Прости отговори на сложни въпроси – 5 малки истории

Прости отговори на сложни въпроси – 5 малки истории

Понякога кратките истории дават отговори на сложни въпроси, а всеки може да намери мъдрост и поука за себе си. Стига да е готов за това.
Защото, както гласи една източна мъдрост: учителят се появява, когато ученикът е готов.

Вижте следващите малки истории и разберете дали сте готови за тях.

Майсторство

Млад фотограф бил на вечеря в дома на една жена. Преди да сервира масата, тя разгледала неговите фотографии и възкликнала: „Страхотни снимки! Сигурно имате много хубав и скъп фотоапарат!“.

Фотографът замълчал, но на тръгване благодарил на домакинята с думите: „Благодаря, вечерята беше страхотна. Вероятно имате много хубави и скъпи домакински съдове“.

Какво се случва след смъртта

Един ден учениците задавали на Учителя си непрекъснато един и същи въпрос:

– Какво се случва след смъртта?

Но той само се усмихвал и нищо не отговарял.

В края на деня учениците го попитали защо отклонява отговора на този толкова важен въпрос. А Учителят им отговoрил:

– Забелязали ли сте, че от задгробния живот се интересуват най-много тези, които не знаят какво да правят с този си живот. По-важният въпрос е не дали има живот след смъртта, а дали има живот до смъртта.

Преди да стане горещо

Какво би станало, ако сложим една жаба в съд с вряла вода? Тя веднага ще изскочи от там. А ако я сложим в съд с хладна вода, която постепенно се загрява? Най-вероятно жабата ще се отпусне, ще се почувства комфортно и дори няма да обърне внимание, че водата става все по-топла и по-топла. Ще започне да свиква с топлината и няма да усети как става непоносимо гореща. И в един момент жабата просто ще бъде… сварена.

А какво „се подгрява“ във вашия съд с вода – излишни килограми, дългове, недоволство към близък човек, здравословни проблеми, негативизмът…? Открийте го и бягайте, докато не е станало много горещо.

Мъжът и жената

Една жена попитала мъдреца:

– Защо мъж, който има много жени, всички го смятат за герой, а жена, която има много мъже, наричат блудница?

– Защото ключ, който може да отключи много замъци, е добър ключ. А замък, който може бъде отключен от всеки ключ, е лош.

Законът за бумеранга

Накрая просто вижте тази прекрасна карикатура на големия датски карикатурист Херлуф Бидструп.

Промоцията е валидна до 15 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

Книги от д-р Лиса Ранкин

от д-р Лиса Ранкин

Медицината все още здраво стиска в ръцете си златния ключ към човешкото здраве и не приема идеята, че чрез мислите и емоциите си човек може да подобри здравословното си състояние или обратното – да се разболее. Но истината е, че всичко е в нашите ръце, в нашия могъщ ум.

В човешкия организъм е скрита огромна мъдрост, неподозирана сила, която може да твори чудеса. Просто трябва да му създадем подходящи условия за това.

САМО ДО 18.03.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Как страхът ни разболява: невронауката за хроничния страх

Когато умът превключи от страх към любов, той е способен да излекува тялото. И това не е някакво метафизично явление. Това е най-обикновена физиология. Невроизследователят Джоузеф Леду, който в своята [...]

Човекът, който търсел истината

Мустафа бил добър и мъдър човек. И през целия си живот търсел истината. Затова повече слушал, отколкото говорел. Слушал с еднакво внимание всички – и тези, които хората смятали за [...]

Как действа на организма приемът на лекарства

През последните години медицината започна да използва фармакотерапията като основен метод на лечение. Постепенно лекарите от лекуващи се превърнаха в предписващи лекарства. Необузданото използване на фармакотерапията в цял свят доведе [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top