„Довиждане. Ако се срещнем отново…“ – с какви думи великите личности се отправиха към вечността

„Довиждане. Ако се срещнем отново…“ – с какви думи великите личности се отправиха към вечността

Много силни и волеви мъже умирайки, в последната си минута са прошепнали просто „Мамо!“. Едни от тях са писателят Анатол Франс и италианският революционер Джузепе Гарибалди. Крале, творци, завоеватели… велики, мъдри, успели… За всеки идва последният час. И колкото интересен и поучителен е животът на всеки от тях, толкова интригуващи са и думите, с които са се сбогували с него.

Казват, че човек предусеща смъртта си. И когато се изправи лице в лице с нея, животът му минава пред очите като на филмова лента. Може би точно затова последните му думи са най-истински. И са олицетворение на целия му живот и на най-дълбоката му същност.

Вижте.

В последният момент преди смъртта си великият Леонардо да Винчи извикал: „Аз оскърбих Бога и хората! Моите произведения не достигнаха висотата, към която стремих!“.

Александър Дюма: „Така и няма да разбера как свършва всичко.“

Моцарт: „Вкусът на смъртта е на устните ми… Усещам нещо, което не е от този свят.“

Известно е, че на смъртния си одър Гьоте е казал: „Повече светлина!“, но е малко известно, че преди това той е попитал лекаря колко му остава да живее и когато чул отговора: „Един час“, поетът облекчено въздъхнал и прошепнал: „Слава Богу, само един час…“.

Виктор Юго: „Това е битка на деня и на нощта. Виждам черна светлина.“

Нерон: „Какъв велик артист умира!“

В своите предсмъртни страдания известният крал на Англия Хенри VIII казал: „Короната загина, славата си отиде, душата изчезна…“.

В последните минути от своя живот Волтер умолявал своя лекар: „Заклевам ви, помогнете ми. Ще ви дам половината си имущество, ако продължите живота ми поне с шест месеца! Ако не – аз ще отида в Ада, а вие ще ме последвате“. А когато свещеникът му казал да се отрече от Сатаната, той му отговорил: „Добри човече, не е моментът да си създавам нови врагове“.

Умирайки, Балзак си спомнил за един от персонажите на своите разкази, опитния лекар Бианшон: „Той щеше да ме спаси“.

Марко Поло: „Не успях да разкажа и половината от това, което видях.“

Минути преди смъртта си Едисон отворил очи, няколко секунди гледал право пред себе си и казал: „Удивително! Колко е красиво там!“.

Алфред Хичкок: „Никой не знае какъв е краят. Трябва да умреш, за да разбереш как в действителност свършва всичко. Въпреки че католиците възлагат на това всичките си надежди.“

О’Хенри: „Включете осветлението! Не искам да се прибирам у дома по тъмно.“

Кралят Слънце (Людовик XIV): „Защо ревете? Мислехте, че съм безсмъртен ли?“

Когато свещеникът призовал Чарли Чаплин да се помоли Господ да приеме душата му, той отговорил: „Защо не? Тя така или иначе му принадлежи“.

Марк Твен: „Довиждане. Ако се срещнем отново…“

В последния си час Уолт Дисни надраскал на парче хартия думите „Кърт Ръсел“. Така и никой не е разбрал какво искал да каже.

Джордж Бърнард Шоу: „Да умреш е лесно. Да промениш комедията е по-трудно.“

Пабло Пикасо: „Пийте за мен! Пийте за мое здраве… аз няма да мога вече.“

Николай Гогол: „Стълбата! По-бързо давайте стълбата!“

Ханс Кристиян Андерсен: „Не ми задавайте въпроси. Аз вече нищо не разбирам.“

Граф дьо Мирабо: „Дайте ми опиум, за да не мисля за вечността!“

Едгар Алън По: „Господи, спаси бедната ми душа.“

Едит Пиаф: „Налага се да платим за всички глупости, които сме извършили през живота си.“

Фрида Кало: „Надявам се това да е едно радостно отпътуване и никога да не се върна повече тук.“

Хенрих Хайне: „Бог ще ми прости. Това е неговата работа.“

Бетовен: „Аплодисменти, приятели! Комедията свърши!“

Авторът на „Вълшебникът от Оз“ Лиман Франк Баум: „Сега мога да прекося Плаващите пясъци.“

Нострадамус: „Утре вече няма да ме има тук.“

Чарлз Дарвин: „Изобщо не се страхувам от смъртта.“

Уинстън Чърчил: „Колко ми омръзна всичко…“

Дуайт Айзенхауер: „Винаги съм обичал жена си, децата и внуците си. И страната си. Вече искам да си вървя… Боже, вземи ме!“

Труман Капоти: „Аз съм… Бъди… Студено ми е.“ (Бъди е детският му прякор.)

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!


Препоръчано по темата: „АВТОБИОГРАФИЯ“ от Агата Кристи, издателство Гнездото

●●●

Почти 50 години след смъртта Агата Кристи продължава да е неизбледняваща литературна икона! Тя е най-издаваният автор за всички времена, надминат по продажби единствено от Библията и произведенията на Шекспир.

Агата Кристи ревниво пази личния си живот, като отбягва вниманието на пресата и отказва да дава интервюта. Но нейната АВТОБИОГРАФИЯ, издадена наскоро след кончината ѝ, отваря вратата към удивителния живот на великата писателка. Тя ни кани в своя свят с непринуденост и топлота и ни повежда на едно вълнуващо пътешествие през годините на 20-ти век.

Обилно подправена с духовитите, проницателни и крайно интересни размишления на един необикновен ум, книгата е също толкова лека и завладяваща, както детективските ѝ романи.

от Агата Кристи

Тази книга е невероятна среща с една изключителна, неповторима личност. Пътят на Агата Кристи е изпълнен с радости и скърби, с премеждия и триумфи, но винаги – с оптимизъм и жажда за живот!

Тя ще ви зарази със своя оптимизъм, ще ви помогне да преосмислите собствените си тревоги и неволи и ще ви вдъхне кураж и нова страст към живота!

Най-интересната книга на великата писателка!

от Далай Лама и Дезмънд Туту

През април 2015 г. архиепископ Туту пътува до дома на Далай Лама в Дхарамсала, Индия, за да отпразнуват заедно 80-ия рожден ден на Негово Светейшество и да създадат тази книга като дар за всички хора.

Един откровен и смислен разговор на двама духовни гиганти, които споделят своите лични истории и трудно извоювана мъдрост.

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Жертва ли сме на своите гени?

Още доказателства за идеята, че убежденията се превръщат във физиологически промени в тялото, идват от лабораториите на учените, които изследват онзи дял от молекулярната биология, наречен епигенетика – „контрол над [...]

Джордан Питърсън: В добре функциониращите общества главният показател за статуса е компетентността. Не властта!

Предлагаме ви няколко мисли от великолепната книга на д-р Джордан Питърсън „12 правила за живота: Противоотрова срещу хаоса“, която слага пръст в раните на днешния свят, за да ни покаже пътя [...]

Как страхът ни разболява: невронауката за хроничния страх

Когато умът превключи от страх към любов, той е способен да излекува тялото. И това не е някакво метафизично явление. Това е най-обикновена физиология. Невроизследователят Джоузеф Леду, който в своята [...]

Все ми е едно дали имам пари. Интересува ме дали съм благословен да зърна слънцето още един ден

Способни ли сме да отвръщаме с радост дори при най-ужасяващите обстоятелства? Можем ли да простим и най-голямата несправедливост и да продължим да се наслаждаваме на живота? Озлоблението и неспособността да [...]

Не можеш да излекуваш тялото, без да лекуваш душата: историята на едно самоизцеление

Мария беше типична жителка на окръг Марин в Северна Калифорния. Беше вегетарианка, обичаше разходките сред природата, практикуваше йога, състезаваше си в триатлони, приемаше много хранителни добавки, не пушеше и избягваше употребата на алкохол и упойващи вещества. Но медицинският й картон беше дебел половин метър и тя страдаше от четири хронични заболявания.

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top