Не предавай любовта. Животът е непредсказуем

Не предавай любовта. Животът е непредсказуем

Животът е интересен и непредвидим. В него има върхове и спадове, успехи и провали. И съдбата непрекъснато ни предоставя нови шансове и неочаквани обрати. Но може би, когато предадем любовта си, шегите, които си прави тя с нас, са най-жестоки.

Една история разказва за това…

Беден младеж се влюбил в момиче от заможно и известно семейство. Двамата започнали да се срещат, той я ухажвал пламенно и постепенно между тях се зародила любов. И един ден момчето се престрашило и предложило брак на своята любима.

Но отговорът му подействал като плесница в лицето:

– Виж, миличък… знаеш, че те обичам… но бракът е много сериозна крачка в живота. И не мисля, че от нашето общо съжителство може да излезе нещо добро. Не знам дали съм готова да жертвам всичко – начина си на живот, средата си – в името на любовта. И двамата знаем, че бедността може да съсипе и най-романтичната връзка. А когато започнат битовите проблеми, всичко ще отиде по дяволите.

– Но аз ще работя, ще успея! Ще ти осигуря всичко, за което си мечтала… Обещавам ти! – възкликнал младежът. – Нима не е по-важна любовта?

– Съжалявам, скъпи, но любовта е до време. Всъщност може би е най-добре да се разделим още сега, тъй като връзката ни е безперспективна. Сигурна съм, че всеки от нас ще срещне подходящия човек, с когото да създаде семейство.
След този разговор двамата наистина се разделили. И всеки поел по пътя си. Но младежът никога не забравил унижението. И своята предадена любов.

Минали повече от петнайсет години, без да се чуят и видят повече. Един ден обаче съдбата решила да ги срещне отново. В един съботен ден двамата съвсем случайно се озовали един срещу друг в оживен търговски център. Тя се била превърнала в красива жена, а той – в улегнал мъж на средна възраст. Както винаги, била облечена в скъпи, елегантни дрехи, а в ръцете си държала множество пликове на известни модни марки.

Когато видяла привлекателния мъж и срещнала пог­леда му, тя веднага познала своя бивш приятел от младежките години.

– Господи… каква неочаквана среща! Не мога да повярвам, че се виждаме след толкова години! Как си, как я караш? – оживено възкликнала жената.

– Благодаря, добре съм – сдържано отговорил мъжът със спотаена тъга в погледа. – А при теб как вървят нещата?

– О, при мен всичко е чудесно. Отворих малка галерия. Омъжих се, имам две прекрасни деца. Между другото, съпругът ми е на много висока длъжност в една от най-проспериращите компании в града. Радва се на забележителна кариера и шестцифрен годишен доход. Няма от какво да се оплача…

В същия момент към тях се приближил съпругът ѝ, който изглеждал видимо объркан от неочакваната среща.

– Здравейте, сър. Как сте? Виждам, че вече сте се запознали със съп­ругата ми – смутено се обърнал той към нейния събеседник.

– Здравейте, мистър… – започнал мъжът, опитвайки се да си спомни името.

– Картър, сър. Не се притеснявайте, сигурно ви е трудно да помните толкова имена… – угоднически изрецитирал съпругът, след което се обърнал към жена си: – Скъпа, искам да ти представя собственика на нашата компания…

Жената била толкова силно поразена от този неочакван обрат на събитията, че не успяла да изрече и дума. А нейният бивш приятел леко се усмихнал и казал:

– Знаете ли, аз трябва да тръгвам. Имам важна среща. Радвам се, че се срещнахме. Приятен ден.

Обърнал се и се отдалечил.

Вече излязла от първоначалния шок, жената решила да уточни:

– Искаш да кажеш, че това е ексцентричният мултимилионер, за когото толкова си ми разказвал?!

– Да, скъпа. Понякога изглежда малко саможив, но е изключителен човек. Много скромен е и никога не парадира с богатството си. Всички се чудят коя ще е късметлийката, която ще се омъжи за него.

– Нима все още не е женен? – с особен трепет в гласа попитала жената.

– Ами, да… Чувал съм, че като млад е имал някаква нещастна любов. И след това е бил толкова опустошен, че дълги години избягвал всякакви сериозни връзки. Всъщност не знам каква е истината, но много ми се иска да видя физиономията на тази жена, която е разбила сърцето му, сега, когато е един от най-влиятелните бизнесмени у нас. Да не говорим, че има цяла тълпа от почитателки…

Увлечен в разказа си, мъжът не забелязал, че съпругата му е изпуснала пликовете със скъпите си покупки. Тя стояла до него, пребледняла и неподвижна като статуя, а в крайчеца на окото ѝ напирала сълза…

Човек може да излъже себе си, да излъже друг. Но няма как да излъже съдбата.
Павел Вежинов

 


Притчата е част от сборника ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА: 150 ИСТОРИИ ЗА ЧУДОТО НА ЖИВОТА, издателство Гнездото

Ако тихият глас на сърцето ви е заглушен от хилядите незначителни и безсмислени неща, с които е пълен животът ни, тази книга ще ви помогне да си припомните онези истински и важни неща, които са в най-съкровените кътчета на сърцето. Защото те винаги са били там.

В „ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА“, третата книга от колекцията с притчи, подбрахме 150 малки и топли истории, повечето от които са така наречените съвременни притчи. Техните сюжети са от нашето съвремие, а някои дори са по действителни случаи.

Тези истории ще заредят деня ви с енергия, ще стоплят сърцето ви и ще ви успокоят след дългия ден…

Промоцията е валидна до 15 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

САМО ДО 18.03.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Какво е да живееш в три различни века. Разказите на едни от най-дълголетните хора на планетата

Те не са супергерои, но можем да ги считаме за такива поради факта, че са успели да останат на този свят много повече време, отколкото предполага средната продължителност на живота. [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top