценно точно сега.

САМО ДО 18.03.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

10 признака, че имате твърде много стрес хормони

За мнозина изразът „под стрес съм“ е станал своеобразен отличителен знак, повод за гордост. Ние парадираме със своя стрес като доказателство, че сме ангажирани, ефективни и ценни за обществото. Но за много от нас понятието „стресиран“ всъщност означава, че много, наистина много се страхуваме.

Можем да излекуваме собствените си болки, като се обърнем към болките на другите – 15 духовни послания, от които се нуждаем днес

Искаме да ви припомним мъдрите слова на двама духовни гиганти, които звучат особено актуално в това тежко за целия свят време – време, в което човечеството се сблъска с небивало [...]

Защо сляпото борене на калории може да ви подведе?

Трябва да се храним по-здравословно, трябва да мислим за храната, но трябва да спрем да броим калориите. Причината, поради която трябва да избягваме броенето на калориите, е, че това е несъвършена техника… [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top