Истина или измислица е легендата за Уолдорф-Астория?

Истина или измислица е легендата за Уолдорф-Астория?

Историята разказва, че много отдавна една нощ, когато навън бушувала буря, възрастна двойка влязла в малък хотел във Филаделфия. Търсещи убежище от дъжда, те се приближили до рецепцията и мъжът попитал:

– Може ли една стая за нас?

Администраторът, приятен и дружелюбен млад човек, погледнал посетителите и казал:

– Нямаме нито една свободна стая.

Като чули това, непознатите се разочаровали. Тогава администраторът размислил и казал:

– Не бих могъл да отпратя такава мила двойка навън в дъжда, в един часа след полунощ. Ще приемете ли да ви настаня в собствената си стая? Наистина, не е просторен апартамент, но за една нощ ще ви е удобно в нея.

Двамата съпрузи били трогнати, но казали, че не могат да приемат. Администраторът обяснил тогава, че всички хотели и пансиони в града са пълни и никъде няма да намерят свободна стая.

– Не се тревожете за мен. Аз ще се оправя – добавил той и настоял съпрузите да пренощуват в хотела.

Накрая те се съгласили.

На другата сутрин възрастният мъж платил сметката и казал на администратора:

– Вие сте отличен управител и заслужавате да ръководите най-добрия хотел в Америка. Един ден може да построя за вас такъв хотел.

Администраторът се усмихнал и тримата се посмели хубаво на тази шега.

На тръгване съпрузите се съгласили, че администраторът е един от онези редки хора, едновременно дружелюбни и услужливи, каквито днес трудно се срещат.

Минали две години и младият човек, който почти бил забравил тази случка, получил писмо от възрастния господин. В писмото той му припомнял онази нощ преди две години и бушуващата навън буря и канел младия човек да им отиде на гости в Ню Йорк. Вътре имало и двупосочен билет.
Двамата се срещнали в Ню Йорк и възрастният господин завел госта си до ъгъла на Пето авеню и Тридесет и четвърта улица. Там посочил към една внушителна нова сграда от светъл, червеникав камък и опиращи в небето кули.

Докато сочел хотела, възрастният господин заявил:

– Това тук е хотелът, който построих заради вас и който вие ще управлявате.

– Сигурно се шегувате – изумил се гостът.

– Не, млади човече, говоря напълно сериозно – отвърнал възрастният мъж.

Младият администратор от един малък хотел във Филаделфия и в най-смелите си мечти не бил предполагал, че може да стане управител на един от най-разкошните хотели в света.
Възрастният човек се наричал Уилям Уолдорф-Астор, а великолепното здание пред очите им бил първият хотел Уолдорф-Астория.

Каква е истината…

Всъщност голяма част от историята е вярна. Джордж Болд, както се наричал администраторът, действително е управлявал малък хотел. През 1916 година Ню Йорк Таймс публикува статия, посветена на Болд, в която разкрива истинската история. Оказва се, че Болд и съпругата му отстъпили стаята си в някакъв курорт на роднини на семейство Астор и на болното им дете. След време детето оздравяло, а родителите убедили милионера Астор, че именно Болд е човекът, когото търси за управител на новия си хотел в Ню Йорк – Уолдорф-Астория.

А това значи, че 90 процента от легендата за Уолдорф-Астория е самата истина.

Всъщност Джордж Болд е човекът, който налага в хотелиерството Златния еталон на гостоприемството. Любопитно е да се знае, че той е и „изобретателят“ на румсървиса. Спокойно може да се каже, че Болд полага основите на днешната луксозна хотелиерска индустрия. И не на последно място, той укрепва вярата ни, че добрината, старанието и работливостта не остават невъзнаградени.

По материали от moralstories26 и deccanchronicle; Превод: Гнездото

Илюстрация: Joseph Pennell via Wikimedia Commons

Промоцията е валидна до 30 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

Книги от д-р Лиса Ранкин

от д-р Лиса Ранкин

Медицината все още здраво стиска в ръцете си златния ключ към човешкото здраве и не приема идеята, че чрез мислите и емоциите си човек може да подобри здравословното си състояние или обратното – да се разболее. Но истината е, че всичко е в нашите ръце, в нашия могъщ ум.

В човешкия организъм е скрита огромна мъдрост, неподозирана сила, която може да твори чудеса. Просто трябва да му създадем подходящи условия за това.

САМО ДО 30.04.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Или престани да се оплакваш и започвай да стреляш, или смири гордостта си и си избери по-лесна цел

– Учителю – попитал ученикът, – защо има толкова трудности, които ни пречат да постигнем целите си, отклоняват ни от избрания път и ни карат да се признаем за слаби? [...]

Всеки може да бъде твой учител, независимо дали го харесваш или не!

Когато Учителят бил на смъртното си ложе, най-добрите му ученици и последователи се събрали около него, за да чуят последните му слова и напътствия. Един от по-младите възпитаници се приближил [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top