Лечителят, който изучавал изкуството да бъдеш здрав

Лечителят, който изучавал изкуството да бъдеш здрав

В едно планинско село живеели двама лечители. Единият бил изкусен билкар. Ден и нощ той усърдно изучавал различните болести, билки и лекове, следвайки мечтата си да избави хората от болката и страданието. За другия лечител се знаело малко, той бил мъдър човек, но много мълчалив.

Когато ходели при него, най-често го откривали да медитира. А когато го питали защо не събира билки и не се интересува от различни лекове, той неизменно отговарял:
– Аз не се интересувам много от болестите. Искам да изуча изкуството да бъдеш здрав.

Минало време и билкарят помагал на все повече хора. Славата му се разнесла далеч извън пределите на областта и от цялата страна заприиждали хора, всеки с болката си. А другият лечител все така продължавал да посвещава голяма част от деня си на своята медитация. Някои от селяните започнали открито да му се подиграват.

– Какъв лечител си ти! Един човек не си излекувал! Само стоиш и медитираш… И изобщо каква е ползата от това твое занимание?
– Аз изучавам изкуството да бъдеш здрав – отговарял той по същия начин.

А доволните пациенти на билкаря с времето започнали да осъзнават, че въпреки че им помага, все по-често им се налага да прибягват до услугите му – избави ги от една болест и се появява нова, излекува ги и от нея, появява се трета. Тогава някои хора – кой от любопитство, кой с последна надежда за изцеление – решили да се допитат и до „странния“ лечител. Но той ги посрещал с думите:

– Защо идвате при мен? Аз не приготвям лекарства. Всичко, което мога да направя за вас, е да ви науча да бъдете здрави.
– Научи ни! – казвали най-отчаяните. – Повече от всичко искаме да бъдем здрави.

– За да сте здрави и да забравите за болестите, които ви измъчват – започнал лечителят, – трябва да изпълните едно много важно условие. Погледнете дълбоко в себе си и вижте какво ще откриете в душата си. Ако там има ненавист, ревност и гняв, ако таите злоба и пазите стари обиди, трябва да знаете, че именно те тормозят тялото ви. От това боледувате.

– И какво да направим в такъв случай? – недоумявали болните.

– Нали ако искате да премахнете лошата миризма от една стая, отваряте прозореца и оставяте да влезе чист въздух – казал мъдрият лечител. – Направете същото и с душата си. Ако откриете в себе си злоба и негодувание, пуснете в сърцето си доброто, ако там се е загнездила обида, дайте път на прошката, ако сте натрупали ненавист и гняв, оставете да влезе любовта.

Ако откриете в себе си злоба и негодувание, пуснете в сърцето си доброто, ако там се е загнездила обида, дайте път на прошката, ако сте натрупали ненавист и гняв, оставете да влезе любовта.

И така, първите болни, които се докоснали до мъдростта и съвета на лечителя, постепенно започнали да се променят, започ­нали да изкореняват своите мъчителни емоции, а с това се върнало и здравето им. Все повече хора започнали да го посещават и да търсят изцеление при него, а той с радост им преподавал своя урок по здраве.

Така от ден на ден все по-малко хора търсели лековете на билкаря. И колкото повече се разнасяла славата на мъдрия лечител, толкова повече негодувал и се гневял билкарят.

– Този мошеник ви лъже! – възмущавал се той. – Никой не може да лекува без лекарства. Аз изучавам болестите и лековете вече двайсет години! Аз съм този, който може да ви помогне!

Но един ден самият той се разболял много тежко. Изпробвал всички свои билки и лекарства, но нищо не му помагало. Накрая, в отчаянието си решил дори да опита метода на другия лечител, въпреки огромната ненавист, която изпитвал към него. „Ето, сега ще изчистя от себе си всички негативни чувства, които ме тормозят! – казал си той. – Ще ги изкореня до дъно, ще ги унищожа!“ Но колкото повече се опитвал да изтръгне от душата си негодуванието и омразата, толкова повече се концентрирал върху тях. А болестта му се задълбочила още повече.

Накрая, още по-раздразнен и озлобен срещу другия лечител, той с последни сили се добрал до дома му и още от вратата се разкрещял:

– Лъжец такъв! Това, на което учиш хората, е пълна безсмислица! Ето, и аз опитах да се излекувам по твоя начин, но както виждаш, положението ми е безнадеждно! И най-вероятно скоро ще умра…

А мъдрият лечител го изслушал, помълчал малко и после тихо казал:

– Ти просто не си разбрал правилно моята философия. За да изчистиш дробовете си, трябва да вдишаш чист въздух, а не да спреш да дишаш. Ти си се опитал да изкорениш пагубните си чувства, но си се вторачил още повече в тях. Единственият начин да го постигнеш е да ги заместиш с любов, да създадеш добро и да простиш.

Тогава билкарят паднал в краката на своя съперник и се разплакал като малко дете.
– Моля те, прости ми. И ме научи да бъда здрав! – казал със сетни сили той.

Не трябва да се лекува тялото, без да се лекува душата.
Сократ

 


Притчата е част от сборника ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА: 150 ИСТОРИИ ЗА ЧУДОТО НА ЖИВОТА, издателство Гнездото

Ако тихият глас на сърцето ви е заглушен от хилядите незначителни и безсмислени неща, с които е пълен животът ни, тази книга ще ви помогне да си припомните онези истински и важни неща, които са в най-съкровените кътчета на сърцето. Защото те винаги са били там.

В „ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА“, третата книга от колекцията с притчи, подбрахме 150 малки и топли истории, повечето от които са така наречените съвременни притчи. Техните сюжети са от нашето съвремие, а някои дори са по действителни случаи.

Тези истории ще заредят деня ви с енергия, ще стоплят сърцето ви и ще ви успокоят след дългия ден…

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Благодарим ти, Агата Кристи, благодарим ти за книгите и за житейската мъдрост!

Всички знаем името на Агата Кристи. Всички сме осъмвали с нейните заплетени истории. Но какво знаем за човека Агата Мери Клариса? Аз например не знаех абсолютно нищо освен широко известните [...]

Как страхът ни разболява: невронауката за хроничния страх

Когато умът превключи от страх към любов, той е способен да излекува тялото. И това не е някакво метафизично явление. Това е най-обикновена физиология. Невроизследователят Джоузеф Леду, който в своята [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top