Не прекъсвай веригата на доброто. Помогни с каквото можеш на някого в нужда

Не прекъсвай веригата на доброто. Помогни с каквото можеш на някого в нужда

Докато пътувал към дома си, млад мъж забелязал на пътя спряла кола, до която безпомощно стояла възрастна жена. Очевидно имала някакъв проблем с автомобила си. Мъжът веднага отбил и спрял на няколко метра от нея. Усмихнал ѝ се колкото може по-дружелюбно, тъй като бил наясно, че начинът, по който е облечен, и тридневната му брада не вдъхват особено доверие. „Вероятно всяка жена би се притеснила, стоейки сама на това пусто място в сумрака на отиващия си ден“, казал си той.

– Спуках гума и вече цял час стоя тук – притеснено заговорила жената, видимо потрепервайки от студа, а може би и от страх. – Просто не знам какво да правя…

– Спокойно, не се тревожете, госпожо, тук съм, за да ви помогна. Ей сега ще сменя гумата и ще можете да продължите по пътя си. А вие най-добре изчакайте в колата ми на топло. Между другото, аз съм Макс, приятно ми е.

Макс сръчно закрепил крика и извадил резервната гума от багажника на колата. Набързо успял да смени гумата и докато затягал болтовете, жената смъкнала прозореца и го заговорила. Казала му, че не е местна и не познава много добре околността, така че дори не е сигурна дали се движи по правилния път.

– Нямам думи да изразя благодарността си – развълнувано казала тя и започнала да рови в чантата за портфейла си. – Цял час оттук не мина нито една кола, а за съжаление, нямам и мобилен телефон, за да потърся помощ. Господ ви изпрати! Искам да ви се отплатя за помощта.

– Не, моля ви, не мога да приема пари… Това е просто една дребна услуга, която бих направил за всеки, нуждаещ се от помощ. Самият аз често съм изпадал в беда и знам колко е важно някой да ти подаде ръка в труден момент – с усмивка отговорил мъжът.

Всъщност в този момент той повече от всякога се нуждаел от пари заради предстоящото раждане на първото му дете, но през ум не му минало да вземе предложената отплата.

– Но аз много бих искала да ви се отблагодаря по някакъв начин – настоявала възрастната жена.
– Знаете ли, има нещо, което можете да направите. Следващия път, когато срещнете някого в нужда, помогнете му с каквото можете. И си спомнете с добра мисъл за мен – топло казал младият мъж и ѝ подал ръка за довиждане.

Той изчакал жената да тръгне, за да е сигурен, че всичко е наред, и бавно потеглил към дома си. Чувствал се щастлив, че е успял да помогне на възрастната дама, и за малко забравил за собствените си тревоги.

Превалящият ден бил студен и потискащ и когато няколко километра след принудителния си престой жената забелязала малък крайпътен ресторант, решила да спре, за да се стопли и да се подкрепи. Мястото изглеждало запуснато и не особено оживено, а вътре освен нея имало само още един клиент.

Единствената сервитьорка била приветлива млада жена в напреднала бременност. Тя с усилие се движела между масите, а лицето ѝ изглеждало бледо и изморено. Но въпреки умората в края на работния ден момичето ведро се усмихнало на възрастната клиентка, докато сервирало поръчката ѝ.

– Кога очаквате щастливото събитие? – благо се обърнала клиентката към сервитьорката.
– Раждането трябва да е след около две седмици – отговорило момичето и очите му засияли. – Това е първото ми дете и съм много щастлива…
– Простете за любопитството ми, но защо все още сте на работа? Не е ли време вече да си стоите вкъщи и да си почивате.

– Така е, но за съжаление, със съпруга ми имаме финансови затруднения и не можем да си позволим да се лишим от заплатата ми тук. Така че се налага да работя до последния ден.

Чувайки историята на младата жена, внезапна идея озарила възрастната дама. Когато привършила с вечерята си, тя оставила едра банкнота на масата и след като набързо надраскала нещо на една салфетка, благодарила на сервитьорката за доброто обслужване и се приготвила да си тръгва.

– Изчакайте, след минута ще ви донеса рестото – казало момичето и тръгнало със сметката към касата на ресторанта.

Когато се върнало след малко обаче, клиентката вече я нямало. Тя свила рамене и мислено благодарила на жената за щедрия бакшиш. А докато разчиствала масата, младата жена с удивление открила пет стодоларови банкноти, върху които била поставена сгъната на две чиста салфетка. А на нея с неравен почерк било написано: „Днес получих безценна помощ от един непознат, а сега искам аз да направя нещо за теб. Имам само една молба, не прекъсвай веригата на доброто. Помогни с каквото можеш на някого в нужда“.

Момичето взело парите със сълзи на очи и със сърце, изпълнено с благодарност, и бавно се отпуснало на празния стол.

А късно след полунощ, вече у дома, тя все още не можела да спре да мисли за случката от ресторанта и за онова, което жената написала на салфетката. Тя се навела над спящия си съпруг и като го целунала нежно, тихичко прошепнала:
– Всичко ще бъде наред. Обичам те, Макс.

Народът е казал: „Направи добро, пък го хвърли в морето!“. Ако рибите не видят, Господ ще види. Всяко добро се отплаща.
Петър Димков

 


Притчата е част от сборника ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА: 150 ИСТОРИИ ЗА ЧУДОТО НА ЖИВОТА, издателство Гнездото

Ако тихият глас на сърцето ви е заглушен от хилядите незначителни и безсмислени неща, с които е пълен животът ни, тази книга ще ви помогне да си припомните онези истински и важни неща, които са в най-съкровените кътчета на сърцето. Защото те винаги са били там.

В „ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА“, третата книга от колекцията с притчи, подбрахме 150 малки и топли истории, повечето от които са така наречените съвременни притчи. Техните сюжети са от нашето съвремие, а някои дори са по действителни случаи.

Тези истории ще заредят деня ви с енергия, ще стоплят сърцето ви и ще ви успокоят след дългия ден…

Промоцията е валидна до 30 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

САМО ДО 30.04.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

Западните медии наричат Джордан Питърсън „един от най-значителните съвременни мислители“ и „най-влиятелният интелектуалец на западния свят“, а милиони млади хора са вдъхновени от личността и словото му. В своите „12 правила за живота“ прочутият [...]

Или престани да се оплакваш и започвай да стреляш, или смири гордостта си и си избери по-лесна цел

– Учителю – попитал ученикът, – защо има толкова трудности, които ни пречат да постигнем целите си, отклоняват ни от избрания път и ни карат да се признаем за слаби? [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top