Не се обяснявайте. Вие сте прави. Точка!

Не се обяснявайте. Вие сте прави. Точка!

Кучетата лаят, керванът си върви…

Истината е странно нещо. Има ли я, няма ли я… Всеки философ ще ви каже, че истината е субективна. Има такова понятие като „абсолютна истина“, тоест нещо, което ще бъде вярно по всяко време и при всички условия. Някои философски системи пък отхвърлят даже възможността за съществуването на подобно нещо.

Но да не ви изморявам с теория… Нека да минем към практиката.

Най-смешното е това, че по някаква причина на повечето хора и през ум не им минава, че тяхната собствена истина не е „абсолютна“. Че тяхната малка истина е вярна за тях, но не и за всички останали. И те яростно се хвърлят да я доказват – с пяна на уста, понякога с юмруци, се впускат в безсмислено и безпощадно утвърждаване на собствената си правота.

Тази малка персонална истина може да бъде всякаква:

„Аз не съм някакъв скапан неудачник… до трийсетата си година ще имам собствен апартамент!“ (на практика до трийсетата си година се сдобива не с апартамент, а с инфаркт);

„Шефът трябва да приеме моя план за развитието на компанията, защото той е правилният!“ (на практика след три месеца никой не може да работи с него и той е уволнен);

„Толкова съм му обидена, че няма да му простя, докато не признае, че бях права“ (на практика той също се чувства „прав и обиден“, но в допълнение след скандала си ляга с най-добрата ѝ приятелка – просто така, за отмъщение).

Едно неотменно качество, присъщо на процеса на доказване на собствената правота, е напълно безсмислената загуба на време и сили. Ако изразходвате своите ресурси в оправдания и обяснения пред други хора (при това няма абсолютно никакво значение дали сте пълен идиот, или не), когато се заемете с нещо важно, вече ще сте напълно изтощени. Когато обръщате прекалено голямо значение на „лая на кучетата“, вие неминуемо забавяте хода на своя собствен „керван“, може дори и да спрете. Не забравяйте, че мислите се материализират и ако постоянно мислите за това, че някой бил казал „ще се провалиш“, то е много вероятно да се случи точно така.

Ето и малко елементарна психология. Обърнете внимание на ваши познати родители и техните деца – тези, които непрекъснато чуват от майките си: „Внимавай, ще паднеш!“, „Остави го, ще го счупиш“, „Само да си изцапал това!“, много по-често от други деца падат, чупят и цапат. А после израстват неуверени и комплексирани хора.

Ако повярвате на свой неприятел или доброжелател („Не се захващай с това, ще си вземеш беля на главата… Знаеш, че ти мисля само доброто“), че ще се провалите в някакво начинание и че сте неудачници, ще бъдете точно такива (поне за известно време) и разбира се, няма да се справите с начинанието.

Чуждите думи, които успяват да пробият защитната ви броня, проникват във вас като отрова, която започва да разяжда вашата целеустременост, упоритост, увереност и дори късмет. А болезнената ви реакция казва само едно: „Все пак той беше прав, ще се проваля“.

Престанете да изразходвате психическите си сили и скъпоценното си време, за да доказвате собствената си правота пред други хора, които в повечето случаи изобщо не са важни за вас – бивши съученици, познати и трети братовчеди. Дори и да са важни за вас хора, пак не бива да го правите. Вашето лично мнение си е само ваше. Вашата лична истина си е ваша и на никой друг. Решението какво ще правите с живота си и как ще го живеете касае изключително и само вас.

Вие сте прави. Точка. А това, че сте прави, изобщо не е задължително да става достояние на останалите.

Автор: © Олег Рой; Превод: Гнездото

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!


Препоръчано по темата: „КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА“ Анна Кирянова, издателство Гнездото

●●●

Анна Кирянова е известен руски психотерапевт и професионален философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Има висше философско образование и втора специалност „психологическо консултиране и психология на личността“.

Дълбоките и мъдри истории на Анна Кирянова са вдъхновили хиляди читатели и са им помогнали да погледнат на света по нов начин. Нейната философия е, че позитивните хора невинаги са в състояние сами да разпознаят в себе си положителната енергия. Затова е необходима помощта на специалист, който знае как да „извади“ всичко хубаво и добро, което човек носи в себе си, и да накара това добро да работи в негова полза.

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от д-р Евгений Божиев

Една безценна книга, от която ще научите как е устроено тялото ви, по какви закони функционира и как да се справите с болките и неразположенията. Ще разберете повече за старостта и с какво са свързани болестите на напредналата възраст. И най-важното – как сами да се справите с тях и да направите тялото си послушно и здраво на всяка възраст.

Ще откриете лесни техники за справяне с конкретни заболявания, методи за премахване на болката в различни части на тялото, както и много общи принципи на здравето…

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Благодарим ти, Агата Кристи, благодарим ти за книгите и за житейската мъдрост!

Всички знаем името на Агата Кристи. Всички сме осъмвали с нейните заплетени истории. Но какво знаем за човека Агата Мери Клариса? Аз например не знаех абсолютно нищо освен широко известните [...]

Тест: Как се справяш с негативните емоции и как това се отразява на живота ти?

С помощта на емоциите сме оцелявали в течение на милиони години еволюция. И дори тези, като гняв, тъга, страх, презрение и отвращение, които заемат най-некомфортния дял в емоционалния спектър, вероятно [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top