Дай на една жена грешните обувки… и тя пак ще завладее света

Дай на една жена грешните обувки… и тя пак ще завладее света

Така де, кой реши, че една жена може да завладее света само ако е обута в правилните обувки?! Мерилин Монро? Бет Мидлър? Някой анонимен познавач на женската природа?

И какво, ако дадеш на една жена грешните обувки? Може би мислиш, че тя няма да ги нахлузи и упорито да крачи с уверено вдигната глава към следващото препятствие, което ще преодолее с болка, но и с най-самодоволната усмивка? Защото тя ще направи тъкмо това.

Една жена ще се примири с вероятно няколко мазола и леко кървящи стъпала, малко подигравки и завидно количество опак позитивизъм от типа на: „Браво за усилията, които полагаш, но няма да стигнеш далеч с тези обувки“. А ти какво си представяш – че животът все ти поднася обувки по мярка? И че жената ще бъде успешна само с идеалните стъклени пантофки? Не. И с грешните обувки тя ще пребъде, ще преодолява, ще завладява, ще преоткрива, ще прощава, ще продължава. И с грешния мъж, и с грешната работа, и с грешните приятели – същото. Мислиш си може би, че жената е склонна да се отказва, когато е трудно. Когато й пречат обувките, обстоятелствата, вярата в себе си. Грешиш.

Това ли е имала предвид и Мерилин? И Бет също? Дай на една жена правилната възможност и тя ще завладее света. Протегни ѝ и ръка – и тя ще завладее света. Покажи ѝ и накъде да върви – и тя ще тръгне. А какво ще стане, ако не ѝ покажеш отворената врата? Мислиш ли, че една жена не може да влезе през прозореца, или комина, или балкона? Мислиш ли, че не може сама да си протегне ръка, сама да си направи пътека? Защо пък да са ѝ нужни правилните обувки?! И грешните вършат работа. И нищото също.

Защото жената е създател. В тъмното ще си запали свещ, в блатото ще се научи на търпение, а с грешните обувки ще измине колкото път е нужно, защото знае, че ще я заведат на далеч по-добро място.

Предизвиквам те – намери някоя жена и „ѝ дай грешните обувки“. Кажи ѝ, че не може. Че не е достатъчно добра, че мечтите са илюзии, че светът е страшен и провалът дебне отвсякъде. Кажи ѝ, че ще трябва да стане майка. И да има хубава работа. И да си плаща данъците, и да има пенсионен фонд. Кажи ѝ, че трябва да живее в рамката, в която живееш ти, защото така ти е по-лесно. Кажи ѝ, че на 50 не може да носи къси рокли и токчета, защото „вече не е както преди“. Кажи ѝ още, че й трябва мъж – хубав, умен, стабилен, тъй де – нали ще трябва да гледа деца. Давай, кажи ѝ да не витае в облаците – реалността е жестока и тя не може да си позволи да чака, да пътува, да експериментира със себе си. Кажи ѝ още, че тя не може да бъде истинското си аз, защото обстоятелствата не ѝ позволяват.

А после я гледай как с усмивка ще направи всичко, което си поиска. Защото може, защото иска. И защото нито обстоятелствата, нито ти, нито грешните ѝ обувки ще я спрат.

Схвана ли, че обувките нямат значение?

Сиреч няма значение дали ще ѝ предоставиш някоя благодатна възможност, или ще ѝ попречиш да направи своето – жената ще го постигне, стига да иска. Без значение дали животът ѝ се усмихва, или мрачно я поставя пред изпитания всеки ден. Без значение дали ще ѝ помогнеш, или не. Без значение дали има рани от неудобните обувки – тя ще бъде благодарна за тях, защото те ще са процесът към пълното ѝ осъществяване. Без значение дали обувките са правилните, или грешните – една жена винаги ще знае как да се възползва от тях.

Дай на една жена грешните обувки…

И тя пак ще завладее света.

автор: Мила Стоянова, източник: fashioninside.bg

Промоцията е валидна до 30 април 2024 г. при поръчка онлайн!


Препоръчано по темата: „АВТОБИОГРАФИЯ“ от Агата Кристи, издателство Гнездото

●●●

Почти 50 години след смъртта Агата Кристи продължава да е неизбледняваща литературна икона! Тя е най-издаваният автор за всички времена, надминат по продажби единствено от Библията и произведенията на Шекспир.

Агата Кристи ревниво пази личния си живот, като отбягва вниманието на пресата и отказва да дава интервюта. Но нейната АВТОБИОГРАФИЯ, издадена наскоро след кончината ѝ, отваря вратата към удивителния живот на великата писателка. Тя ни кани в своя свят с непринуденост и топлота и ни повежда на едно вълнуващо пътешествие през годините на 20-ти век.

Обилно подправена с духовитите, проницателни и крайно интересни размишления на един необикновен ум, книгата е също толкова лека и завладяваща, както детективските ѝ романи.

от Агата Кристи

Тази книга е невероятна среща с една изключителна, неповторима личност. Пътят на Агата Кристи е изпълнен с радости и скърби, с премеждия и триумфи, но винаги – с оптимизъм и жажда за живот!

Тя ще ви зарази със своя оптимизъм, ще ви помогне да преосмислите собствените си тревоги и неволи и ще ви вдъхне кураж и нова страст към живота!

Най-интересната книга на великата писателка!

от Далай Лама и Дезмънд Туту

През април 2015 г. архиепископ Туту пътува до дома на Далай Лама в Дхарамсала, Индия, за да отпразнуват заедно 80-ия рожден ден на Негово Светейшество и да създадат тази книга като дар за всички хора.

Един откровен и смислен разговор на двама духовни гиганти, които споделят своите лични истории и трудно извоювана мъдрост.

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

САМО ДО 30.04.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

Западните медии наричат Джордан Питърсън „един от най-значителните съвременни мислители“ и „най-влиятелният интелектуалец на западния свят“, а милиони млади хора са вдъхновени от личността и словото му. В своите „12 правила за живота“ прочутият [...]

Джордан Питърсън: Въведете идеален ред в собствения си дом, преди да критикувате света

Разгледайте житейската си ситуация. Започнете от малките неща. Възползвате ли се напълно от възможностите, които животът ви предлага? Давате ли най-доброто от себе си в работата си, или се предавате [...]

Човекът, който търсел истината

Мустафа бил добър и мъдър човек. И през целия си живот търсел истината. Затова повече слушал, отколкото говорел. Слушал с еднакво внимание всички – и тези, които хората смятали за [...]

Благодарим ти, Агата Кристи, благодарим ти за книгите и за житейската мъдрост!

Всички знаем името на Агата Кристи. Всички сме осъмвали с нейните заплетени истории. Но какво знаем за човека Агата Мери Клариса? Аз например не знаех абсолютно нищо освен широко известните [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top