Легендата за храма на вечната любов

Легендата за храма на вечната любов

Шах Джахан е бил наследник на видните монголски завоеватели Тимур хан и Чингиз хан. Легендата разказва, че докато един ден се разхождал по пазарските улици, срещнал непозната продавачка на коприна и стъклени огърлици. И тази жена се оказва неговата единствена голяма и истинска любов. Името ѝ е Аджурманд Бано Бегум, но след коронацията им той я кръщава Мумтаз Махал – Избраницата на двореца.

Двамата се влюбили безумно, но заради ранната възраст на принцесата, трябвало да чакат 4 години, докато сватбата се осъществи по всички правила и предписания на свещената книга. Бракът им предизвикал бурни дебати, тъй като след церемонията Шах Джахан загърбил полагащия му се харем и се отдал изцяло и предано на своята съпруга. Мумтаз Махал също била много силно привързана към мъжа си. Тя пътувала с него навсякъде и била неговият най-доверен съветник, както и най-верният му поддръжник във всички начинания.

Благодарение на нейната проницателност и гъвкави реакции шахът успял да избегне и превъзмогне много политически интриги и неуспехи, като в същото време изживял и много възходи. Мумтаз Махал била единственият човек, на когото можел да разчита в сложната атмосфера на конспирации в императорския двор и тя никога не го подвела. Всъщност и днес името на Мумтаз Махал в Индия се свързва с уважение, възхищение и признателност за абсолютно безрезервната ѝ обич и подкрепа към съпруга ѝ. Двамата живели заедно 19 години. През това време тя родила на съпруга си 14 деца, от които само 7 оцелели. От друга жена той нямал, а и не искал да има деца, което било абсолютна революция за времето си.

Джахан поел властта след смъртта на баща си и след поредица битки между претендентите за трона. Но три години по-късно щастието му било помрачено. След тежкото раждане на 14-тото им дете Мумтаз Махал починала.

Смъртта ѝ напълно съкрушила Шах Джахан. Според легендата той побелял само за една нощ. Цели две години императорът бил в траур. Престанал да се храни и се лишил от всички удоволствия, които му напомняли за любимата жена. И единственото, което имал желание да направи, било да увековечи любовта си към Мумтаз Махал. Това става причина за построяването на гробницата Тадж Махал.

Императорът искал да построи гробница, която да зашемети целия свят. Искал тя да е точно толкова великолепна и красива, колкото съпругата му и тяхната любов. Издигнал я на място, което се вижда в цялата си прелест от прозореца на собствените му покои. Строежът, който продължил 22 години, бил единственото нещо, което поддържало духа му жив след смъртта на съпругата му.

Правоъгълната основа на Тадж Махал е символ на различните ъгли, от които може да бъде видяна красивата жена. Главният вход е като воала, който закрива женското лице и който трябва да бъде деликатно повдигнат при първата брачна нощ. Кубето е направено от бял мрамор, но гробницата е разположена на фона на реката и отраженията във водата създават уникалната визия на Тадж Махал.

Цветовете се променят през различните часове на деня и през различните сезони. Подобно на истински брилянт, сияе на лунната светлина, която се отразява в инкрустираните скъпоценни камъни. Рано сутрин розовее, следобед е млечнобял, а когато изгрее луната е златист. Тези промени отразявали различните настроения на жената.

Шах Джахан е погребан до Мумтаз Махал. Осем години преди смъртта си той е свален от трона от един от синовете си. Наследникът затворил баща си в кралските му покои. От там през реката шах Джахан от сутрин до вечер съзерцавал Тадж Махал, където било погребано сърцето му.
В Индия от край време вярват, че преди сватбата младоженците е задължително да посетят храма, защото има положително влияние и носи късмет на брака.

източник: polejerno.blogspot.bg

Промоцията е валидна до 30 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

Книги от д-р Лиса Ранкин

от д-р Лиса Ранкин

Медицината все още здраво стиска в ръцете си златния ключ към човешкото здраве и не приема идеята, че чрез мислите и емоциите си човек може да подобри здравословното си състояние или обратното – да се разболее. Но истината е, че всичко е в нашите ръце, в нашия могъщ ум.

В човешкия организъм е скрита огромна мъдрост, неподозирана сила, която може да твори чудеса. Просто трябва да му създадем подходящи условия за това.

САМО ДО 30.04.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Жертва ли сме на своите гени?

Още доказателства за идеята, че убежденията се превръщат във физиологически промени в тялото, идват от лабораториите на учените, които изследват онзи дял от молекулярната биология, наречен епигенетика – „контрол над [...]

Или престани да се оплакваш и започвай да стреляш, или смири гордостта си и си избери по-лесна цел

– Учителю – попитал ученикът, – защо има толкова трудности, които ни пречат да постигнем целите си, отклоняват ни от избрания път и ни карат да се признаем за слаби? [...]

Как страхът ни разболява: невронауката за хроничния страх

Когато умът превключи от страх към любов, той е способен да излекува тялото. И това не е някакво метафизично явление. Това е най-обикновена физиология. Невроизследователят Джоузеф Леду, който в своята [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top