Мъдрост от Изтока: До 5 години детето е „цар“

Мъдрост от Изтока: До 5 години детето е „цар“

Вижте какви са основните принципи на възпитание в Тибет. Там разделят живота на детето на няколко периода, като за всеки период важат отделни правила и възпитателен подход. Струва си да се възползваме от пословичната мъдрост на Изтока…

Най-важното условие за правилното възпитание на детето е: никакво унижение и телесни наказания!

До 5-годишната възраст – дръжте се с детето „като с цар“

Не му забранявайте нищо. Ако е нужно, просто му отвлечете вниманието. Ако заниманието му е опасно, веднага направете уплашена физиономия и издайте звук, с който да покажете, че се страхувате. Детето ще ви разбере отлично.

Помнете, че именно това е времето, когато се зараждат активността, любознателността и интересът към живота. В същото време, детският мозък все още не е способен на сложни логически връзки. Да си представим, че детето е счупило скъпа ваза. То не разбира, че за да купите тази вещ отново, ще трябва много да работите, да изкарате пари… Евентуалното наказание от ваша страна няма да постигне нищо друго, освен да му покаже, че трябва да се съобразява с по-силния. А не това искате, нали?

Ако в този период потискате детето, това ще повлияе негативно върху неговата активност, върху интелекта и интереса му към живота. Ще го научите, че трябва по инерция да се подчинява на силата. А това ще го направи лесна жертва на деспотичните типове, които ще среща в бъдеще.

От 5 до 10-годишна възраст – мислете за детето като за „работник“

Давайте му задачи и изисквайте от него да ги изпълнява. Ако е необходимо, наказвайте го, но не и физически. В този период активно се развива интелектът. Затова спокойно го товарете с нови знания. Детето трябва да се научи да предвижда какви ще са реакциите на хората спрямо неговите постъпки. Трябва да се научи как да провокира положително отношение към себе си и как да избягва отрицателното.

Ако след 5-годишна възраст продължавате да глезите детето, то ще порасне инфантилно, неспособно да работи и да полага каквото и да е усилие.

От 10 до 15-годишна възраст – отнасяйте се с детето като с равен

Забележете, не „наравно“, а като с равен – все пак вашите знания и опит са много по-големи от неговите. Стремете се да се съветвате с него по различни въпроси, давайте му възможност и го насърчавайте да решава самостоятелно. Ако е необходимо да наложите мнението си, нека е с „кадифени ръкавици“ – обсъдете вашата гледна точка, обяснете му, подскажете му, дайте му подходящи примери. Само така ще го убедите в своята правота. Ако не сте съгласни с неговото намерение да направи нещо, не му забранявайте директно. По-добре насочете вниманието му върху евентуалните негативни последствия от неговите действия.

През този период се формира усещането за самостоятелност и независимо мислене. И ако го покровителствате като малко дете, то ще порасне неуверено в себе си и винаги ще зависи от други хора. А те невинаги ще му оказват подкрепа.

След 15-годишна възраст – вече е късно за възпитание, време е да пожънете плодовете на своя труд
Не забравяйте: изключително важно е да показвате уважение към детето си. И ако не го правите, то ще си тръгне от вас при първата появила се възможност.

източник: fit4brain.com

Промоцията е валидна до 15 април 2024 г. при поръчка онлайн!

Емоционална пластичност | д-р Сюзън Дейвид

от д-р Сюзън Дейвид

Един изцяло нов метод за справяне с емоциите! Метод, който ни показва как да се откачим от вредните мисловни модели, да осъзнаем по-добре емоциите си и да живеем в мир с тях, за да се наслаждаваме на взаимоотношенията си, да постигаме целите си и да живеем пълноценно точно сега.

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

САМО ДО 18.03.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Човекът, който търсел истината

Мустафа бил добър и мъдър човек. И през целия си живот търсел истината. Затова повече слушал, отколкото говорел. Слушал с еднакво внимание всички – и тези, които хората смятали за [...]

Когато съдим другите…

Едно момче попитало мъдреца: – Кажете Учителю, защо всички ни учат, че не бива да съдим другите? Моля ви, обяснете ми защо това е толкова важно. Учителят, както винаги постъпвал, [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top