Най-тежкото бреме за децата е неизживеният живот на родителите им – прозренията на К. Юнг, върху които си струва да помислим

Най-тежкото бреме за децата е неизживеният живот на родителите им – прозренията на К. Юнг, върху които си струва да помислим

Швейцарският психолог и психиатър Карл Густав Юнг е една от най-загадъчните и противоречиви личности на 20-ти век. За някои той е сред най-големите мислители на времето си, от други е обвиняван в псевдонаучен мистицизъм заради работата му с алхимични текстове и интереса му към Ведическите традиции на Изтока, астрологията и религиите. Дори и най-големите му опоненти обаче не могат да отрекат с лека ръка огромните му енциклопедични познания и интереси в областта на митовете, сънищата, философията, психологията и антропологията, а също и ранния му принос в психиатрията.

Предлагаме ви една интересна селекция от прозрения на Карл Густав Юнг, върху които си струва да помислим.

1. Нашата психическа структура повтаря структурата на Вселената и всичко случващо се в Космоса се повтаря в безкрайно малкото и единствено пространство на човешката душа.

2. Всички най-висши добродетели, както и най-огромните злодеяния са индивидуални.

3. Човек е способен да преодолее абсолютно невъзможни трудности, ако е убеден, че това има смисъл. И претърпява провал, ако при всички нещастия е принуден да признае, че играе роля в приказка, разказана от идиоти.

4. Дори и в най-щастлив живот не може да няма частица мрак – думата щастие би загубила смисъла си, ако не се уравновесяваше от скръбта.

5. Казват, че нито едно дърво не може да стигне до Рая, ако корените му не стигнат до Ада. Двупосочното движение е заложено в същността на махалото.

6. Най-тежкото бреме на плещите на децата е неизживеният живот на техните родители.

7. Проблемите се решават, когато човек започне да разбира, че междуличностните конфликти често възникват заради различното възприемане на света, а не заради егоцентризъм или зла умисъл.

8. На Изток няма конфликт между религията и науката, защото науката там не се основава на възторжена страст към фактите, а религията не се опира единствено на вярата. На Изтока са присъщи религиозното познание и познавателната религия. При нас човек е несъизмеримо малък и изцяло се уповава на милостта на Бога, която е всичко. Там човек е Бог и той така се спасява.

9. Всеки вид зависимост е лош – независимо дали е от алкохола, наркотиците или идеализма.

10. Сънят е скрита малка вратичка, водеща в най-потайните и съкровени ъгълчета на душата, която се отваря в космическата нощ.

11. Ако не осъзнаваме какво се случва вътре в нас, то отвън ни се струва, че това е съдба.

12. Индианците ми разказаха, че всички американци са луди, и разбира се, ги попитах: Защо? „Защото те говорят така, сякаш мислят с главите си. Нормалният и здрав човек не мисли с главата си. Ние мислим със сърцето“.

13. Дълбоко в душата си ние никога не знаем какво в действителност се е случило.

14. Много кризи в живота ни имат дълга подсъзнателна история. Ние преминаваме през нея крачка по крачка, без да осъзнаваме опасността, която се натрупва. Но това, което съзнателно се опитваме да не забележим, често се улавя от подсъзнанието ни и тази информация се предава под формата на сънища.

15. Предизвикващият безпокойство предмет е първата крачка към изкуството.

16. Всичко, което ни дразни у околните, всъщност ни води към самоопознаване.

17. Да бъдеш луд, е социално понятие; за да се разпознаем менталните разстройства, ние използваме социални мерки.

18. Вярвате ли в Бог? Аз не вярвам, аз знам.

19. Обратното на любовта не е омразата, а властта.

20. Фанатизмът е признак на потиснато съмнение. Ако човек наистина е убеден в своята правота, той е абсолютно спокоен и може да обсъжда противоположната гледна точка без негодувание.

21. „Нормалният човек“ е идеалната мишена за неудачниците – за всички, които са под общото ниво на приспособимост.

22. Хората растат като растенията – някои на сянка, други на светлина. Има много такива, на които е нужна сянка, а не светлина.

23. Само парадоксите могат донякъде да обхванат пълнотата на живота.

24. Светът не съществува сам за себе си, той е такъв, какъвто ми изглежда.

25. Срещата на два характера е като взаимодействието между две химически вещества: ако има реакция, и двете се трансформират.

26. Вашият взор ще се проясни едва тогава, когато успеете да погледнете в собствената си душа.

27. Тъжната истина е в това, че реалният живот е пълен с неумолимо действащи противоположности: денят се сменя с нощта, раждането – със смъртта, щастието – с мъка, а доброто – със зло. И ние дори не може да бъдем сигурни в победата на едното над другото. Животът е поле на тази битка. Винаги е било така и така ще бъде. Ако не е, животът свършва.

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Талантът на Джордан Питърсън като оратор и смелостта му да изразява мислите си го направиха изключително популярен в целия свят. Той е определян като „един от най-значителните съвременни мислители“ и „най-влиятелният интелектуалец на западното общество“, а милиони хора са вдъхновени от личността и словото му. На лекциите и публичните му изяви се стичат десетки хиляди, последователите му в YouTube вече са 5 милиона души, в Twitter – 2,5 милиона, в Instagram – 3,5 милиона, а видеоклиповете, създадени от негови почитатели, които циркулират в мрежата, наближават милиард.

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Какво е да живееш в три различни века. Разказите на едни от най-дълголетните хора на планетата

Те не са супергерои, но можем да ги считаме за такива поради факта, че са успели да останат на този свят много повече време, отколкото предполага средната продължителност на живота. [...]

Тест: Как се справяш с негативните емоции и как това се отразява на живота ти?

С помощта на емоциите сме оцелявали в течение на милиони години еволюция. И дори тези, като гняв, тъга, страх, презрение и отвращение, които заемат най-некомфортния дял в емоционалния спектър, вероятно [...]

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

Западните медии наричат Джордан Питърсън „един от най-значителните съвременни мислители“ и „най-влиятелният интелектуалец на западния свят“, а милиони млади хора са вдъхновени от личността и словото му. В своите „12 правила за живота“ прочутият [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top