12 простички истини за живота от Фредрик Бакман

12 простички истини за живота от Фредрик Бакман

Героите на Бакман са обикновени хора, с обикновени съдби. Те са истински, разпознаваеми и живи. Чувстваме ги познати и близки. И затова ни докосват. Защото техните вълнения са и наши вълнения. Това са нашите тревоги и радости, страхове и победи, слабости и достойнства. Тук всичко е правдиво и семпло – и хора, и съдби; и истина, и мъдрост.
И понякога, само понякога, обикновените и незабележими хора – някак случайно, по неволя и под натиска на обстоятелствата – извършват необикновени неща.

Нека да се насладим на една малка част от тези семпли, но докосващи истини.

В края на краищата това е всичко, което можеш да искаш от един човек. Да признае, че не знае всичко.

Да обикнеш някого, е като да се преместиш в къща (…) Първоначално се влюбваш във всичко ново, всяка сутрин се удивяваш, че нещата са твои, сякаш се страхуваш, че някой неочаквано ще се втурне вътре и ще обясни каква ужасна грешка е станала, че няма начин да живееш на това прекрасно място. С течение на годините стените се зацапват, дървото се напуква, вече обичаш къщата не толкова заради съвършенството ѝ, а заради недостатъците. Вече познаваш всички кътчета и ъгълчета. Знаеш как да накараш ключа да не заяжда, когато навън е студено. Знаеш коя от дъските поддава, когато стъпиш върху нея, как да отвориш вратата на гардероба, без да скърца. Това са малките тайни, които превръщат дома ти в истински дом.

Да бъдеш родител, означава вечно да се чувстваш като твърде малко одеяло. Колкото и да опитваш да завиеш всички, все на някого ще му е студено.

Любовта, която родителите изпитват към децата си, е особена. Обичта ни към всички други хора има начало, но не и тази към децата. Тях ги обичаме вечно, обичали сме ги още преди да съществуват. Колкото и да се подготвят, всички майки и татковци минават през миг на съвършен шок, когато цунамито от чувства ги залее и те загубят опората под краката си. Непонятно е, защото няма с какво да се сравни. Като да говориш с човек, прекарал целия си живот в тъмна стая, и да се опиташ да му опишеш пясъка между пръстите на краката или снежинките по езика. Душата се преобръща.

Защото това е работата на родителите: да бъдат рамене. Рамене, на които децата им могат да седнат, за да видят света, когато са малки, на които да стъпят, за да достигнат небето, когато са големи, и на които да се облягат, когато залитат и се колебаят.

Ако хората действително бяха толкова щастливи, колкото изглеждат по интернет, то в интернет нямаше да има толкова много проклето съдържание, защото никой човек, който има страхотен ден, не прекарва половината от него в това да се снима.

Смъртта е нещо странно. Хората изживяват целия си живот, сякаш тя не съществува, а тя често се оказва един от най-силните мотиви за живот. Някои от нас с течение на времето са така обсебени от нея, че животът ни става по-труден, ние самите ставаме по-големи инати, зареждаме се с повече ярост. Някои имат нужда от непрекъснатото ѝ присъствие, за да усетят антитезата. Други така се вманиачават по нея, че влизат в чакалнята много преди тя да оповести пристигането си. Страхуваме се от нея, а повечето от нас се страхуват най-вече защото може да ни отнеме някого. Най-големият страх от смъртта е, че тя ще ни подмине. Че ще ни остави сами.

Никога не вярвайте на хора, които нямат нещо в живота си, което да обичат повече от всичко на земята.

Не се бийте с чудовища, защото можете да станете такова. Ако погледнете в бездната достатъчно дълго, бездната се вглежда във вас.

Не всички чудовища са били чудовища в началото. Някои са чудовища, родени от скръб.

Религията е нещо между теб и други хора, пълна е с тълкувания, теории и мнения. Но вярата… тя е само между теб и Бог.

Ако можете да бъдете чути, тогава съществувате.

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!


Препоръчано по темата: „АВТОБИОГРАФИЯ“ от Агата Кристи, издателство Гнездото

●●●

Почти 50 години след смъртта Агата Кристи продължава да е неизбледняваща литературна икона! Тя е най-издаваният автор за всички времена, надминат по продажби единствено от Библията и произведенията на Шекспир.

Агата Кристи ревниво пази личния си живот, като отбягва вниманието на пресата и отказва да дава интервюта. Но нейната АВТОБИОГРАФИЯ, издадена наскоро след кончината ѝ, отваря вратата към удивителния живот на великата писателка. Тя ни кани в своя свят с непринуденост и топлота и ни повежда на едно вълнуващо пътешествие през годините на 20-ти век.

Обилно подправена с духовитите, проницателни и крайно интересни размишления на един необикновен ум, книгата е също толкова лека и завладяваща, както детективските ѝ романи.

от Агата Кристи

Тази книга е невероятна среща с една изключителна, неповторима личност. Пътят на Агата Кристи е изпълнен с радости и скърби, с премеждия и триумфи, но винаги – с оптимизъм и жажда за живот!

Тя ще ви зарази със своя оптимизъм, ще ви помогне да преосмислите собствените си тревоги и неволи и ще ви вдъхне кураж и нова страст към живота!

Най-интересната книга на великата писателка!

от Далай Лама и Дезмънд Туту

През април 2015 г. архиепископ Туту пътува до дома на Далай Лама в Дхарамсала, Индия, за да отпразнуват заедно 80-ия рожден ден на Негово Светейшество и да създадат тази книга като дар за всички хора.

Един откровен и смислен разговор на двама духовни гиганти, които споделят своите лични истории и трудно извоювана мъдрост.

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Все ми е едно дали имам пари. Интересува ме дали съм благословен да зърна слънцето още един ден

Способни ли сме да отвръщаме с радост дори при най-ужасяващите обстоятелства? Можем ли да простим и най-голямата несправедливост и да продължим да се наслаждаваме на живота? Озлоблението и неспособността да [...]

Човекът, който търсел истината

Мустафа бил добър и мъдър човек. И през целия си живот търсел истината. Затова повече слушал, отколкото говорел. Слушал с еднакво внимание всички – и тези, които хората смятали за [...]

Когато съдим другите…

Едно момче попитало мъдреца: – Кажете Учителю, защо всички ни учат, че не бива да съдим другите? Моля ви, обяснете ми защо това е толкова важно. Учителят, както винаги постъпвал, [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top