С думи можеш смърт да предотвратиш. С думи можеш мъртвия да съживиш

С думи можеш смърт да предотвратиш. С думи можеш мъртвия да съживиш

В живота често има случаи, в които не можем да помогнем на човека до себе си с нищо друго освен с думи. С думи на утеха, с думи, които лекуват и носят надежда. На пръв поглед това е малка и незабележима подкрепа, но понякога тя е единственото, от което човек се нуждае, и може да преобърне целия му свят. Направете го още днес. Дори за някой непознат. Не струва нищо, но значи много.

Тежко болен мъж почти месец лежал прикован в болничното си легло. Не можел нито да става, нито да се движи. И единствената му връзка с външния свят били разказите на друг болен, когото наскоро настанили на съседното легло. Новодошлият всяка сутрин сядал до прозореца и радушно разказвал на неподвижния мъж какво вижда навън…

Там имало малък зелен парк с приказни цветя и с красив фонтан по средата. В него винаги било шумно и оживено. Разхождали се майки с деца, шумни групички младежи карали велосипеди, тичали кучета, възрастни двойки сядали на пейките и си говорели с часове. Всеки ден бил пъстър и различен…

А мъжът до прозореца толкова сладкодумно разказвал за живота навън, че докато гледал в тавана, прикованият в леглото болен си представял как стои насред красивия парк и се наслаждава на багрите и звуците на деня. За него тези сутрини се превърнали в живителна глътка свеж въздух, зареждали го с оптимизъм и му вдъхвали надежда за скорошно оздравяване. И колкото повече се радвал на разказите на своя съсед, толкова той по-живописно и въодушевено му рисувал живота отвъд прозореца.

Но един ден изписали другия мъж и в неговото легло настанили нов болен, който, за жалост, никак не бил словоохотлив.

– Моля те, разкажи ми какво виждаш от прозореца. Какво се случва днес навън – помолил мъжът новия си съсед.

– Как какво? Нима не знаеш, че този прозорец гледа към една сива олющена стена.

В този момент болният разбрал, че мъжът от съседното легло през цялото време си е измислял онези вдъхновяващи разкази за гледката през прозореца. Един напълно непознат човек се опитал да облекчи тежката му участ и да му вдъхне кураж и оптимизъм.

С думи можеш смърт да предотвратиш. С думи можеш мъртвия да съживиш.
Алишер Навои

 


Притчата е част от сборника ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА: 150 ИСТОРИИ ЗА ЧУДОТО НА ЖИВОТА, издателство Гнездото

Ако тихият глас на сърцето ви е заглушен от хилядите незначителни и безсмислени неща, с които е пълен животът ни, тази книга ще ви помогне да си припомните онези истински и важни неща, които са в най-съкровените кътчета на сърцето. Защото те винаги са били там.

В „ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА“, третата книга от колекцията с притчи, подбрахме 150 малки и топли истории, повечето от които са така наречените съвременни притчи. Техните сюжети са от нашето съвремие, а някои дори са по действителни случаи.

Тези истории ще заредят деня ви с енергия, ще стоплят сърцето ви и ще ви успокоят след дългия ден…

Промоцията е валидна до 30 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

САМО ДО 30.04.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Какво е да живееш в три различни века. Разказите на едни от най-дълголетните хора на планетата

Те не са супергерои, но можем да ги считаме за такива поради факта, че са успели да останат на този свят много повече време, отколкото предполага средната продължителност на живота. [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top