Създадени сме да живеем в естествена среда, а не да обитаваме бетонни градове

Създадени сме да живеем в естествена среда, а не да обитаваме бетонни градове

Замисляли ли сте се, че в градовете има много повече случаи на депресия или апатия, отколкото по селата, където хората следват естествения ритъм на живота.

Сигурно ви се е случвало, когато ви завладеят тъга и апатия, просто да се затворите в себе си. И дори да спрете да излизате. Да, ходите на работа, отивате до магазина да пазарувате, но… от колко време не сте потъвали в живителната прегръдка на природата?

Нека си припомним оригиналния житейски експеримент на американския философ и писател Хенри Дейвид Торо, който през 1854 г. решава да напусне града, за да намери отново изгубената радост. Той се изолира от излишествата и условностите на цивилизацията и живее в една горска колиба в продължение на две години, два месеца и два дни. Ето какво пише в дневника си:

„Отидох в гората, защото исках да живея смислено, да се изправя единствено пред фактите от живота и да разбера дали мога да науча онова, което той има да ми покаже. Исках да отхвърля всичко, което не е живот… за да не осъзная в момента на смъртта си, че не съм живял.“

Ако нашата истинска същност е радост, простота и спокойствие, то именно в природата ще намерим всичко това в изначалния му и непокътнат вид.

Една разходка в гората ни възвръща най-същественото – заради самото ни сходство с природата и като отзвук от контакта ни с нея. Изведнъж започваме да се чувстваме добре, защото там нещата са „такива, каквито са“. Там няма нищо изкуствено, дърветата не са боядисани, не позират, не се преструват, не лъжат… Те са там, за да съзерцаваме смиреното им величие, да се наслаждаваме на цветовете и на сянката им, на песента на листата им, люлеещи се от вятъра, на прекрасното ухание на дървесината; да берем плодовете им или просто да галим кората им; и дори да ги прегръщаме. „Дървото не отказва сянката си дори на дърваря“, казва една индийска поговорка.

Откога не сте усещали мириса на живата, влажна от дъжда кора на някое дърво? Откога не сте го докосвали или прегръщали? Хайде, не чакайте повече, излезте! Не е нужно непременно да пътувате някъде надалеч. Дори една разходка в градския парк може да ви възвърне изгубеното дихание.

Когато се докоснете до земята, ще почувствате, че „това сте вие“. Когато краката ви стъпят върху зелената трева, когато докоснат хладния ручей или морския пясък, ще се изпълните с живот и защитната ви броня ти ще падне на мига.

Природата ни казва, че няма нужда да правим нищо, за да сме част от нея и да бъдем обичани.

С хармонията на формите си, с уханията и пейзажите си, природата ни предлага сетивно преживяване, което успокоява духа: влажната земя, дърветата със своите цветове и плодове, вятърът по лицата ни, изворите и ручеите с носещата живот вода, облаците, които се движат и ни изненадват със своите вечно променящи се форми и цветове. Тези толкова необходими, но и така пренебрегвани преживявания, активизират хормоните на щастието, вдъхновяват ни и ни извисяват.

Няма по-добро лекарство от природата. Тя успокоява и озарява духа. Биологично сме създадени да живеем в естествена среда, а не да обитаваме бетонни градове. Затова, когато ходим из горите или съзерцаваме морето, разхождаме се по плажа или гледаме засято поле, се връщаме към най-дълбоките си корени, в родната ни земя, в която живеят изобилието и радостта. Именно там е домът ни, именно там можем да си позволим да бъдем себе си, без да търсим нечие одобрение.

Защото природата е „такава, каквато е“, без преструвки. И тя ни позволява самите ние да бъдем такива, каквито сме.

От „Покана за радост“ на Франсеск Миралес и Алекс Ровира

Промоцията е валидна до 15 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Двамата испански автори Ектор Гарсия и Франсеск Миралес със страст и изследователско любопитство изследват географията на щастието и дълголетието. Случайна среща между неуморния пътешественик, блогър и фотограф Ектор Гарсия, който от 20 години живее в Япония, и популярния писател, преводач и журналист Франсеск Миралес поставя началото на един уникален проект, посветен на японското дълголетие. Книгата Икигай, както и последвалата поредица за Япония, постига феноменален успех по целия свят.

И след като запознават милиони читатели с тайнствените думи „икигай“ и „ичиго-ичие“, се отправят на поредното вдъхновяващо пътешествие – този път в мистична Индия, духовния резерват на човечеството.

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

от д-р Евгений Божиев

Една безценна книга, от която ще научите как е устроено тялото ви, по какви закони функционира и как да се справите с болките и неразположенията. Ще разберете повече за старостта и с какво са свързани болестите на напредналата възраст. И най-важното – как сами да се справите с тях и да направите тялото си послушно и здраво на всяка възраст.

Ще откриете лесни техники за справяне с конкретни заболявания, методи за премахване на болката в различни части на тялото, както и много общи принципи на здравето…

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

САМО ДО 18.03.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Как страхът ни разболява: невронауката за хроничния страх

Когато умът превключи от страх към любов, той е способен да излекува тялото. И това не е някакво метафизично явление. Това е най-обикновена физиология. Невроизследователят Джоузеф Леду, който в своята [...]

Или престани да се оплакваш и започвай да стреляш, или смири гордостта си и си избери по-лесна цел

– Учителю – попитал ученикът, – защо има толкова трудности, които ни пречат да постигнем целите си, отклоняват ни от избрания път и ни карат да се признаем за слаби? [...]

Как се раждат първият роман на Агата Кристи и прочутият Еркюл Поаро

Прибрах се вкъщи и ликуваща, разказах всичко на Арчи. С нас имаше и още някой, макар че тогава не го осъзнавах. Еркюл Поаро, моето белгийско творение, се беше провесил на врата ми, вкопчил се здраво в мен като хищно древно божество.

Всеки може да бъде твой учител, независимо дали го харесваш или не!

Когато Учителят бил на смъртното си ложе, най-добрите му ученици и последователи се събрали около него, за да чуят последните му слова и напътствия. Един от по-младите възпитаници се приближил [...]

Когато съдим другите…

Едно момче попитало мъдреца: – Кажете Учителю, защо всички ни учат, че не бива да съдим другите? Моля ви, обяснете ми защо това е толкова важно. Учителят, както винаги постъпвал, [...]

Тест: Как се справяш с негативните емоции и как това се отразява на живота ти?

С помощта на емоциите сме оцелявали в течение на милиони години еволюция. И дори тези, като гняв, тъга, страх, презрение и отвращение, които заемат най-некомфортния дял в емоционалния спектър, вероятно [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top