Далай Лама: Когато спориш с близък човек, говори само за конкретната ситуация, не намесвай миналото

Далай Лама: Когато спориш с близък човек, говори само за конкретната ситуация, не намесвай миналото

Той е духовен водач не само на будистите в Тибет, Монголия, Тува и др., но е възприеман като велик гуру от милиони хора по света. Роден е в Тибет през 1935 г. През 1989 г. получава Нобелова награда за мир за делото си, посветено на мирната борба за автономия на Тибет от Китай.

Нека да си припомним някои от неговите завети, докоснали сърцата и умовете на милиони хора по света…

Безсмислено е да се тревожиш. Ако ситуацията може да се оправи, значи няма смисъл да се тревожиш. Ако не може да се оправи, значи тревогата ти няма няма да помогне. 

Съди за своя успех по това, от което ти се е наложило да се откажеш, за да го постигнеш.

Помни, че понякога да не получиш това, което искаш, е всъщност голям късмет.

Знай, че големите постижения и голямата любов изискват и голям риск.

Ключът към щастието е вътрешният мир. Когато си го постигнал, няма значение какви външни проблеми те спохождат. Ако не си в мир със себе си, колкото и комфортен и уреден да е животът ти, различните обстоятелства вечно ще те карат да се чувстваш тревожен, несигурен, нещастен.

Всеки ден прекарвай малко време насаме със себе си. Това ще ти помогне да станеш по-уравновесен и по-позитивен.

Врагът е твоят най-добър учител. Той те провокира да откриеш и изявиш своите най-силни страни.

Мирът не е липса на конфликти. Различия винаги ще съществуват. Важното е обаче да се разрешават с мирни средства, разбирателство и състрадание.

Днес състраданието се приема като радикално и странно поведение. Но ти бъди състрадателен, и то не само към своите близки. Към всички хора. Към познатите и непознатите. Защото без състрадание светът е обречен.

Любовта е отсъствието на желание да съдиш другия.

Когато спориш с близък човек, говори само за конкретната ситуация. Не намесвай миналото.

Нека атмосферата на любов в дома ти е в основата на твоя живот.

Живей добър, почтен живот. Когато остарееш и се връщаш към спомените си, ще се насладиш отново на преживяното.

Бъди готов да се промениш, но не изневерявай на ценностите, в които вярваш.

Когато губиш нещо, не губи и урока.

Три правила ще ти помогнат да живееш по-добре: уважавай себе си, уважавай другите, бъди отговорен за своите действия.

Бъди благодарен на приятеля, който показва твоите недостатъци и грешки. Отнасяй се с него така, сякаш ти е разкрил голямо съкровище…

Не позволявай на дребен спор да разруши голямо приятелство.

Когато осъзнаеш, че си направил грешка, не губи време в самообвинения. Просто веднага се заеми да я поправиш.

Каквото и да става, не се предавай.

Работи върху сърцето си. Прекалено много работим върху умовете си, вместо върху сърцата си.

Веднъж в годината посещавай място, на което никога преди не си бил.

Ако мислиш, че си прекалено малък, за да притежаваш силата на промениш нещо, опитай се да заспиш, докато край теб има комар.

Ако всеки от нас осъзнае потенциала, който носи в себе си, светът наистина ще стане по-добър.

Споделяй своите знания с децата. Засега това е единственият известен начин да достигнем безсмъртие.

Отнасяй се с нежност към земята. Не я замърсявай.

Далай Лама

Промоцията е валидна до 30 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Двама духовни гиганти, двама носители на Нобеловата награда за мир и един вечен въпрос: Как да открием радостта пред неизбежното страдание на живота?

„Книгата на радостта“ ще ви направи съпричастни към една изумителна среща на двама стари приятели, която въвлича в задълбочен диалог две от най-големите вероизповедания в света: християнството и будизма. Един откровен и смислен разговор за прошката и смирението, за доброто и злото, за състраданието и благодарността.

Седем дни, изпълнени със смях и сълзи, през които двамата духовни учители се взират в бездната и отчаянието на нашето време, за да отговарят на въпросите, които вълнуват всеки човек.

Негово Светейшество Далай Лама е преживял повече от 50 години изгнание, а архиепископ Дезмънд Туту – дългите години на апартейда, изпълнени с прекършващо волята насилие и потисничество …

от Далай Лама и Дезмънд Туту

През април 2015 г. архиепископ Туту пътува до дома на Далай Лама в Дхарамсала, Индия, за да отпразнуват заедно 80-ия рожден ден на Негово Светейшество и да създадат тази книга като дар за всички хора.

Един откровен и смислен разговор на двама духовни гиганти, които споделят своите лични истории и трудно извоювана мъдрост.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Агата Кристи

Тази книга е невероятна среща с една изключителна, неповторима личност. Пътят на Агата Кристи е изпълнен с радости и скърби, с премеждия и триумфи, но винаги – с оптимизъм и жажда за живот!

Тя ще ви зарази със своя оптимизъм, ще ви помогне да преосмислите собствените си тревоги и неволи и ще ви вдъхне кураж и нова страст към живота!

Най-интересната книга на великата писателка!

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

САМО ДО 30.04.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

10 признака, че имате твърде много стрес хормони

За мнозина изразът „под стрес съм“ е станал своеобразен отличителен знак, повод за гордост. Ние парадираме със своя стрес като доказателство, че сме ангажирани, ефективни и ценни за обществото. Но за много от нас понятието „стресиран“ всъщност означава, че много, наистина много се страхуваме.

Тест: Как се справяш с негативните емоции и как това се отразява на живота ти?

С помощта на емоциите сме оцелявали в течение на милиони години еволюция. И дори тези, като гняв, тъга, страх, презрение и отвращение, които заемат най-некомфортния дял в емоционалния спектър, вероятно [...]

Не пропускай безценните мигове с родителите си. Утре може да е късно…

Приятелите могат да бъдат предатели, любимите – неверни, но родителите винаги остават с теб. Те са най-безценното в живота... и най-недооцененото от нас. Една притча разказва за това... В една [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top