Най-малкото добро дело е по-добро от най-голямото добро намерение

Най-малкото добро дело е по-добро от най-голямото добро намерение

Млад мъж вървял по пътя, мислейки си за своя беден и труден живот. И както ходел, забил поглед в земята, изведнъж забелязал нещо в краката си. Навел си, разровил пръстта и – какво да види – една стара ръждясала монета!

„Ама че късмет! Е, не е кой знае колко, ама все пак ще купя един хляб“ – помислил си доволно той, сложил монетата в кесията си и продължил.

И толкова се въодушевил от находката си, че блажено се размечтал: „Ами ако сега намеря двайсет такива монети! Ще купя подаръци за баща ми и майка ми, да ги поглезя…“
Веднага щом му хрумнала тази мисъл, усетил, че кесията му натежала. Отворил я и ахнал от изненада – вътре имало двайсет монети, досущ като първата! Човекът толкова се зарадвал, че смело продължил да си фантазира.

– Ех, а колко хубаво би било да имах сто монети… С тях бих могъл да купя на родителите си крава, а и най-накрая ще ремонтирам покрива на къщата им.

В този момент отново почувствал, че кесията му е станала доста по-тежка. Погледнал в нея и не могъл да повярва на очите си – вътре проблясвали сто сребърни монети.

– Чудеса се случват днес! Колко е добър Господ с мен, бед­ния човек… – щастливо възкликнал мъжът. – А ако изведнъж, по същия чудодеен начин се окаже, че имам петстотин монети? Тогава ще купя една нова хубава къща, ще се оженя и ще поканя баща ми и майка ми да живеят с нас.

И чудото пак се случило. Вече в кесията му лежали петстотин сребърни монети, които едва се побирали в нея.
В този момент, уверен в благосклонността на съдбата, човекът се почувствал толкова богат и самодоволен, че забравил за добрите си намерения и… започнали да го измъчват съмнения.

„Добре де, ще купя къща… – размислил се той. – Но може би не е добра идея баща ми и майка ми да идват да живеят с мен… Те са такива мърморковци и сигурно няма да се спогаждат с жена ми. А за какво им е крава? Само още грижи… Те и сега са си добре… Няма смисъл да харча толкова пари. Сигурно ще ми потрябват за друго…“
И докато си размишлявал така, мъжът изведнъж усетил, че кесията му е олекнала. Бавно я извадил от джоба си и с треперещи ръце я отворил.

Вътре имало само една мръсна ръждясала монета.

Най-малкото добро дело е по-добро от най-голямото добро намерение.
Японска поговорка

 


Притчата е част от сборника ПОПИТАЙ МЪДРЕЦА: 150 ПРИТЧИ ЗА ВЕЛИКАТА ТАЙНА НА ЖИВОТА, издателство Гнездото

Ако познавате първия сборник с притчи, вероятно знаете какъв незаменим помощник в трудни моменти могат да бъдат тези малки истории с техните простички духовни напътствия и поуки. Втората книга от поредицата, „ПОПИТАЙ МЪДРЕЦА“, ще ви отведе на едно ново пътуване към себе си, след което ще се почувствате по-мъдри, по-силни и умиротворени. И може би ще успеете да се докоснете до Великата тайна на живота.

Просто отворете сърцето си и се потопете в мъдростта на вековете…

Промоцията е валидна до 15 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

САМО ДО 18.03.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Как страхът ни разболява: невронауката за хроничния страх

Когато умът превключи от страх към любов, той е способен да излекува тялото. И това не е някакво метафизично явление. Това е най-обикновена физиология. Невроизследователят Джоузеф Леду, който в своята [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top