Попитай мъдреца: Прости въпроси и техните мъдри отговори

Попитай мъдреца: Прости въпроси и техните мъдри отговори

Имам ли нужда от духовност?

– Учителю, аз съм търговец, светски човек, обичам живота и удоволствията. Как духов­ността може да помогне на човек като мен?
– Може да ти помогне да станеш по-богат.
– Но как така?
– Ще те научи да искаш по-малко.

Да се женя или не?

– Уважаеми Учителю, нужен ми е твоят съвет. Много харесвам едно момиче. Но напоследък много се измъчвам, защото не знам какво да направя – да се оженя ли за нея, или не…

– Не. Не се жени! – веднага отговорил старецът.
– Но защо?
– Ако ти наистина искаше да се ожениш за нея, изобщо нямаше да питаш.

Защо не съм щастлив?

– Учителю, имам всичко, къща, пари, живея в разкош, а не съм щастлив. Кажи ми защо се получава така?
– А защо очакваш точно богатството да ти донесе щастие? Ако искаш да бъдеш истински щастлив, се нуждаеш от едно-единствено – да си толкова увлечен от нещо, че да забравиш дори за себе си.

Как да стигна до Бога?

– Учителю, как да стигна до Бога?
– Всеки човек стига до Бога по своя път: един с увереност, друг – с отричане, а трети – със съмнение. Но трябва да стигне сам до него!

Защо нямаш покъщнина?

Един пътешественик посетил известен мъд­рец в неговия дом. Там той с удивление открил, че жилището му се състои само от една стая, пълна с книги, а единствените мебели били маса и дървена пейка.
– Къде е твоята покъщнина? Нямаш ли никакви вещи? – попитал учудено гостът.
– А ти? Къде са твоите вещи?
– Но аз само минавам оттук. Затова съм с малко багаж.
– Аз също – отговорил мъдрецът.

Има ли истинска любов?

– Учителю, как да различа истинската любов от фалшивата?
– Много просто – отговорил той. – „…защото обичам!“ – това е истинската любов. „Обичам, защото…“ е фалшивата.

Защо съм беден?

– Учителю, защо съм толкова беден?
– Защото не умееш да даваш.
– Но аз съм беден. Какво бих могъл да дам на другите?
– Имаш много неща… Можеш да дариш усмивка, можеш да подадеш ръка на изпадналия в беда, можеш да кажеш добра дума на отчаяния, да се помолиш за някого… Щедростта не се измерва само с материалната помощ. Тя е състояние на духа.

Как се утешаваме, когато сме в беда?

– Учителю, с какво може да се утеши човек, из­пад­нал в беда?
– Умният човек се утешава, осъзнавайки неизбеж­ността на случилото се, а глупавият се успокоява с това, че същото се е случило и на другите.

Какво да правим, когато падаме?

– Учителю, какво би казал, ако разбереш за моето падение?
– Стани!
– А ако падна отново?
– Отново: Стани!
– И колко време може да продължи това?
– Ще падаш и ще ставаш докато си жив! Защото тези, които падат и не се изправят, са мъртви.

 


Откъс от книгата ПОПИТАЙ МЪДРЕЦА: 150 ПРИТЧИ ЗА ВЕЛИКАТА ТАЙНА НА ЖИВОТА, издателство Гнездото

Ако познавате първия сборник с притчи, вероятно знаете какъв незаменим помощник в трудни моменти могат да бъдат тези малки истории с техните простички духовни напътствия и поуки. Втората книга от поредицата, „ПОПИТАЙ МЪДРЕЦА“, ще ви отведе на едно ново пътуване към себе си, след което ще се почувствате по-мъдри, по-силни и умиротворени. И може би ще успеете да се докоснете до Великата тайна на живота.

Просто отворете сърцето си и се потопете в мъдростта на вековете…

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Жертва ли сме на своите гени?

Още доказателства за идеята, че убежденията се превръщат във физиологически промени в тялото, идват от лабораториите на учените, които изследват онзи дял от молекулярната биология, наречен епигенетика – „контрол над [...]

Все ми е едно дали имам пари. Интересува ме дали съм благословен да зърна слънцето още един ден

Способни ли сме да отвръщаме с радост дори при най-ужасяващите обстоятелства? Можем ли да простим и най-голямата несправедливост и да продължим да се наслаждаваме на живота? Озлоблението и неспособността да [...]

Можем да излекуваме собствените си болки, като се обърнем към болките на другите – 15 духовни послания, от които се нуждаем днес

Искаме да ви припомним мъдрите слова на двама духовни гиганти, които звучат особено актуално в това тежко за целия свят време – време, в което човечеството се сблъска с небивало [...]

Не можеш да излекуваш тялото, без да лекуваш душата: историята на едно самоизцеление

Мария беше типична жителка на окръг Марин в Северна Калифорния. Беше вегетарианка, обичаше разходките сред природата, практикуваше йога, състезаваше си в триатлони, приемаше много хранителни добавки, не пушеше и избягваше употребата на алкохол и упойващи вещества. Но медицинският й картон беше дебел половин метър и тя страдаше от четири хронични заболявания.

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top