Хората се срещат неслучайно…

Хората се срещат неслучайно…

Пътувах във влака. Влезе един скитник. Подпухнал, целият в синини, на вид около трийсет годишен. Оглеждайки се наоколо, той започна да говори:

– Господа, три дена не съм ял. Наистина. Страхувам се да крада, защото няма да ми стигнат силите да избягам. А съм много гладен. Моля ви, дайте ми кой колкото може. Не гледайте лицето ми, аз пия много. И това, което ще ми дадете, може би също ще го изпия! – говорейки, той тръгна из вагона.

Хората у нас са добри. Бързо събраха за просяка около петстотин рубли.

В края на вагона човекът се спря, обърна се към пътниците и се поклони до земята.
– Благодаря ви, господа. Бог да ви благослови!

И изведнъж седящият до последния прозорец мъж със злобно изражение се развика на човека:
– Измет! Гнида! Махай се оттук, животно! Пари просиш. А аз може да нямам с какво да нахраня семейството си. Може да са ме уволнили преди три дни. Но не прося като теб, измет!

В този момент беднякът извади от джобовете си всичко, което имаше – вероятно около две хиляди рубли и разни смачкани листчета, – и протегна ръцете си към мъжа.

– Ето, вземи. На теб ти трябват.
– Какво?! – кресна мъжът.
– Вземи ги. Ти повече се нуждаеш от тях! На мен ще ми дадат още. Хората са добри! – И той напъха парите в ръцете на мъжа, обърна се, отвари вратата и излезе в коридора.

– Хей, чакай! – скочи мъжът и с парите в ръце хукна след скитника.

Целият вагон се умълча. Ние всички внимателно слушахме диалога в коридора. Мъжът крещеше, че хората са лайна. Просякът го уверяваше, че хората са прекрасни и добри.

Мъжът се опита да върне парите, но той не ги взе. Всичко това приключи, когато просякът се отдалечи и мъжът остана сам.
Не бързаше да се върне в купето. Запали цигара.

Влакът спря на следващата гара. Слязоха и се качиха пътници.
Мъжът си допуши цигарата, влезе обратно в купето и седна на мястото си до прозореца.
Никой не му обръщаше внимание. Вагонът вече живееше обичайния си живот.

Влакът спираше от време на време. Някой се качваше, някой слизаше.
Минахме пет гари. Ето я вече и моята. Изправих се и тръгнах към изхода.

Минавайки покрай мъжа, хвърлих към него бърз поглед. Той седеше обърнат към прозореца и плачеше…

Автор: © Михаил Фатахов / превод: Gnezdoto

Промоцията е валидна до 30 април 2024 г. при поръчка онлайн!


Препоръчано по темата: „КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА“ Анна Кирянова, издателство Гнездото

●●●

Анна Кирянова е известен руски психотерапевт и професионален философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Има висше философско образование и втора специалност „психологическо консултиране и психология на личността“.

Дълбоките и мъдри истории на Анна Кирянова са вдъхновили хиляди читатели и са им помогнали да погледнат на света по нов начин. Нейната философия е, че позитивните хора невинаги са в състояние сами да разпознаят в себе си положителната енергия. Затова е необходима помощта на специалист, който знае как да „извади“ всичко хубаво и добро, което човек носи в себе си, и да накара това добро да работи в негова полза.

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от д-р Евгений Божиев

Една безценна книга, от която ще научите как е устроено тялото ви, по какви закони функционира и как да се справите с болките и неразположенията. Ще разберете повече за старостта и с какво са свързани болестите на напредналата възраст. И най-важното – как сами да се справите с тях и да направите тялото си послушно и здраво на всяка възраст.

Ще откриете лесни техники за справяне с конкретни заболявания, методи за премахване на болката в различни части на тялото, както и много общи принципи на здравето…

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

САМО ДО 30.04.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Как действа на организма приемът на лекарства

През последните години медицината започна да използва фармакотерапията като основен метод на лечение. Постепенно лекарите от лекуващи се превърнаха в предписващи лекарства. Необузданото използване на фармакотерапията в цял свят доведе [...]

Как страхът ни разболява: невронауката за хроничния страх

Когато умът превключи от страх към любов, той е способен да излекува тялото. И това не е някакво метафизично явление. Това е най-обикновена физиология. Невроизследователят Джоузеф Леду, който в своята [...]

Човекът, който търсел истината

Мустафа бил добър и мъдър човек. И през целия си живот търсел истината. Затова повече слушал, отколкото говорел. Слушал с еднакво внимание всички – и тези, които хората смятали за [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top