Една топла история за мразовитите дни

Една топла история за мразовитите дни

В един мразовит, мрачен ден малко момченце на около десет години стояло като вцепенено пред лъскав магазин за обувки и съзерцавало с жаден поглед красивите топли ботушки, изложени на витрината. То било обуто в скъсани платнени обувки и треперело от студ. В този момент към него се приближила добре облечена жена и го попитала:

− Как си, момчето ми? Какво гледаш с такъв интерес?

− Виждате ли онези красиви ботушки? Мисля си колко хубаво би било и аз да имам такива. Семейството ми е много бедно. Не познавам баща си, а майка ми припечелва колкото да плаща сметките и да сложи нещо на масата. За друго не стига… Вярно е, че живеем скромно, но имам най-необходимото. Освен… топли обувки. Само за това си мечтая. И сега се моля на Бог да ми изпрати едни такива ботушки.

Трогната от историята на детето, жената го хванала за ръката и влезли заедно в магазина. Там поискала от продавачката да донесе шест чифта детски чорапи и да им покаже най-хубавите, здрави и топли детски ботушки. След като помислила малко, помолила за още нещо:

− Ще бъдете ли така добра да донесете и съд с топла вода и една кърпа?

Продавачката се учудила на тази необичайна молба, но донесла всичко, което поискала тази добре облечена, но малко странна клиентка.

След това жената отвела детето в задната част на магазина, свалила от краката му скъсаните платнени обувки, измила ходилата му и ги подсушила с меката хавлиена кърпа. В това време продавачката донесла шестте чифта топли чорапи, както поискала важната клиентка. Жената обула на детето един чифт, обула му ботушите и накрая поръчала на продавачката да опакова останалите чорапи.

После платила за всичко, погалила момченцето по главата и му казала:

− Така е много по-добре, нали, момчето ми? Сега имаш топли обувки, с които да изкараш зимата.

Изпълнила дълга си, жената се обърнала, готова да си върви. В този миг момченцето я спряло, като я докоснало по ръката. То погледнало благодетелката си с пълни с благодарност и сълзи очи и попитало:

− Вие жената на Бог ли сте?

Най-добрият начин да започнеш деня е, събуждайки се сутрин, да си помислиш колко хубаво е да донесеш радост поне на един човек днес!
Фридрих Ницше

 


Притчата е част от сборника ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА: 150 ИСТОРИИ ЗА ЧУДОТО НА ЖИВОТА, издателство Гнездото

Ако тихият глас на сърцето ви е заглушен от хилядите незначителни и безсмислени неща, с които е пълен животът ни, тази книга ще ви помогне да си припомните онези истински и важни неща, които са в най-съкровените кътчета на сърцето. Защото те винаги са били там.

В „ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА“, третата книга от колекцията с притчи, подбрахме 150 малки и топли истории, повечето от които са така наречените съвременни притчи. Техните сюжети са от нашето съвремие, а някои дори са по действителни случаи.

Тези истории ще заредят деня ви с енергия, ще стоплят сърцето ви и ще ви успокоят след дългия ден…

Промоцията е валидна до 15 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

  • Едно момче попитало мъдреца: – Кажете Учителю, защо всички ни учат, че не бива да съдим другите? Моля ви, обяснете ми защо това е толкова важно. Учителят, както винаги постъпвал, не отговорил веднага на въпроса, [...]

  • Някога в Япония, в едно село живял мъдър стар самурай. Веднъж, докато преподавал уроци на учениците си, към него се приближил млад воин, известен със своята жестокост и груб характер. Любимият похват на този воин [...]

  • Живял някога един владетел. Той имал четири жени. Четвъртата си жена той обичал най-много. Осигурявал ѝ най-доброто, хранел я с отбрани гозби, обличал я с най-скъпите дрехи и задоволявал всичките ѝ прищевки. Другата любимка на [...]

САМО ДО 18.03.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Когато съдим другите…

Едно момче попитало мъдреца: – Кажете Учителю, защо всички ни учат, че не бива да съдим другите? Моля ви, обяснете ми защо това е толкова важно. Учителят, както винаги постъпвал, [...]

Тест: Как се справяш с негативните емоции и как това се отразява на живота ти?

С помощта на емоциите сме оцелявали в течение на милиони години еволюция. И дори тези, като гняв, тъга, страх, презрение и отвращение, които заемат най-некомфортния дял в емоционалния спектър, вероятно [...]

Какво е да живееш в три различни века. Разказите на едни от най-дълголетните хора на планетата

Те не са супергерои, но можем да ги считаме за такива поради факта, че са успели да останат на този свят много повече време, отколкото предполага средната продължителност на живота. [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top