Чашата не променя вкуса на кафето. Лъскавите опаковки на живота не променят стойността му…

Чашата не променя вкуса на кафето. Лъскавите опаковки на живота не променят стойността му…

Група бивши състуденти, повечето от които добри професионалисти и успели хора, се събрали и решили да посетят своя любим професор от университета. Те отишли в дома му и скоро разговорът се насочил към проблемите на съвременния свят и неизбежно заговорили и за непрекъснатия стрес, на който всички са подложени в ежедневието си.

Домакинът, който през това време приготвял кафе в кухнята, след малко се появил с поднос с голяма кана кафе и множество чашки. Бившите студенти на професора с любопитство забелязали, че всички чашки за кафе са напълно различни, с различни форми и цветове, скъпи и евтини, ефектни и обикновени, пъстри и едноцветни.

Имало както изискани чаши от фин порцелан, така и най-обикновени стъклени и керамични, дори и пластмасови чашки.

След като сложил каната с кафето и чашите в средата на масата, професорът приканил своите гости всеки да си избере чашка, която му допада. После сипал кафе на всеки един и тихо заговорил:

– Обърнахте ли внимание, че най-красивите и скъпи чашки свършиха най-напред, а евтините и обикновените останаха? Това е нормално, все пак всеки иска за себе си най-доброто. Но… чашата, която избра всеки от вас, прибави ли вкус или качество на кафето. Вие искахте кафе и го получихте – топло, ароматно и ободряващо. Но инстинктивно пожелахте нещо повече, и то най-доброто. Всеки искаше да вземе красива и изискана чаша. Чудите се защо ви говоря всичко това ли? Всъщност замисляли ли сте се, че в повечето случаи точно това е причина за стреса, за който говорехме преди малко. Защото всички ние ежедневно сме в подобна ситуация – търсим най-доброто, най-ефектното, най-скъпото… Но забравяме, че това са само опаковки. Кариерата, парите, социалното положение – това са просто опаковки, в които е скрит животът, който водим. Понякога са лъскави, скъпи, дори луксозни, придават му определена форма, променят нещата външно, но дали влияят на неговото качество и стойност? А доста често, когато прекалено много се фокусираме върху тези опаковки, спираме да се наслаждаваме на самия живот. Така че, независимо каква е чашата, наслаждавайте се на своето кафе.

Търсим най-ефектното, най-скъпото, но забравяме, че това са само опаковки, в които е скрит животът…

 


Притчата е част от сборника ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА: 150 ИСТОРИИ ЗА ЧУДОТО НА ЖИВОТА, издателство Гнездото

Ако тихият глас на сърцето ви е заглушен от хилядите незначителни и безсмислени неща, с които е пълен животът ни, тази книга ще ви помогне да си припомните онези истински и важни неща, които са в най-съкровените кътчета на сърцето. Защото те винаги са били там.

В „ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА“, третата книга от колекцията с притчи, подбрахме 150 малки и топли истории, повечето от които са така наречените съвременни притчи. Техните сюжети са от нашето съвремие, а някои дори са по действителни случаи.

Тези истории ще заредят деня ви с енергия, ще стоплят сърцето ви и ще ви успокоят след дългия ден…

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Когато съдим другите…

Едно момче попитало мъдреца: – Кажете Учителю, защо всички ни учат, че не бива да съдим другите? Моля ви, обяснете ми защо това е толкова важно. Учителят, както винаги постъпвал, [...]

Умните не се обиждат, а правят изводи – 25 цитата от Агата Кристи

Един дълъг, изпълнен с емоции и превратности живот. Една изключителна личност, надарена с богато въображение, природна интелигентност и неизчерпаема страст към живота... Това е тя, Агата Кристи, неизбледняващата икона [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top