7 типа негативни хора, които тровят живота ни

7 типа негативни хора, които тровят живота ни

Забелязали ли сте, че около вас има хора, които до такава степен са изпълнени с негативизъм, че трудно допускат дори да се прокрадне някоя позитивна мисъл. Такъв тип личности може да срещнете в семейството си, на работа, а дори и в социалните си кръгове. Напълно възможно е да се чувствате емоционално изтощени, когато се намират близо до вас. Затова трябва да внимавате да не възприемете тяхното заредено с отрицателен заряд поведение.

По-добре е да отбягвате подобен тип хора, поне доколкото можете да си го позволите. Наистина, бъдете силни и не позволявайте да ви потискат. Умишлено да страниш от негативизма на околните, не означава, че изпитваш лоши чувства към тях. Просто приоритетно за теб е ти самият да се чувстваш добре.

Ето и седем типа хора, които е възможно да заоблачат деня ви с песимистичното си отношение:

1. Човекът, на който целият свят му е крив

Някои хора имат навика да възбуждат спорове и да създават драма, без за това да има съществена причина. Не им се връзвайте. Стойте далеч от драмата на околните и самите вие не създавайте такава.

Ако някой ви нападне с враждебно отношение, не му отвръщайте. Запазете хладнокръвие и избегнете конфронтацията, като отговорите със спокойствие и непоколебимост. Колкото по-разбеснял се е човекът пред вас, толкова по-спокойни бъдете вие. Не разрешавайте да ви предаде от гнева си. Не си заслужава.

Бъдете пример за уравновесена личност. Не обръщайте внимание на грубото отношение отсреща и се фокусирайте върху своята любезност. Нека вашите мисли бъдат изпълнени с мир, любов и добри намерения. Използвайте думите си, за да вдъхновявате и да окуражавате, да учите и да възпитавате у околните толерантност и разбиране.

2. Човекът, към чието одобрение вечно се стремите

През различните етапи от живота ви винаги ще се намери някой, който да се отнася със съмнение към вас, да не се държи уважително и да ви третира неправомерно, без за това да има адекватна причина. Не се затормозявайте, опитвайки се да спечелите нечие одобрение. Не се впрягайте излишно и се постарайте да не отдавате голямо значение на чуждото отношение към вас. Понякога сме неспособни да го променим, но пък опитвайки се, можем да подбудим раздразнение у себе си, което само по себе си е ненужно.

Има хора, на които е невъзможно да угодите. Независимо какво правите, то никога не е достатъчно, за да спечелите симпатиите им. Приемете, че това е просто част от живота. Не можете да бъдете по вкуса на всекиго.

3. Човекът, който винаги поставя под съмнение мечтите и стремежите ви

Спрете да давате право на другите да подлагат на съмнение собствените ви мечти и стремежи. Тези хора потискат потенциала ви, като бавно потушават огъня, който ви мотивира.

Ако се предадете и повярвате на тяхната негативна нагласа към вас самите, лесно ще се почувствате обезсърчени. Ще приемете образа на личността, която те ви втълпяват, че всъщност сте, и няма да живеете искрено със себе си. По този начин може да предадете живота си в ръцете на някой друг и в един момент да не можете да определите къде свършва тяхната представа за вас и къде започва вашето истинско Аз. Тяхната мечта ще се превърне във ваш живот.

4. Манипулаторът

Пазете се от манипулатори, които умишлено използват своя негативизъм, за да влияят върху мислите и действията ви. Ако ги наблюдавате от известна дистанция, ще забележите как точно този тип хора са с много по-високо мнение за себе си от необходимото и с високомерното си държание успяват да потиснат и подчинят останалите. С други думи, хората около тях (например вие самите) винаги се вместват перфектно в плановете им, бъдейки манипулирани и използвани за лична облага.

Манипулаторите са хора, които ще сторят всичко по силите си, за да убедят останалите да извършват исканото от тях. Не приемайте това поведение за нормално. Когато някой се опита да упражни контрол върху действията ви, застанете уверено пред него и кажете: „Не така, приятелю! Това, че си въобразяваш, че ме превъзхождаш, не означава, че наистина е така.“

5. Инатливият тип, който продължава да настоява, че трябва да бъдете някой друг

В живота е по-добре да бъдете отхвърляни заради личността, която наистина сте, отколкото да сте уважавани, преструвайки се на някой друг. В крайна сметка единствените връзки, които имат бъдеще, са тези, които могат да ви направят по-добър човек, без това да промени човекът, който сте, или да ви попречи да надраснете себе си.

За съжаление, семействата и старите приятели често не забелязват как сте се променили и сте израснали през годините. Възможно е дори нечестно да ви описват с навиците, които сте имали преди години. Лесно е след продължително напомняне отново да се върнете към старото си „аз“, защото у вас все още е запечатан споменът за това време. Както казват, „Вълкът козината си мени, но нрава не“.

Важно е никога да не забравяте, че вие сте единственият човек, който най-добре знае какво се случва в главата ви. Хората, които не са ви познавали достатъчно добре, може да решат, че сте се променили изцяло. А тези, които си мислят, че ви познават отблизо, е възможно да виждат само изграден от тях модел на вас самите. Отново, вие сте много повече от това, което останалите виждат.

Когато успеете да се дистанцирате от мнението на хората за вас и сте уверени в себе си, ще успеете да отворите сърцето и ума си към истинската любов, към щастието и успеха. Не е нужно да си слагате маска. Нито да играете роля.

6. Приятелят, който отказва да прости за миналите грешки

Благородна постъпка е не никога да не допускате грешки, а когато направите такава, да я разберете, признаете и по възможност да я поправите.

Допускането на грешки и тяхното последващо осъзнаване са естествен спътник на израстващата личност.

Ако някой опърничаво отказва да ви помогне с поучаването ви от минали грешки, то този някой е грешащият. Да се придържаш към миналото, което само по себе си е невъзможно да бъде поправено, е загуба на енергия и не води до нищо ползотворно. Ако някой продължително ви съди по повод миналото ви, използва го срещу вас и отказва да ви прости, може би трябва да поправите бъдещето си, като още в настоящето се отдръпнете от този човек.

7. Най-големият критик – самият ти

Ха! Изненадахте ли се? Всъщност точно това е истината.

Неумолимата самокритика често върви ръка за ръка с липсата на щастие и безпокойството и е напълно неоснователна. Няма причина да бъдете най-големият си критик и непрекъснато да се обвинявате за собствените си несъвършенства. Това, от което всъщност се нуждаете, е да окуражавате себе си. Вашата истинска стойност се крие в това, което сте, а не в това, което не сте.

Недостатъците, които най-често виждате у себе си, са само качества на вашата индивидуалност. Има нещо уникално и специално у вас. Вие сте различни. Вие никога няма да бъдете толкова добри, колкото някой друг, както и другите нямат да бъдат толкова добри, колкото сте вие. Все едно две снежинки да бъдат напълно идентични или някой друг да притежава същите пръстови отпечатъци като вашите. Вие трябва да сте различни. Тук сте, за да изразите себе си и да се насладите на всеки един момент. Приемете ли това, ще разберете, че няма причина да се сравнявате с някой, който не сте.

Какво излиза накрая?

Когато хората се опитват да потиснат мечтите ви, да предопределят бъдещето ви, да ви критикуват и най-вече да отричат човека, който сте, всъщност те ви представят тяхната собствена тъжна история, а не вашата.
Ако човекът, който прави това, всъщност сте вие самите или вашата самокритичност, се опитайте да се освободите от всички отрицателни мисли поне до края на деня. Ще видите, че когато правите това по-често, животът ви ще се промени. Не се нуждаете от негативизъм. Единственото, което може да ви донесе, е страдание. А причина да се страхувате няма.

Животът е лудо пътешествие. Дали ще пътувате на мотор или в автобус, зависи само от това колко смели са мечтите ви.

Автор: MARC CHERNOFF превод Gnezdoto

Промоцията е валидна до 15 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Талантът на Джордан Питърсън като оратор и смелостта му да изразява мислите си го направиха изключително популярен в целия свят. Той е определян като „един от най-значителните съвременни мислители“ и „най-влиятелният интелектуалец на западното общество“, а милиони хора са вдъхновени от личността и словото му. На лекциите и публичните му изяви се стичат десетки хиляди, последователите му в YouTube вече са 5 милиона души, в Twitter – 2,5 милиона, в Instagram – 3,5 милиона, а видеоклиповете, създадени от негови почитатели, които циркулират в мрежата, наближават милиард.

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

САМО ДО 18.03.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Джордан Питърсън: Не позволявайте на децата си да правят неща, които ви карат да не ги харесвате

Наскоро наблюдавах как едно тригодишно хлапе едва-едва се влачи след родителите си сред тълпите хора на летището. На интервали от пет секунди то надаваше пронизителен вик – и по-важното, правеше [...]

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

Западните медии наричат Джордан Питърсън „един от най-значителните съвременни мислители“ и „най-влиятелният интелектуалец на западния свят“, а милиони млади хора са вдъхновени от личността и словото му. В своите „12 правила за живота“ прочутият [...]

Силата на мъжа е във великодушието, а не само във физическата сила или в желязната воля

Мъжката сила прави мъжа успешен, желан, интересен, богат. Тя прави мъжа Мъж. Към такива мъже се стремят, уважават ги, с тях е спокойно и приятно. До такъв човек изпитваш чувство [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top