Какво научих от бедното си детство

Какво научих от бедното си детство

Ако искаш да се почувстваш богат, просто преброй нещата, които притежаваш, които не могат да бъдат купени с пари.

Отраснах във ферма. Баща ми беше наемен земеделски работник, а майка ми се грижеше за цялото семейство. Бяхме шестима братя и сестри, аз бях петото дете в семейството. Имахме малко пари, но винаги съм се чувствала обичана, никога не съм се чувствала лишена от нищо. Бях богата по много начини. Имахме две стаи, нямахме истинска кухня (беше една стая определена за целта), нямахме течаща вода, нито вътрешна баня, нито телевизор или пък телефон. Имахме електричество.

Ето уроците, които научих, израствайки в тази среда…

Научих се да споделям.
Бяхме четири сестри и спяхме в две легла, по две в легло. Каквото и да ни минеше през ума, ние го споделяхме.

Научих се да се грижа добре за малкото, което имам, и да бъда благодарна.
Всеки от нас имаше един чифт обувки, малко дрехи и по една играчка, която получавахме на Коледа. Така че трябваше да се грижим добре за малкото неща, които притежавахме, и да не приемаме всяко нещо за даденост. На рождените ни дни винаги имаше домашно приготвена торта, а подаръкът беше да оберем суровото тесто от купата и да доядем неизползваната глазура.

Научих се да си използвам въображението си.
Когато имаш малко играчки, трябва да си правиш свои собствени. Качвахме се на високи консерви от домати, които връзвахме към краката си с въже. Играехме със стари гуми и празни варели, като ги търкаляхме и тичахме след тях. Изобретявахме си кокили от пръчки, които са подходящи за целта.

Научих се да ям, докато заситя глада си, а не докато преям.
Храната беше ограничена, но балансирана. Всеки имаше своя дял – майка ми делеше порциите, така че да има по равно за всеки. Никога не ми е минавало през ума, че може да се яде сладолед направо от кутията, докато не пораснах. Никога не съм имала проблем с килограмите, защото се хранехме правилно и ценяхме високо храната, която имахме.

Научих, че хората правят къщата дом, а не броят на стаите.
Нямахме много свободно пространство, но бяхме заедно. Говорехме си, играехме си, смеехме си… е, понякога се случваше и да се сбием за нещо.

Научих се да работя в екип.
Когато живееш в малко пространство, трябва да работиш в екип. Така придобиваш добри работни навици и научаваш какво е това трудолюбие.
Понякога припечелвахме, когато помагахме на фермерите да поливат реколтата си. А в останалото време винаги се стараехме къщата да е подредена, за да има място за минаване.

Когато се върна назад към детството си и ценностите, които то е създало у мен, осъзнавам колко голям късмет съм имала и какво щастливо дете съм била. Да, сега нещата са по-добре и животът е много по-лесен, но аз знам кои са важните неща в живота и от какво се нуждаеш, за да бъдеш щастлив. Това са хората, с които споделяш живота си – спомените, които създавате заедно, и смеха, който споделяте.

Вещите не те правят щастлив. Живеенето в настоящия момент и живеенето всеки ден с любов, която изпълва сърцето ти, това може да те дари с щастие. Купувам само това, от което имам нужда. Имам храна, подслон, вода, въздух, който да дишам, и хора, които обичам и които ми отвръщат със същото.

Благодарна съм за това, което имам, което придава уют в ежедневието ми. И се грижа добре за всички онези малки неща, които правят живота ми по-приятен и по-лесен.

Понякога се заглеждам в хората с материалното мислене. Всичко, за което се вълнуват, е как да си купят нещо, да имат поредната придобивка.
Заблуждават се, че така ще намерят щастието, но щастие не се купува.

Истинското щастие няма етикет с цена. Щастието е нещо, което избираме със собственото си мислене и възприятие.

Всичко зависи от начина, по който самите ние приемаме живота. Любовта в сърцата ни. Хората, които познаваме и обичаме. Спомените, които имаме.

И когато смъртта почука на вратата, това, което ще е важно, е как сме обичали, как сме живели, и какво са запомнили хората за нас. Хората няма да си спомнят къщата, в която сте живели, нито вещите, които сте имали. Хората ще запомнят споделения смях, дългите разговори, уроците, на които евентуално сте ги научили, и най-важното любовта, с която сте ги дарили.

В крайна сметка това ни прави хора – начинът, по който сме докоснали живота на другите, любовта, която сме дали и получили. Това ще има значение и ще бъде запомнено. Ще се усмихнат ли хората, когато се сетят за нас, ще се засмеят ли?

Автор: Деби Билс; Източник: Мениджър Нюз

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

Книги от д-р Лиса Ранкин

от д-р Лиса Ранкин

Медицината все още здраво стиска в ръцете си златния ключ към човешкото здраве и не приема идеята, че чрез мислите и емоциите си човек може да подобри здравословното си състояние или обратното – да се разболее. Но истината е, че всичко е в нашите ръце, в нашия могъщ ум.

В човешкия организъм е скрита огромна мъдрост, неподозирана сила, която може да твори чудеса. Просто трябва да му създадем подходящи условия за това.

  • Със сигурност сте чували легендата, според която Бог разполовил човешката душа на две части – мъжка и женска. И обрекъл хората вечно да търсят своята половинка на земята, за да постигнат съвършената хармония. Да, звучи [...]

  • Западните медии наричат Джордан Питърсън „един от най-значителните съвременни мислители“ и „най-влиятелният интелектуалец на западния свят“, а милиони млади хора са вдъхновени от личността и словото му. В своите „12 правила за живота“ прочутият психолог отговаря на най-сложните въпроси, [...]

  • Собственикът на зоомагазин закачил на витрината съобщение, че продава малки кученца. Обявата привлякла вниманието на минаващо оттам дете и то веднага влязло в магазина. – Бихте ли ми показали кученцата, които се продават? – попитало [...]

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Можем да излекуваме собствените си болки, като се обърнем към болките на другите – 15 духовни послания, от които се нуждаем днес

Искаме да ви припомним мъдрите слова на двама духовни гиганти, които звучат особено актуално в това тежко за целия свят време – време, в което човечеството се сблъска с небивало [...]

„Храни се като мен и ще изглеждаш като мен“, или как инфлуенсърите продават панацея на уязвимите

Хората, които рекламират и препоръчват тези стилове на живот, в повечето случаи са красиви млади дами, разполагащи с плоски като дъска кореми, миниатюрни пори (които по някаква случайност никога не се запушват) и, разбира се, с голяма група отдадени последователи в социалните мрежи. Това е реалността в индустрията.

Подменя ли се виновникът за гастрита и язвената болест

В името на печалбите на фармацевтичните компании, започнаха да учат младите лекари, че за тези заболявания е виновна бактерията хеликобактер пилори. Точно тя, видите ли, предизвиквала развитието на гастрита и язвената болест. И подкрепят твърдението си с довода, че при тези болести я откриват в стомаха по-често, отколкото когато ги няма.

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top