Думата „не“ е скалпелът, който може да прекрои живота ви

Думата „не“ е скалпелът, който може да прекрои живота ви

Години наред хаотично, безразборно и с негодувание казвах „да“, „да“, „да“. И изведнъж осъзнах, че съм изчерпала всички свои „да“ и че за да открия спокойствие и здраве в живота си, трябва да се науча да казвам „не“.

Хората обичат да чуват „да“ и свикват с това. Дори развиват нюх към онези, които винаги казват „да“, а после винаги се справят и изпълняват поетите ангажименти.
Ако сте от този тип хора и изведнъж започнете да казвате „не“, поведението ви ще предизвика лек шок. Поне първоначално повечето хора няма да останат доволни от този обрат. И това е нормално.

Думата „да“ е важна за мен – да кажеш едно голямо и дръзко „да“ на този прекрасен свят, на любовта и предизвикателствата, на неудържимия смях и танците, на опитите и грешките.
Само че „да“ и „не“ съществуват винаги заедно. Казано по друг начин, раздавайки твърде щедро своето „да“, автоматично казваш „не“ на някои много важни неща, без дори да го осъзнаваш. С моето безразсъдно и повтарящо се „да“, без да искам казвах „не“ на почивката и на спокойствието, на хармонията, на способността да слушам и на онова задълбочено и истинско общуване, което се изгражда с години. А всяко „не“, което изричаме, освобождава пространство за едно „да“.

Ако и вие като мен сте казвали твърде често „да“, имайте предвид, че думата, която може да промени всичко, е „не“. За мен тя се превърна в скалпела, който използвах, за да прекроя живота си, разрязвайки деликатната тъкан между това, което трябваше да си отиде, и онова, което исках да остане.

Причината да разочароваме другите е в ограничените ни възможности. Едва когато приемем тази идея, ще можем да приемем и факта, че понякога неизбежно ще разочароваме хората около нас. Ето с толкова време разполагам. С толкова енергия. И с такъв капацитет за изграждане на взаимоотношения.

За мен беше предизвикателство да се науча да казвам „не“. Правех го лошо, непохватно, често пъти насила, а понякога отказът ми завършваше с толкова противоречиви и озадачаващи думи, че накрая хората се объркваха какво точно искам да кажа. Обземаше ме силно колебание и след всяко „не“, което изричах, започвах да се извинявам: „Всичко наред ли е? Нали няма проблем? Нали знаеш, че те обичам? Не ми се сърдиш, нали?“.
Първите няколко пъти, когато трябваше да кажа „не“, бяха мъчителни за мен. Но ако редовно изричате истината за това какво можете и какво не можете, за това кои сте и кои не сте, ще се изненадате от неочакваната подкрепа на някои хора. И от това колко малко ви пука за липсата на подкрепа от останалите.

Ще откриете огромната свобода, която се съдържа в думите: „Това мога да го направя, а това – не“.

С времето става по-лесно – така е с всичко ново, на което се учиш. Започваш да изграждаш нещо подобно на мускулна памет за усещането да заявиш открито какво чувстваш, от какво имаш нужда, какво ти пречи. Тогава се случва нещо любопитно – хората все по-често се взират в лицето ти с удивление и сякаш казват: „Това ми харесва. Искам и аз да мога така“. Със своята честност и свобода им позволяваш и те да бъдат честни и свободни.

Естествено, има и такива, които не одобряват подобно отношение към живота. Заради собствените си цели те предпочитат да запазиш своята свръхефективност. (Само че аз съм на друго мнение, много благодаря!) Или до такава степен са обсебени от своя свръхефективен живот, че ако изтърсиш пред тях нещо толкова безумно като „Съжалявам, но не мога да го направя“, ще приемат отказа ти като явно оскърбление към собствената им ценностна система.
Да, има такива хора. Пожелайте им щастие. Но не прекарвайте много време около тях. Общувайте по-често с хората, които уважават вашето „не“, които ви насърчават да бъдете откровени и държат на личното ви израстване много повече, отколкото на това да удов­летворите нуждите им!

Една приятелка, с която не сме особено близки, наскоро потърси помощта ми. Всички стари импулси се задействаха незабавно. Първосигналната ми реакция беше да кажа: „Разбира се! Аз съм точният човек! Ще направя всичко за теб!“. Но се спрях, поех дълбоко въздух, помолих се и изчаках известно време, след което любезно и мило я разочаровах. С радост мога да заявя, че и двете оцеляхме.

И не се тревожете – няма да е нужно винаги да казвате „не“. Имаше един ужасен период, в който се налагаше да казвам „не“ на почти всичко. Но след време, когато изградите наново живот с подходящите за вас размери и тегло, когато го изпълните със смисъл и призвание и изхвърлите от него всичко ненужно, отново ще започнете да се наслаждавате на своето „да“. До този момент обаче може да ви отведе единствено думата „не“.

автор: © Шона Никуист, „Изкуството да бъдеш несъвършена“

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!


Препоръчано по темата: „ЕМОЦИОНАЛНА ПЛАСТИЧНОСТ“ от д-р Сюзън Дейвид, издателство Гнездото

●●●

Сюзън Дейвид е доктор на психологическите науки, психолог в медицинския факултет на Харвард. Като психолог и практически наставник тя повече от двайсет години изучава емоциите и начина, по който взаимодействаме с тях. И като резултат от дългогодишната си работа и проучвания развива една нова концепция, която нарича „емоционална пластичност“ ‒ изключителна идея, променила начина, по който обществото ни възприема емоциите.

Емоционалната пластичност е процес, който ни помага да живеем в настоящето и да бъдем гъвкави в един сложен и бързо променящ се свят, да понасяме стреса и да преодоляваме неуспехите. „Не е нужно да игнорираме трудните емоции или да се насилваме да разсъждаваме позитивно, казва д-р Дейвид, нито пък да бъдем съвършени или винаги щастливи. Трябва да приемаме емоциите си спокойно, с кураж и себесъстрадание и да живеем в мир с тях.“

Емоционална пластичност | д-р Сюзън Дейвид

от д-р Сюзън Дейвид

Един изцяло нов метод за справяне с емоциите! Метод, който ни показва как да се откачим от вредните мисловни модели, да осъзнаем по-добре емоциите си и да живеем в мир с тях, за да се наслаждаваме на взаимоотношенията си, да постигаме целите си и да живеем пълноценно точно сега.

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

от д-р Евгений Божиев

Една безценна книга, от която ще научите как е устроено тялото ви, по какви закони функционира и как да се справите с болките и неразположенията. Ще разберете повече за старостта и с какво са свързани болестите на напредналата възраст. И най-важното – как сами да се справите с тях и да направите тялото си послушно и здраво на всяка възраст.

Ще откриете лесни техники за справяне с конкретни заболявания, методи за премахване на болката в различни части на тялото, както и много общи принципи на здравето…

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Защо информационните технологии ни пристрастяват, а съблазнителните реклами ни карат да купуваме

В човешкия мозък има система на поощренията, която е свързана с обещанието за удоволствие. Когато разпознае възможност за награда, мозъкът отделя невростимуланта допамин, който казва на останалите мозъчни дялове [...]

Човекът, който търсел истината

Мустафа бил добър и мъдър човек. И през целия си живот търсел истината. Затова повече слушал, отколкото говорел. Слушал с еднакво внимание всички – и тези, които хората смятали за [...]

Благодарим ти, Агата Кристи, благодарим ти за книгите и за житейската мъдрост!

Всички знаем името на Агата Кристи. Всички сме осъмвали с нейните заплетени истории. Но какво знаем за човека Агата Мери Клариса? Аз например не знаех абсолютно нищо освен широко известните [...]

Защо сляпото борене на калории може да ви подведе?

Трябва да се храним по-здравословно, трябва да мислим за храната, но трябва да спрем да броим калориите. Причината, поради която трябва да избягваме броенето на калориите, е, че това е несъвършена техника… [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top