Най-малкото добро дело е по-добро от най-голямото добро намерение

Най-малкото добро дело е по-добро от най-голямото добро намерение

Млад мъж вървял по пътя, мислейки си за своя беден и труден живот. И както ходел, забил поглед в земята, изведнъж забелязал нещо в краката си. Навел си, разровил пръстта и – какво да види – една стара ръждясала монета!

„Ама че късмет! Е, не е кой знае колко, ама все пак ще купя един хляб“ – помислил си доволно той, сложил монетата в кесията си и продължил.

И толкова се въодушевил от находката си, че блажено се размечтал: „Ами ако сега намеря двайсет такива монети! Ще купя подаръци за баща ми и майка ми, да ги поглезя…“
Веднага щом му хрумнала тази мисъл, усетил, че кесията му натежала. Отворил я и ахнал от изненада – вътре имало двайсет монети, досущ като първата! Човекът толкова се зарадвал, че смело продължил да си фантазира.

– Ех, а колко хубаво би било да имах сто монети… С тях бих могъл да купя на родителите си крава, а и най-накрая ще ремонтирам покрива на къщата им.

В този момент отново почувствал, че кесията му е станала доста по-тежка. Погледнал в нея и не могъл да повярва на очите си – вътре проблясвали сто сребърни монети.

– Чудеса се случват днес! Колко е добър Господ с мен, бед­ния човек… – щастливо възкликнал мъжът. – А ако изведнъж, по същия чудодеен начин се окаже, че имам петстотин монети? Тогава ще купя една нова хубава къща, ще се оженя и ще поканя баща ми и майка ми да живеят с нас.

И чудото пак се случило. Вече в кесията му лежали петстотин сребърни монети, които едва се побирали в нея.
В този момент, уверен в благосклонността на съдбата, човекът се почувствал толкова богат и самодоволен, че забравил за добрите си намерения и… започнали да го измъчват съмнения.

„Добре де, ще купя къща… – размислил се той. – Но може би не е добра идея баща ми и майка ми да идват да живеят с мен… Те са такива мърморковци и сигурно няма да се спогаждат с жена ми. А за какво им е крава? Само още грижи… Те и сега са си добре… Няма смисъл да харча толкова пари. Сигурно ще ми потрябват за друго…“
И докато си размишлявал така, мъжът изведнъж усетил, че кесията му е олекнала. Бавно я извадил от джоба си и с треперещи ръце я отворил.

Вътре имало само една мръсна ръждясала монета.

Най-малкото добро дело е по-добро от най-голямото добро намерение.
Японска поговорка

 


Притчата е част от сборника ПОПИТАЙ МЪДРЕЦА: 150 ПРИТЧИ ЗА ВЕЛИКАТА ТАЙНА НА ЖИВОТА, издателство Гнездото

Ако познавате първия сборник с притчи, вероятно знаете какъв незаменим помощник в трудни моменти могат да бъдат тези малки истории с техните простички духовни напътствия и поуки. Втората книга от поредицата, „ПОПИТАЙ МЪДРЕЦА“, ще ви отведе на едно ново пътуване към себе си, след което ще се почувствате по-мъдри, по-силни и умиротворени. И може би ще успеете да се докоснете до Великата тайна на живота.

Просто отворете сърцето си и се потопете в мъдростта на вековете…

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Как действа на организма приемът на лекарства

През последните години медицината започна да използва фармакотерапията като основен метод на лечение. Постепенно лекарите от лекуващи се превърнаха в предписващи лекарства. Необузданото използване на фармакотерапията в цял свят доведе [...]

Когато съдим другите…

Едно момче попитало мъдреца: – Кажете Учителю, защо всички ни учат, че не бива да съдим другите? Моля ви, обяснете ми защо това е толкова важно. Учителят, както винаги постъпвал, [...]

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

Западните медии наричат Джордан Питърсън „един от най-значителните съвременни мислители“ и „най-влиятелният интелектуалец на западния свят“, а милиони млади хора са вдъхновени от личността и словото му. В своите „12 правила за живота“ прочутият [...]

Жертва ли сме на своите гени?

Още доказателства за идеята, че убежденията се превръщат във физиологически промени в тялото, идват от лабораториите на учените, които изследват онзи дял от молекулярната биология, наречен епигенетика – „контрол над [...]

Ти ме научи да обичам…

Един мъж казал на съпругата си най-важните думи: „Ти ме научи да обичам“. През годините, в които били заедно, той много пъти ѝ казвал „обичам те“. Но тези най-важни [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top