Радостта е проста. И обича простотата

Радостта е проста. И обича простотата

Помниш ли кога за последен път изпита радост? Когато те повишиха в работата? Или пък когато паркира луксозен автомобил пред дома си?

Дали не беше една прекрасна сутрин в планината, когато те целунаха първите слънчеви лъчи? Или когато случайно срещна онзи любим приятел от детството, с когото се смяхте от сърце? Помниш ли усещането… и мисълта, която се прокрадна в ума ти: Животът е прекрасен!

Ето това е радостта. Неуловима. Светла. И непретенциозна. Тя преминава през деня ти като лъч и озарява всичко наоколо. Тя е умиротворение, възторг и благодарност. Тя е като дъгата, която се появява след бурята. Не можеш да я докоснеш, не можеш да откъснеш очи от нея, но знаеш, че е там. И те кара да усещаш тържеството на живота!

Радостта, която мислиш, че си изгубил…

Но тя не е изгубена. Тя винаги е била в теб. Радостта е скъпоценен дар, с който се раждаш. Но с годините затрупваш под пластовете суета, очаквания и разочарования, ненужни вещи, безсмислени тревоги и изисквания. Не оставяй малката, крехка радост скрита под тях.

Радостта е проста. И обича простотата. Затова – разчисти живота си. Преразгледай убежденията си, освободи се от токсичните връзки и негативни приятелства. Изхвърли ненужните вещи. Забави ход. Наслаждавай се на малките неща. Движѝ се с лекота и любопитство. И изведнъж ще видиш, че онази чиста и искрена радост, която си изпитвал като дете, ще заблести отново и постепенно ще озари всеки твой ден. А после и целия ти живот.

Научи се от децата. Поспри се до едно малко дете и го наблюдавай. То се смее, пляска с ръце, оглежда се и съзерцава света с удивление и любопитство. За него всяко е нещо е чудо – и мравката, и прелитащият в небето самолет.

Радостта е непретенциозна. Радостта не знае кой си. Може да си президент или пастир, стар или млад, богат или беден. Може животът ти да е подреден, уреден и успешен, но в него да отсъства радостта. Защото тя няма нищо общо с чувството на задоволство. Нито с удовлетворението от житейските придобивки и успехи.

Радостта е най-неуловимата човешка емоция. Никой не може да я опише, нито да я анализира. Тя е много различна от щастието. Ти просто я усещаш. Радостта може да е тиха и светла, или пък шумна и искряща. Тя живее в миг усамотение сред природата, в срещата с приятел, в птичата песен, в дъжда, в красотата, в малките неща… Тя е усмивка или бурен смях, докосване или любовен екстаз…

Радостта е незабележима, но силна. Величествена и сияйна. Светлинка, която може да озари и най-трудния ти ден. Цвят, който да проблесне в сивото небе.

И тя ще бликне от най-дълбоката ти същност само ако ти ѝ позволиш. Ако я направиш свой съзнателен избор.
Тя е в теб. И те очаква. За да ти позволи да празнуваш живота.

От „Покана за радост“ на Франсеск Миралес и Алекс Ровира

Промоцията е валидна до 30 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Двамата испански автори Ектор Гарсия и Франсеск Миралес със страст и изследователско любопитство изследват географията на щастието и дълголетието. Случайна среща между неуморния пътешественик, блогър и фотограф Ектор Гарсия, който от 20 години живее в Япония, и популярния писател, преводач и журналист Франсеск Миралес поставя началото на един уникален проект, посветен на японското дълголетие. Книгата Икигай, както и последвалата поредица за Япония, постига феноменален успех по целия свят.

И след като запознават милиони читатели с тайнствените думи „икигай“ и „ичиго-ичие“, се отправят на поредното вдъхновяващо пътешествие – този път в мистична Индия, духовния резерват на човечеството.

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

от д-р Евгений Божиев

Една безценна книга, от която ще научите как е устроено тялото ви, по какви закони функционира и как да се справите с болките и неразположенията. Ще разберете повече за старостта и с какво са свързани болестите на напредналата възраст. И най-важното – как сами да се справите с тях и да направите тялото си послушно и здраво на всяка възраст.

Ще откриете лесни техники за справяне с конкретни заболявания, методи за премахване на болката в различни части на тялото, както и много общи принципи на здравето…

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

САМО ДО 30.04.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

Западните медии наричат Джордан Питърсън „един от най-значителните съвременни мислители“ и „най-влиятелният интелектуалец на западния свят“, а милиони млади хора са вдъхновени от личността и словото му. В своите „12 правила за живота“ прочутият [...]

Благодарим ти, Агата Кристи, благодарим ти за книгите и за житейската мъдрост!

Всички знаем името на Агата Кристи. Всички сме осъмвали с нейните заплетени истории. Но какво знаем за човека Агата Мери Клариса? Аз например не знаех абсолютно нищо освен широко известните [...]

Джордан Питърсън: Въведете идеален ред в собствения си дом, преди да критикувате света

Разгледайте житейската си ситуация. Започнете от малките неща. Възползвате ли се напълно от възможностите, които животът ви предлага? Давате ли най-доброто от себе си в работата си, или се предавате [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top